SECTORUL BERII DIN ROMÂNIA – STIMUL AL ECONOMIEI LOCALE

SECTORUL BERII DIN ROMÂNIA – STIMUL AL ECONOMIEI LOCALE

70% din ingredientele folosite la fabricarea berii provin din agricultura românească

Județul Mureș asigură 80% din producția națională de hamei

Asociația Berarii României susține necesitatea menținerii stabilității fiscale și crearea unui cadru legislativ favorabil extinderii culturilor de orz și hamei la nivel național

Producția de bere are un rol determinant în dezvoltarea economiilor locale, atât prin locurile de muncă pe care le creează și contribuțiile constante la bugetele de stat și locale, cât și prin sprijinul fermierilor locali de cereale și hamei, afirmă reprezentanții Asociației Berarii României, alături de reprezentanții Asociației Producătorilor de Hamei din România și ai Consiliului Județean Mureș, reuniți în cadrul unei dezbateri care a avut loc miercuri, 5 iulie, la Târgu Mureș.

Datorită caracterului său național, definit deopotrivă prin faptul că peste 97% din berea consumată în România este produsă local și 70% din ingrediente provin din țară, sectorul berii reușește să genereze un adevărat lanț de efecte pozitive pentru economie,” a declarat Julia Leferman, Director General, Asociația Berarii României, care a participat la eveniment alături de Alexandru Cîmpeanu, Vicepreședintele Consiliului Județean Mureş și Akos Mora, reprezentant al Asociației Producătorilor de Hamei din România, membru al Asociației Berarii României.

Județul Mureș este emblematic pentru industria berii nu doar prin importante facilități de producție prezente aici, dar și prin cultivarea unui ingredient esențial al berii: hameiul. Pe teritoriul județului se produce 80% din producția națională de hamei, caracteristicile hameiului produs aici fiind recunoscute de producătorii de bere locali. În acest fel, s-a creat o legătură economică importantă între județul Mureș și industria berii din România, în beneficiul comunității locale. Ne dorim să perpetuăm această tradiție, cu o influență pozitivă pentru toți locuitorii județului nostru,” a declarat Alexandru Cîmpeanu, Vicepreședinte Consiliul Județean Mureş.

În cadrul conferinței, s-a subliniat nevoia menținerii stabilității fiscale, o condiție obligatorie pentru ca industria berii să poată genera în continuare efecte economice pozitive pentru România și nevoia creerii unui cadru legislativ favorabil agricultorilor români, menit să le permită extinderea suprafețelor cultivate cu orz și hamei, în linie cu dorința producătorilor de bere de a atrage o cantitate din ce în ce mai mare de ingrediente locale.

Istoria ultimilor ani ne-a demonstrat că stabilitatea fiscală este condiția obligatorie pentru ca sectorul berii să poată genera aceste efecte pozitive care se fac simțite atât la nivelul întregii țări, cât și la nivel local, și care se concretizează în crearea de locuri de muncă, contribuții constante la bugetul de stat și dezvoltarea sectoarelor de activitate conexe, precum agricultura, sectorul ospitalității, industria ambalajelor, servicii de transport,” a spus Julia Leferman. „Sperăm ca și în continuare sectorul berii să se bucure de predictibilitatea fiscală de până acum, necesară de fapt tuturor sectoarelor de activitate din România,” a adăugat Leferman.

În cadrul evenimentul a fost reafirmată dorința producătorilor de bere locali de a folosi în rețetele de fabricare a berii o cantitate și mai mare de ingrediente provenite din România. Astfel, devine necesară extinderea suprafețelor cultivate cu orz de bere și hamei pe plan național, pentru a acoperi nevoile producției de bere.

Julia Leferman a adăugat: „Creșterea subvenției la hamei până la nivelul maxim prevăzut în UE și aplicarea unor măsuri speciale pentru culturile de orz de bere sunt necesare pentru a garanta și pe viitor caracterul profund național al industriei berii, în beneficiul economiei locale. Dorința producătorilor de bere de a spori ponderea ingredientelor provenite din România creează o oportunitate de piață reală pentru fermieri de a produce mai mult, prin extinderea suprafețelor cultivate.

Iată mai jos câteva informații despre culturile de orz și hamei din țară:

Hamei

  • Localizare geografică a culturilor: Transilvania, județul Mureș (80 % din producție)
  • Esențial pentru creșterea hameiului: cantitate moderată de apă, temperaturi moderate (maxim 35 grade), sol argilo-nisipos bogat în substanțe nutritive;
  • Suprafața totală cultivată cu hamei la nivelul țării: 220 hectare;
  • Potențial de creștere în viitor a suprafețelor cultivate cu hamei: până la 500 hectare, limitat la suprafața existentă a spalierilor și a sistemului de susținere al hameiului;
  • Număr de ferme: 4 producători, aprox. 200 locuri de muncă
  • Costuri ridicate pentru cultivarea unui hectar de hamei, fiind determinat de numărul mare al intervențiilor cu lucrări mecanizate și manuale, atât pe câmp, cât și în culegerea, uscarea și depozitarea hameiului în spații frigorifice;
  • Dificultăți întâmpinate în cultivarea hameiului: comasarea terenurilor se face extrem de greu din cauza fărâmițării terenurilor și numărului mare de proprietari, temperaturile excesive, lipsa apei, lipsa soiurilor autohtone competitive/ lipsa cercetării în domeniu, lipsa forței de muncă calificată.

Orz

  • Localizare geografică a culturilor: Timișoara, Constanța, Buzău, Ploiești, Cluj, Pitești;
  • Esențial pentru cultivarea orzului de bere: zonele mai răcoroase, cu soluri de tip cernoziom, brun roșcat de pădure;
  • Din suprafața totală cultivată cu orz, doar 15 -18 % reprezintă suprafețele cultivate cu orz pentru bere;
  • Numărul de ferme implicate în cultivarea orzului este în acest moment de aproximativ 280 – 300;
  • Dificultăți întâmpinate în cultivarea orzului de bere: condițiilor climatice și de sol; cultura de orz pentru bere este tehnică, iar agricultorii trebuie sa fie bine echipați mecanic; standardul de întreținere al terenurilor agricole care trebuie să fie foarte înalt;

Despre Asociația Berarii României

Asociația Berarii României reprezintă un veritabil simbol al sectorului berii de la noi din țară. În cei treisprezece ani de existență, Asociația Berarii României s-a impus atât la nivel local, cât şi internaţional, ca o voce comună a membrilor săi, reușind să transmită mediului de afaceri, consumatorilor și instituţiilor statului, valorile care îi guvernează deopotrivă.

Membrii săi actuali sunt importanți producători de bere din România ce furnizează peste 80% din cantitatea de bere consumată în România. Totodată, din Asociație fac parte și reprezentanți ai producătorilor de materii prime.

Cele douăsprezece fabrici de bere, dintre care două microberării, aparținând membrilor Asociației sunt situate în Ploieşti, Constanța, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu-Mureş, Pantelimon, Timişoara, Buzău, Braşov și Galați, iar cele două microberării sunt situate în Cluj-Napoca și Timișoara.

Începând cu anul 2008 Asociația Berarii României a devenit parte a marii familii a producătorilor de bere europeni, reprezentați prin organizația Berarii Europei, fondată în 1958, la Bruxelles. Membrii actuali sunt asociațiile naționale ale berarilor din statelor UE, alături de Norvegia, Elveția și Turcia. Organizaţia reprezintă interesele a peste 6.500 de producători de bere din Europa în faţa diferitelor instituţii şi organizaţii internaţionale. Mai mult, Berarii Europei reprezintă şi apără interesele a 2,3 milioane de oameni care au locuri de muncă datorită producţiei şi vânzării berii.

 

Alexandra COTOI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*