Judeţul Mureş primește 737 de milioane de lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală

Judeţul Mureş primește 737 de milioane de lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală  

 

Sute de mii de locuitori ai județului Mureș vor beneficia de condiții mai bune de educație și de viață

 

Raluca CREȚ

 

Banii alocați de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene vizează cu prioritate rezolvarea nevoile comunităților  privind construcția-modernizarea de creșe și școli,  alimentarea cu apă,  rețeaua de canalizare, construcția, amenajarea ori modernizarea drumurilor.

Practic, în județul Mureș suma disponibilă pentru construirea ori modernizarea creșelor și școlilor, este de 90,3 milioane de lei.

Pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare s-au alocat 267 de milioane de lei.

În ceea ce privește reabilitarea sau amenajarea drumurilor și podurilor, resursa financiară pentru următorii trei ani – până în 2020 – este de 357,5 milioane de lei.

Câteva exemple relevante pentru nevoile și așteptările comunităților din județul nostru care-și găsesc răspunsul prin PNDL 2 sunt: reabilitarea drumurilor județene Mureni-Archita, Bahnea-Cund, Breaza-Voivodeni-Glodeni și Luduș-Sărmaș, reparația podului peste râul Mureș de pe strada Călărașilor din Târgu-Mureș, asfaltarea și reabilitarea drumurilor interioare din Band, Băla, Beica de Jos, Fărăgău, Iclănzel, Lunca, Șăulia, Tăureni, reabilitarea unor poduri importante din Răstolița și Stânceni, școli și dispensare noi, proiecte care nu ar fi avut altă sursă de finanțare, nefiind eligibile nici pe fonduri europene.

„Programul Național de Dezvoltare Locală este cea mai mare dovadă a seriozității și responsabilității cu care Guvernul PSD-ALDE tratează problemele cetățenilor acestei țări. Este o punte de legătură între guvernanți și cetățeni, un angajament pe termen lung care le va da posibilitatea în special comunelor mici să se dezvolte prin programele de infrastructură. Primăriile au avut șansa unică de a-și selecta proiectele prioritare pe care le-au propus spre finanțare, iar acest program trasează direcția de dezvoltare a localităților pe următorii ani. Fondurile au fost alocate echilibrat primăriilor, indiferent de culoarea politică. Sunt convins că, în cel mai scurt timp, cetățenii vor simți ce înseamnă să aibă apă și canalizare acasă, să circule pe drumuri moderne, să meargă la medici în dispensare de ultimă generație și să-și trimită copiii în școli renovate, încălzite, cu toalete și mobilier noi”, a declarat președintele PSD Mureș, Vasile Gliga.

În această perioadă, primarii fiecărei localități au responsabilitatea de a întocmi ori completa documentația legală necesară fiecărui proiect, după care vor urma licitațiile și demararea lucrărilor.

La nivel național, PNDL 2 înseamnă un efort de 30  de miliarde lei, angajat până în 2020.

Au fost depuse peste 13.000 de proiecte cu o valoare totală de peste 67 miliarde lei, mai mult decât dublu față de suma de 30 miliarde lei alocată prin lege pentru perioada 2017-2020. Au fost selectate științific, pe baza unor criterii obiective, peste 6.851 de proiecte cu valoare totală de 29,9 miliarde lei. Proiectele au fost depuse de autoritățile locale în funcție de necesitățile reale ale comunităților.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*