Marius Pașcan, deputat PMP Mureș: ”Încă o dată s-a dovedit că aveam dreptate. Curtea de Apel București a dispus prin sentință anularea contractului de administrare a ariei protejate Parcul Natural Defileul Mureșului Superior de către SC Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni SA”

Marius Pașcan, deputat PMP Mureș: ”Încă o dată s-a dovedit că aveam dreptate. Curtea de Apel București a dispus prin sentință anularea contractului de administrare a ariei protejate Parcul Natural Defileul Mureșului Superior de către SC Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni SA”

Este un pas important în clarificarea administrării Parcului Natural Defileul Mureșului Superior, a declarat deputatul Marius Pașcan, având în vedere situația tensionată  a locuitorilor din comunele Deda, Răstolița, Lunca Bradului și Stânceni ale căror proprietăți intravilane și extravilane  au fost incluse în mod abuziv, fără niciun fel de consultare  sau acord, în anul 2007, în Parcul Natural Defileul Mureșului Superior.

Scurt istoric

În anul 2016, după 3 ani de sesizări și demersuri făcute la instituțiile statului, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a constatat că cele sesizate de către proprietari, primării, composesorate, deputatul Marius Pașcan și alți parlamentari sunt adevărate, în sensul că SC Ocolul Silvic De Regim Gheorgheni SA nu întrunea condițiile legale  prevăzute de OUG 57/2007 art. 16 și 18 pentru a fi administratorul Parcului Natural Defileul Mureșului Superior, iar Administrația Parcului Natural Defileul Mureșului Superior nu exista ca entitate juridică, fiind fictiv constituită în cadrul societății  comerciale.

În data de 10.06.2016,  prin adresa 4147/CPP același minister a încetat (reziliat) Contractul de administrare nr. 06/18.03.2010 modificat prin act adițional.

Acest demers al Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor i-a nemulțumit pe cei de la SC Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni SA, care aveau în derulare realizarea Planului de Management al Parcului Natural Defileul Mureșului Superior și a Siturilor Natura 2000, cu o suprafață de peste 208.000 hectare, proiect cofinanțat din bani europeni. Este vorba despre un proiect în valoare de 10.912.879 lei, din care: 8.900.285 lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională și bugetul de stat; 2.012.594 lei – contribuția Beneficiarului.

Această nemulțumire a celor de la SC  Ocolul  Silvic de Regim Gheorgheni  SA s-a materializat prin 2 acțiuni înregistrate la Curtea de Apel București, prin care au cerut repunerea ca administratori ai parcului și anularea actului administrativ.

Primăriile din cele 4 comune, împreună cu Asociația Proprietarilor de Pășuni și Terenuri Forestiere și Agricole Defileul Mureșului  Superior au făcut cerere de intervenienți solicitând  Anularea Contractului de administrare nr. 06/2010, modificat prin act adițional, lucru pe care instanța l-a admis, în data de 26.06.2017. „Admite cererile de intervenție. Dispune anularea contractului de administrare nr. 6/18.03.2010, modificat prin actul adițional nr. 321/LB/31.01.2012 și nr. 465/31.01.2012 încheiat cu MMAP. Cu recurs. Pronunțată în ședință publică. Document: Hotărâre 26.06.2017″.

Conform deputatului Marius Pașcan, anularea contractului de administrare ”presupune nulitatea tuturor actelor emise în baza acestui contract. Adică, toate avizele pe care APM Mureș împreună cu Ocolul Gheorgheni le-au emis și prin care au încasat bani (construcții, exploatări resurse etc.); celebrul regulament prin care, printre altele, se interzicea desfășurarea sărbătorilor tradiționale fără acordul celor de la Gheorgheni, Planul de  Management elaborat în baza contractului de finanțare prin POS Mediu, în valoare de 2,5 mil euro bani europeni încasați de SC Ocolul Gheorgheni SA în mod nelegal.”

În afară de acest dosar civil, există pe rol alte două dosare penale, unul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reghin privind falsurile prin care cei de la Gheorgheni au constituit, în 2014, Asociația administrația Parcului Natural defileul Mureșului Superior, pentru a acoperi inexistența Administrației Parcului defileul Mureșului Superior din cadrul Ocolului Gheorgheni, iar al doilea dosar este la DNA  Mureș, deschis pentru abuz în serviciu și alte infracțiuni privitoare la constituirea Parcului Natural Defileul Mureșului Superior din anul 2007 și, ulterior, preluarea în administrație de către SC Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni SA în baza contractului nr. 6/2010.

 

C.M.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*