S-au redechis băile sărate cu apă caldă la Ideciu de Jos

S-au redechis băile sărate cu apă caldă la Ideciu de Jos

Multă lume își amintește de tratamentele de care beneficiau la Ideciu de Jos, o zonă binecuvântată de Dumnezeu prin salinitatea crescută, fapt ce a dus la dezvoltarea în zonă a unui bazin cu apă sărată, dar și a unui Cămin pentru persoane vârstnice, în anul 1959. Din cauză că nu toată lumea putea să facă baie în apa sărată rece a ștrandului, instituția, care se află în vecinătatea Ștrandului din Ideciu de Jos, a realizat un serviciu cu băi de apă sărată caldă, în vane, care a funcționat până în anul 2010. Serviciul a fost oprit în urmă cu 7 ani, din pricina vechimii instalațiilor, care s-au corodat de la sare, urmând să se realizeze o investiție de reabilitare. Din lipsa banilor, acest proces a stagnat până anul trecut, când conducerea instituției, în frunte cu Mărioara Bârsan, director Cămin pentru persoane vârstnice Ideciu de Jos, a solicitat Consiliului Județean Mureș fonduri pentru reabilitare. „Am solicitat C.J. Mureș, după ce instituția a fost preluată de acesta, fonduri pentru înlocuirea boilerelor de apă sărată, pentru că trebuie un anume material care să reziste la apa sărată pentru a putea fi încălzită și folosită ulterior la băi. Am reușit să primim această finanțare. Am înlocuit  boilerele, am reușit să le pregătim și să le putem redeschide” a declarat Mărioara Bârsan, care a mai precizat faptul că lucrările în sine au fost realizate în mare parte de personalul instituției, scutind în acest fel cheltuieli suplimentare. Lucrările de reabilitare au fost începute anul trecut, iar acum băile sărate cu apă caldă își așteaptă beneficiarii.

Băile sărate cu apă caldă sunt recomandate în tratarea problemelor reumatismale și ginecologice, calitățile curative ale apei sărate fiind destinate în acest scop.

„Băile cu apă sărată caldă sunt destinate asistaților care se regăsesc în instituția noastră, dar în același timp, dintotdeauna au deservit într-o bună măsură și populația din zonă. Nu toată lumea poate și nu toată lumea are voie să facă baie rece în ștrand.

Programul de funcționare pentru exterior este între 9-14, inclusiv în week-end” a completat Mărioara Bârsan, managerul instituției, care a mai precizat că e nevoie de o recomandare de la medicul de familie pentru a putea beneficia de acest serviciu. Totodată, personalul specializat din cadrul Căminului pentru persoane vârstnice vor efectua un control al tensiunii înainte de a intra în vană. Ședința de tratament durează 20 de minute, dar e recomandat ca o cură să aibă minim 10 zile de tratament.

Serviciul pune la dispoziția doritorilor șase încăperi cu zece vane de tratament, personal specializat, care să le ofere informații prețioase cu referire la tratamentele cu apă sărată caldă. Pentru a afla mai multe informații, vă punem la dispoziție numărul de telefon 0265.716.375 – Căminul pentru persoane vârstnice din Ideciu de Jos.

 

Alexandra COTOI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*