ZIUA INTERNAȚIONALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA ABUZULUI ȘI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI – 26 iunie 2017

ZIUA INTERNAȚIONALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA ABUZULUI ȘI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI – 26 iunie 2017

„Listen First” – „În primul rând, ASCULTĂ” este o iniţiativă de creștere a sprijinului pentru prevenirea, pe baze ştiinţifice, a consumului de droguri, fiind astfel o investiţie eficientă în starea de bine a copiilor și tinerilor, a familiilor şi a comunităţilor.

Ce sunt drogurile?

Tehnic vorbind, acestea sunt substanţe chimice care afectează funcţionarea normală a organismului şi / sau a creierului. Nu toate drogurile sunt ilegale. De exemplu, cafeina (găsită în cafea sau Coca-Cola), nicotina (din ţigări) şi alcoolul sunt droguri legale din punct de vedere tehnic, cu toate că acestea, de obicei, nu sunt menţionate ca atare. Medicamentele, indiferent dacă sunt prescrise de un medic sau sunt obţinute direct din farmacii, sunt droguri legale care ne ajută să tratăm diverse boli, dar şi în cazul acestora pot să apară abuzuri. Drogurile ilegale sunt droguri care sunt atât de dăunătoare încât ţările din întreaga lume au decis să le controleze. Ţările au adoptat mai multe legi internaţionale, sub formă de convenţii ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, care specifică ce droguri sunt controlate.

Consumul și traficul ilicit de droguri reprezintă una din problemele majore ale societăţii şi continuă să creeze enorme prejudicii pentru sănătatea şi bunăstarea oamenilor. Astfel, în data de 7 decembrie 1987, Adunarea Generală a ONU a decis ca ziua de 26 iunie să fie celebrată ca Zi Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului ilicit de Droguri, ca o expresie a determinării ONU de a consolida acţiunile și cooperarea la nivelul statelor membre, pentru a atinge obiectivul de a avea o societate internaţională fără consum abuziv de droguri.

Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (United Nations Office on Drugs and Crime – UNODC) coordonează campania globală de sensibilizare în privinţa provocării majore pe care o reprezintă drogurile ilicite pentru întreaga societate, dar mai ales pentru copii şi tineri.

Drogurile ilicite ameninţă sănătatea şi bunăstarea oamenilor. 200.000 de oameni mor în fiecare an din cauza drogurilor ilegale. Drogurile nu afectează doar consumatorii, acestea provoacă familiilor şi celor dragi dificultăţi enorme şi suferinţă. Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială, inclusiv cea a copiilor şi pot ruina oportunităţile de educaţie şi angajare. Impactul acestora se resimte în comunităţi, sistemele de justiţie penală şi în întreaga societate.

În general, deţinerea, consumul sau vânzarea acestor droguri sunt împotriva legii, în întreaga lume. Toate drogurile ilegale au efecte fizice imediate. Drogurile împiedică dezvoltarea psihică şi emoţională, în special în rândul tinerilor. Drogurile suprimă un potenţial pe care utilizatorii nu îl vor recupera, deoarece drogurile schimbă dezvoltarea unor mecanisme naturale de adaptare.

Se estimează că în anul 2014, la nivel mondial:

  • 247 milioane de persoane (1 din 20 de persoane ), cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, au consumat cel puțin un drog ilegal;
  • 27 de milioane de oameni sunt consumatori problematici de droguri;
  • Aproape jumătate din acești consumatori problematici de droguri își injectează drogurile;
  • 14% din cei care își injectează droguri, sunt infectați cu HIV.

În Uniunea Europeană, în anul 2014:

  • Se estimează că peste 88 de milioane de adulți, respectiv puțin peste un sfert din populația cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, au încercat droguri ilegale într-un anumit moment din viața lor.
  • Consumul de droguri este mai frecvent raportat în rândul bărbaților (54,3 milioane), decât al femeilor (34,8 milioane).
  • Drogul cel mai frecvent consumat este canabisul (51,5 milioane de bărbați și 32,4 milioane de femei).
  • Nivelurile de consum de canabis de-a lungul vieții variază considerabil de la o țară la alta, de la aproximativ 4 din 10 adulți în Franța și o treime dintre adulți în Danemarca și Italia, la mai puțin de unul din 10 în Bulgaria, Ungaria, Malta, România și Turcia.
  • Se estimează că 17,8 milioane de adulți tineri au consumat droguri în ultimul an, numărul bărbaților fiind de două ori mai mare decât cel al femeilor.

În ediția următoare, vom prezenta statisticile referitoare la consumul de droguri la nivelul țării noastre.

Sursa: Institutul Național de Sănătate Publică – Campania Antidrog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*