Schimbare de ștafetă la conducerea ISU „Horea” Mureș

Schimbare de ștafetă la conducerea ISU „Horea” Mureș

 

Generalul dr. Dorin Oltean, comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș, a pus casca/cascheta în cui, predând ștafeta locțiitorului său, locotenent colonel Călin Handrea, realizându-se astfel schimbul de generații.

După o carieră plină de succes, dar și de nenumărate pericole, generalul Oltean a ieșit la pensie, evenimentul fiind unul de maximă intensitate, plin de emoții, dar și de amintiri retrăite alături de oamenii care au stat la baza consolidării carierei sale, precum și pe parcursul ei. De la colegii pompieri, la ministrul secretar de stat dr. Raed Arafat, de la simpli trecători prin fața Teatrului Național din Târgu-Mureș, locul unde s-a desfășurat ceremonia, la membrii familiei care i-a fost mereu alături, cu toții au simțit că generalul Dorin Oltean are regretul încheierii carierei militare, dar fericirea și împlinirea unei cariere frumoase, demnă de luat exemplu.

Oficialitățile județului Mureș, alături de prieteni comandanți de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele Constanța, Iași, Maramureș, Cluj, precum și șefii instituțiilor deconcentrate de la nivelul județului Mureș au asistat cu emoție la ceremonia de predare – primire a comenzii și a Drapelului de Luptă din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” Mureș.

 

Imaginea salvatorului

Prezent la eveniment, fondatorul serviciului SMURD, dr. Raed Arafat, în prezent ministru secretar de stat, a ținut un discurs în care a pus accentul pe importanța salvatorului în rândul populației „Nu aș dori niciodată să mă despart de profesioniști. După mine regulile și pensiile sunt doar niște limite care sunt stabilite prin lege, dar acest lucru nu înseamnă că omul se schimbă după ce pleacă. Este decizia care îi aparține unei persoane. Acest lucru se respectă, dar trebuie să recunoaștem că pentru noi este o pierdere pentru că pierdem un profesionist. Pompierii fac parte din comunitate și din conștientul comunității. Pe oricine am întreba, că e copil, că e adult, despre pompier, nu auzim decât cuvinte de laudă, pentru că toată lumea are o singură imagine despre pompier. Imaginea salvatorului care vine la nevoie și care vine să salveze vieți. Când alții fug de la pericol, el se îndreaptă spre pericol. Generalul Oltean a lăsat multe în urmă. Orice persoană când ajunge la acest moment, obligatoriu se uită în spate și se uită la ceea ce a făcut. Dacă generalul Oltean s-a uitat în trecut, cu siguranță s-a convins că a făcut ceva pentru arma pompier și pentru comunitatea în care trăiește.Începând cu București unde l-am cunoscut, unde a ajutat la modul cel mai serios la înființarea  SMURD și la operaționalizarea acestui serviciu, pe lângă altele, cum e Detașamentul de Salvatori din cadrul Pompierilor București. La Mureș a lăsat o amprentă importantă prin noi subunități deschise care nu fac decât să fie mai aproape de cetățean”.

 

 

Lct. col. Călin Handrea – continuitate și profesionalism

 

Ministrul secretar de stat dr. Raed Arafat a vorbit despre viitor, despre persoana care va continua cu aceeași conștinciozitate ceea ce a fost început la Mureș „La acest moment ne uităm și la următorul aspect: cine urmează? A lăsat pe cineva care să preia? Din fericire da, pentru că îl avem pe lct. col. Călin Handrea căruia îi urez succes. Sunt convins că va duce ștafeta mai departe și va face încă mai mult pentru județul Mureș și pentru pompierii români. Nu am adus nimic să las domnului general pentru că mai are o datorie față de mine și față de noi toți: finalizarea Competiției Mondiale de Prim Ajutor și Descarcerare, care are loc la sfârșitul acestei luni și dacă merge bine, atunci într-adevăr o să las  medalia Departamentului. Cu siguranță o să ne mai vedem cu dânsul și o să discutăm tot timpul pentru că cei care au experiență și profesioniștii niciodată nu pleacă, ei rămân și oricând un telefon ne desparte și putem să îi întrebăm de părerea lor, de propunerile lor. Le urez succes în organizarea competiției și lui Călin Handrea succes în conducerea inspectoratului”.

 

Cariera unui general – Oltean Dorin

„În 7 ianuarie 1983 am pășit pe porțile Grupului de Pompieri Horea al județului Mureș. În acea dată, la 23:12 minute, am participat pentru prima dată în viața mea la un incendiu la o locuință în Reghin. După intervenție, mi-am spus că trebuie să rămân pompier. Și am rămas. Au fost clipe extraordinare, luând pas cu pas, de la militar în termen, subofițer autorezervă pompier civil, am absolvit Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție, după care am ocupat numai funcții de conduceree și comandă, două luni locțiitor comandă subunitate după care am fost numit comandant de Securitate, șef de stat major, comandant al Batalionului 2, comandant al Batalionului 3 București, iar în 2005 am pus bazele grupului special de salvatori. În 1 octombrie 2011, am preluat comanda ISU Horea al județului Mureș. Am parcurs acești pași numai în structuri operative. Am participat la mii de intervenții împreună cu colegii, cu echipa, am salvat multe vieți omenești și bunuri materiale. A fost o perioadă extraordinară din viața mea. Se pare că a venit și clipa în care trebuie să punem în cui casca/cascheta, costumul de protecție. Sunt foarte multe amintiri plăcute. Mă voi întoarce cu drag la clipele în care împreună cu colegii am încercat să salvăm ce se mai poate salva. Sigur că la 1 decembrie 2016, cariera mi-a fost încununată cu succes prin acordarea de către președintele României a gradului de General de Brigadă Costea. De la sosirea în ISU Horea, împreună cu colegii mei și autoritățile publice locale, am reușit să înființăm 4 puncte de lucru, în momentul de față având 10 locații unde colegii noștri își desfășoară activitatea. Dacă la sosirea în Inspectorat aveam 9 echipaje de prim ajutor, astăz sunt 14. Dacă la sfârșitul anului 2016 media intervențiilor pe țară era de 10200 pe inspectorat, la ISU Horea Mureș au fost 19968 intervenții. Am reușit pe parte de SMURD ca timpul mediu de răspuns să fie mai mic decât timpul mediu pe țară, cu aproape 2 minute. Mai erau multe proiecte, sunt convins că până la sfârșitul anului, lct. col. Călin Handrea va rezolva și problema deschiderii punctului de lucru de la Bălăușeri” au fost cuvintele prin care generalul Dorin Oltean și-a descris anii de carieră, ca salvator pus în slujba comunității.

Totodată, le-a transmis un mesaj emoționant colegilor de echipă de la ISU Horea Mureș „Dumneavoastră sunteți baza piramidei. Nimic și nicodată nu se putea întâmpla fără ca să ai în spate o echipă. Am simțit-o peste tot pe unde am fost, această echipă. Dar parcă, mai mult ca niciodată, aici pe meleaguri natale, această echipă se pare că a fost mai apropiată. Toate rezultatele Inspectoratului se datorează muncii dumneavoastră și pentru acest lucru, eu vă mulțumesc.

Cu lacrimi în ochi, la finalul discursului, generalul Dorin Oltean s-a adresat membrilor familiei, mulțumindu-le pentru sacrificiul pe care l-au făcut, astfel încât să aibă o carieră militară frumoasă.

 

Peter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș regretă faptul că generalul Dorin Oltean s-a retras de la conducerea ISU Horea Mureș „este un moment deosebit pentru că ne-am obișnuit cu un om care răspundea la orice apel, în orice oră, orice minut al zilei”, dar noul comandant a demonstrat din postura de locțiitor că va face față unei funcții pline de responsabilitate „chiar dacă știm că gen. Oltean va rămâme același om, el a predat comanda acestui Inspectorat către fostul locțiitor al acestuia, lct. col. Călin Handrea. Suntem ferm convinși că această comandă va fi la fel de bună ca și până acum. Sunt mândru că împreună cu el am reușit să deschidem unități pentru siguranța județului” a mai precizat Peter Ferenc în discursul său.

 

Un tovarăș de nădejde

Prin natura meseriei, relațiile de prietenie se construiesc prin devotament și profesionalism, iar prietenia dintre generalul Dorin Oltean și prefectul județului Mureș, dr. Lucian Goga a prins rădăcini puternic înfipte în simțămintele amândurora. „În cei aproape trei ani, gen. Oltean a fost un tovarăș de nădejde, unul dintre cei care mi-a fost mereu alături, un om cu o putere de muncă extraordinară, un om cu multă omenie, un om pus în slujba cetățeanului 24 de ore din 24. Domnule general ne despărțim astăzi profesional vorbind. Vă promit că de aici încolo ne rămâne o relație de prietenie pentru că am trecut prin multe situații și din fericire, alături de întreaga echipă, toate aceste misiuni au avut un deznodământ fericit. De azi încolo deveniți un om liber, puteți să vă ocupați de dumneavoastră și familia dumneavoastră care v-a sprijinit și v-a fost mereu alături. ISU Horea Mureș va merge exact pe aceeași optică sub comanda lct. col. Călin Handrea, va rămâne unul dintre inspectoratele de elită din țară” a precizat prefectul, care i-a oferit la final o plachetă pe care erau inscripționate cuvintele „În semn de aleasă prețuire pentru anii dedicați intervenției profesioniste în situații de urgență, în scopul nobil al salvării de vieți omenești, vă mulțumesc pentru colaborarea de excepție avută, atât în nume personal cât și al instituției pe care o reprezint. Respect domnule general, prefect județ Mureș, dr. Lucian Goga”.

 

Pensie cu sănătate și liniște în mijlocul familiei îi transmitem generalului în rezervă Dorin Oltean.

 

Mult succes și tărie pentru a putea duce la bun sfârșit proiectele inițiate în cadrul ISU Horea Mureș, îi transmitem noului comandant ISU Mureș, locotenent colonel Călin Handrea.

 

Alexandra COTOI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*