Festival în cinstea sopranei Virginia Zeani

Festival în cinstea sopranei Virginia Zeani

 

În cadrul Festivalului Virginia Zeani, ce s-a desfăşurat în perioada 22-25 iunie printr-o serie de concursuri şi spectacole la Târgu-Mureş, cunoscutei soliste de operă şi una dintre cele mai prestigioase soprane lirice din anii ’50, ’60 și ’70, i-a fost decernat de către Primăria Solovăstru, titlul de cetăţean de onoare, cunoscut fiind faptul că soprana își are rădăcinile în localitatea Solovăstru. Timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma, a cântat alături de cei mai renumiți tenori, Luciano Pavarotti și Plácido Domingo.  De-a lungul întregii sale cariere, Virginia Zeani a fost călduros omagiată pentru calitățile sale excepționale de dinamism teatral, vitalitate și sensibilitate. Vocea sa demonstrează o mare flexibilitate, emisă cu o remarcabilă competență tehnică, extinsă de la notele calde din piept, până la înaltele acute. Zeani cântă cu o impecabilă frazare, cu intensitate și convingere dramatică. Virginia Zeani este doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, al Universităţii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, iar în acest an, a primit titlul de cetăţean de onoare al comunei Solovăstru.

Într-un cadru festiv, desfăşurat la Căminul Cultural din Solovăstru, alături de oameni de cultură şi admiratori ai sopranei, primarul comunei Solovăstru, Chirilă Ilie Tătar, a decernat primul titlu de cetăţean de onoare al comunei „vreau să mulţumesc pentru această iniţiativă, noi am analizat-o în cadrul Consiliului Local Solovăstru şi coform hotărârii luate în cadrul şedinţei,  am şi pus-o în practică. Vreau să vă asigur că atâta timp cât voi fi primar, voi sprijini orice acţiune culturală şi voi fi alături de orice iniţiativă, pentru că, pe lângă munca noastră de zi cu zi, a celor din administraţia publică locală, de a înfrumuseţa comuna, să arate cât mai bine şi să fim mândri cu ea, partea culturală ne poate ajuta să o dezvoltăm mult mai mult.  Suntem mândri că am putut să-i oferim acest titlu şi voi încerca să transformăm casa dânsei în prima casă memorială din judeţul Mureş.”

Din cauza vârstei şi a distanţei, Virginia Zeani nu s-a putut deplasa pentru a i se înmâna titlul de cetăţean de onoare în mod personal, însă ea a transmis un mesaj video de mulţumire.

„Sunt fericită că îmi oferiţi acest moment, rar de tot în viaţa unui om, în special a unei femei de 92 de ani cum sunt eu, ce pot să-mi doresc mai mult? Poate dacă mă simt mai bine, să dea Dumnezeu şi să pot să vin la toamnă, dacă e posibil în România, asta este dorinţa mea cea mai vie. Vreau să vă spun că eu sunt o fermeie fericită, pentru că am avut un crescendo în viaţa mea nemaipomenit şi acum când ajung la vârsta asta, am alături de mine un fiu, Alexandru,o noră, Rafaella şi un nepot Gabriell, care are 22 de ani, am o familie împlinită. Vă mulţumesc din tot sufletul că niciodată nu o să fie destul de caldă mulţumirea mea, ca acum, pentru că mă gândesc la voi toţi cu aşa mult drag şi cu aşa mare dorinţă de a vă vedea! Dumnezeu să ne ajute să ne vedem cât mai repede. Vă îmbrăţişez din tot sufletul meu, cu tot dragul” au fost cuvintele Virginiei Zeani, care a primit acest titlu cu cea mai mare bucurie.

Întreg Festivalul Virginia Zeani este un proiect amplu prin care organizatorii şi-au propus elogierea de acum înainte celebrei soprane „această iniţiativă vine în onoarea şi în cinstea doamnei Virginia Zeani, vrem să o aducem înapoi la Solovăstru, fiindcă noi considerăm că aici este locul doamnei şi ne confirmă prin toate apariţiile sale publice, că aşa este, iar proiectul înseamnă să dezvoltăm un festival care-i poartă numele, să dezvoltăm un concurs de canto şi să dezvoltăm în acelaşi timp o casă memorială-muzeu care va fi în continuare onoarea şi în cinstea acestei mari soprane” a declarat Marian Jurgiu, directorul de festival.

Prezent la această ceremonie de decernare a titlului de cetăţean de onoare, a fost şi Marius Constantinescu, amfitrionul festivalului „vreau să-i mulţumesc domnului Marian Jurgiu, pentru că a fost scânteia care a provocat tot ceea ce se întâmplă şi apoi evident Primăriei din Solovăstru şi Consiliului Local din Solovăstru  pentru decizia pe care au luat-o. Mă gândesc ce imensă bucurie îi faceţi toţi doamnei Zeani şi mă gândesc la preaplinul pe care-l va avea în suflet în momentul în care va vedea imaginile cu ceea ce s-a întâmplat aici. Nici nu vă daţi seama ce mult se va bucura. Toţi locuitorii din Solovăstru trebuie să aibă certitudinea că vor avea întotdeauna un soare în plus faţă de toţi ceilalţi. O au pe doamna Zeani, o comoară de care trebuie să se bucure în fiecare moment ”.

Placheta şi trofeul Virginia Zeani au fost realizate de Bijuteria Sabion din Târgu-Mureş.

 

Dora PATRON

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*