Ziua Învățământului Mureșean sărbătorită cu mare fast la Târgu-Mureș Fă Rai din ce ai

Ziua Învățământului Mureșean sărbătorită cu mare fast la Târgu-Mureș

Fă Rai din ce ai

Unii spun despre un continuum educațional în timp și spațiu. Alții vorbesc despre acţiuni organizate şi deliberate de transformare, modelare şi perfecţionare a naturii umane. Dar, cel puţin o dată în viaţă, fiecare dintre ele, educatoarele, au simţit că sunt cele mai iubite dintre pământeni. În micul lor univers, grădinița, pătrunde ceas de ceas bucuria de trăi, de a dărui, de a iubi lumina seninului inocenței copilăriei, de a crea echilibrul armoniei și al păcii. Activitatea copilului preşcolar este bogată şi greu de surprins în resorturile ei intime. Deseori timizi, alteori mult prea expansivi, cu toate acestea, copilul mileniului III poate fi surprins cu o poveste, o acuarelă sau un șotron. Calitatea acestei surprinderi o dă profesionalismul și trăirea celor care și-au dedicat întreaga viață Copilăriei.

9 iunie: „Ziua Învățământului preșcolar mureșean”, ziua în care s-a afirmat cu mândrie că se poate face „Rai cu ce ai”, ziua în care s-au prețuit cele care se pot transforma miraculos, atât în mamă, cât și în confidentă, prietenă sau chiar domniță de poveste.

Ideea „Zilei Învățământului preșcolar mureșean”, acum la sfârșit de an școlar, a lansat-o inspectorul pentru educație timpurie, secția română, prof. Trifan Irina. Un sincronism perfect între vorbă și faptă, un model de realism și atitudine pozitivă. O amplă acțiune desfășurată în Cetatea Medievală, cu participarea a peste 100 de educatoare. Responsabili de cerc pedagogic, responsabili de comisii metodice, metodiști, coordonatori de proiecte educative, organizatori de concursuri sau festivaluri, animatori și prezentatori de spectacole și-au dat întâlnire, într-o atmosferă de sărbătoare și bucurie, pentru a primi și dărui MULTUMESC și FELICITĂRI. La acest ceas de sărbătoare, inspectorul școlar general, prof. Macarie Ioan și inspector școlar general adjunct, prof. Pui Adina Roze, au transmis tuturor cadrelor didactice care se ocupă de educația celor mai mici copii ai sistemului de învățământ preuniversitar, sincere urări de prețuire, punctând valoarea și importanța activității lor. Inspector școlar general adjunct, prof. Illes Ildiko și inspector Trifan Irina au apreciat toate educatoarele județului Mureș pentru întreaga lor activitate, au evidențiat cele mai complexe acțiuni educative organizate cu copii și pentru copii, au adus laude și vorbe de mulțumire întregului corp profesoral al unităților de învățământ preșcolar mureșean. „Prețuiește educatoarea din tine! Construiește o urmă care să te mărturisească”, sunt îndemnuri care s-au strecurat în spiritul celor prezente. Având în vedere faptul că este prima ediție a acestei Gale, organizatorii, Rizescu Mihaela, Gabor Laura, Bardoși – Vultur Ioana, Petac Carmen, Moldovan Violeta, Petruț Maria, Șăulean Crina, Pop Dora, Neacșa Andreea, Czinege Ioana, Poștoi Maria, Botezan Kinga, Cirilescu Sanda, Buzoianu Comşa Diana, Crăciun Aurica, Mihuţi Eugenia, Suceava Nina, Moldovan Alexandra, Muntean Ioana, Grec Lucreția, Antal Alina, Șandor Magdalena, și-au dat concursul în pregătirea celor mai inedite momente. Cunoscutul grup de copii al Grădiniței Codrișor a încântat întreg auditoriul și de această dată cu veselia, dansul și glasurile lui cristaline, pregătiți cu profesionalism și dragoste de educatoarele: Pop Dora, Conț Timea, Cengher Simina. Regalul activităților celor 9 cercuri pedagogice realizate în anul școlar 2016-2017 prezentate prin filme de scurtmetraj, complexitatea celor 20 de proiecte educative (o mare parte dintre ele având o vechime de 10 ani), sutele de activități metodice desfășurate în întreg județul Mureș, mesajul transmis prin cântec de Cioloca Mălina, o talentată studentă la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, au fost doar câteva din momentele acestei manifestări. Așadar, în 9 iunie, zidurile Cetății Medievale au fost șlefuite cu trăire și emoție și frumoasele vorbe: „Bucurați-vă de viață, bucurați-vă de pace, bucurați-vă de tot”. Fă Rai din ce ai!

Se spune că rădăcinile cresc în jos, iar planta se dezvoltă în sus, şi nimeni nu ştie de ce, toţi suntem la fel, până şi noi … oamenii. Cu cât ne dezvoltăm mai tare, cu atât spunem că avem rădăcinile mai bine înfipte în pământ. Parte din rădăcină ne sunt primii ani de viaţă: familia, sentimentele, emoţiile, dragostea, educaţia ce o primim acasă şi, mai apoi, la grădiniţă. De aceea, atât cât pașii ne vor purta pe acest frumos al lumii, cu siguranță, ne vom alimenta mereu din amintiri, apelând la „rădăcini”.

Prof. Gabor Laura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*