Rușii Munți a fost gazdă primitoare pentru 40 de tineri din 6 județe ale României Tabăra de vară ”Icoană- colț de rai. Iconarul pelerin”- la bilanț

Rușii Munți a fost gazdă primitoare pentru 40 de tineri din 6 județe ale României

Tabăra de vară ”Icoană- colț de rai. Iconarul pelerin”- la bilanț

Luna iulie, mai exact săptămâna 17-21 iulie 2017, a reprezentat pentru un grup de tineri din comuna Rușii Munți, dar și din județele învecinate, prilejul ideal de a intra în contact cu pictura pe sticlă, dar și de a lega adevărate relații de prietenie. Localitatea Rușii Munți a fost gazda a 40 de tineri cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, proveniți de la Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu” din Reghin, Grup Școlar „Vasile Netea” din Deda,  Școala Gimnazială Răstolița, Gimnaziul „Dacia” și Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” din Târgu-Mureș, Școala Gimnazială „Elena Cuza” din Iași, Școala Gimnazială „Petru Mușat” din județul Suceava, localitatea Siret, Școala Gimnazială „Paul Tanco” din județul Bistrița-Năsăud, localitatea Monor, Liceul Tehnologic și de Alimentație din Arieșeni, județul Alba,  Liceul Tehnologic „Ștefan Pascu” din Apahida, județul Cluj și Seminarul Teologic Alba Iulia.

Cele 10 cadre didactice implicate în proiect, alături de voluntari de la Asociația Exploratori pentru viitor și Fundația Rehum Care, au reușit să le ofere tinerilor participanți o adevărată vacanță activă, în care au pictat icoane, dar au avut prilejul să descopere spectaculoasa Vale a Mureșului, obiectivele turistice din Rușii Munți, dar și să intre în contact direct cu natura, care pentru mulți dintre ei a fost plină de surprize.

Zâmbetul, curiozitatea, imaginația, voioșia, fericirea sunt doar câteva cuvinte care pot descrie imaginea văzută în acești copii, care pe lângă faptul că și-au demonstrat talentul în făurirea de icoane pe sticlă, au demonstrat că se pot descurca într-o drumeție, parcurgând pe jos mai bine de 5 kilometri, pe meleagurile rusenilor.

Personal, am avut ocazia să petrec câteva ore bune în compania tinerilor. Nu se plângeau că le e dor de casă, nu se plângeau că le e greu să meargă la școală sau că nu au telefon și internet pe perioada taberei, din contră, apreciau tot ceea ce organizatorii le-au oferit la Rușii Munți.

 

Administrația locală Rușii Munți a suportat toate costurile

Edilul comunei Rușii Munți s-a arătat extrem de entuziasmat în momentul în care a văzut că sprijinul pe care Primăria și Consiliul Local Rușii Munți a fost primit cu bucurie de prticipanții la tabără. „Sunt ferm convins că aceste amintiri pe care le-au primit în urma șederii lor în comuna noastră le vor rămâne întipărite în suflet și minte. Niciodată nu spun nu atunci când e vorba de tinerii de la noi, încercăm să îi sprijinim astfel încât să poată să își clădească un viitor solid” a precizat Ilie Chiș Bălan, în deschiderea evenimentului. „Mă bucur că sunt atât de mulți înscriși în tabără, asta înseamnă că le place acest gen de activități, iar noi vom susține cât mai mult posibil organizarea lor și în viitor” a completat edilul comunei Rușii Munți, Ilie Chiș Bălan.

Gazda acestui eveniment a fost Școala Gimnazială ”Dănilă Stupar” din Rușii-Munți, proiectul fiind finanțat în totalitate de Primăria și Consiliul Local al comunei Rușii-Munți.

Activitățile taberei au fost diferite  pentru fiecare zi, însă în centrul acestora a stat pictura icoanelor pe sticlă, anul acesta fiind și anul jubiliar al icoanei.

 

Jurnalul taberei

În prima zi  a avut loc Festivitatea de  deschidere a taberei la Biserica „Buna Vestire”  din Rușii-Munți, unde părintele Laurențiu Șerban i-a condus în rugăciunea de consacrare și a deschis sufletele pentru Hristos. Tinerii s-au mutat apoi în curtea școlii, unde directorul instituției, Ramona Bogdan, a adresat un călduros bun venit tuturor participanților, urmând apoi discursul primarului, ing. Ilie Chiș Bălan, care deși era prins în activitățile administrative ale comunei, a reușit să îi primească pe tinerii veniți să cunoască mai bine Rușii Munți. Un moment impresionant pregătit de coordonatorul principal al taberei, prof. Simona Feldrihan, cu sprijinul a doi foști elevi ai Școlii din Rușii Munți, Diana Vlaicu și Flavius Frenț a fost intonarea imnului taberei și ridicarea steagului. Copii au fost împărțiți în două grupe de „iconari pelerini” și au schițat icoanele în tuș. În pauzele aferente muncii de pictură s-au delectat cu jocuri de exterior și cunoaștere. Masa de prânz a fost asigurată în fiecare zi, pentru toți participanții la tabără de către edilul comunei Rușii Munți, Iie Chiș Bălan, în cadrul unui complex din comună.

În cea de-a doua zi, cele două grupe au alternat în ateliere, cel de pictură și cel de mâini dibace unde au deprins tehnica șervețelului, derulând activități distractive, alături de membrii Asociației Exploratori pentru viitor, Lanțul numerelor, Cartoful fierbinte, Da sau Nu, Inundația, Strănutul, Fotbal într-un picior au fost doar câteva dintre jocurile care au stârnit hohote de râs și multă fericire pe chipul tinerilor. .

Ziua a treia a debutat cu rugăciunea de dimineață la biserica satului, apoi au fost prezentate două seminarii „Sănătate prin alimentație” și „Primul ajutor în caz de accidente ușoare”. Ziua a continuat cu vizitarea Muzeului Etnologic din comuna Rușii Munți și cu o bălăceală pe cinste la Ștrandul din Reghin.

În cea de-a patra zi au fost finalizate icoanele și tinerii au participat la Sfânta Liturghie, fiind praznicul Sfântului Ilie. Membrii Asociației Exploratori pentru viitor au organizat un traseu de orientare turistică, pentru care copiii au fost împărțiți pe grupe și până la destinație au avut de efectuat diferite sarcini cum ar fi: descoperirea unor locuri pe bază de fotografii realizate de organizatori în localitatea Rușii Munți, găsirea unor insecte sau fluturi, identificarea unor semne turistice. Ajunși la locul pregătit, au fost întâmpinați de un test de orientare turistică cu premii și de un splendid foc de tabără, unde au cântat și au depănat amintiri din zilele de tabără.

Festivitatea de încheiere s-a desfășurat în cea de-a cincea zi, icoanele au fost expuse și sfințite de preoții Claudiu Chiorean și Laurențiu Șerban, iar munca pelerinilor a fost răsplătită cu diplome și cărți. Pe acordurile imnului taberei a fost coborât steagul, semn că cea de-a XI-a ediție a taberei „Icoana colț de rai. Iconarul pelerin” s-a încheiat, dar va reveni și anul viitor cu siguranță la Rușii Munți.

În discursul de final directorul Școlii Gimnaziale „Dănilă Stupar” din Rușii Munți, prof. Ramona Bogdan, a lăsat iconarilor pelerini un mesaj care să îi însoțească pe drumul către casă și la care să mediteze până la ediția viitoare, mesaj care să ne însuflețească pe toți cei care iubim și prețuim valorile morale și spirituale:

Nimeni să nu-ți disprețuiască tinerețea; ci fii o pildă pentru credincioși: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credință, în curățire.(1 Timotei 4,12)

Căci înțelepciunea prețuiește mai mult decât mărgăritarele, și nici un lucru de preț nu se poate asemui cu ea. (Proverbe 8,11)

 

Alexandra COTOI                  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*