Castelul Rákóczi–Bornemisza din Gurghiu a reînviat pentru o zi
Castelul Rákóczi–Bornemisza din Gurghiu a reînviat pentru o zi
În luna iunie a fost programată de către Muzeul Judeţean Mureş, o zi în care Castelul Rákóczi–Bornemisza din Gurghiu să reînvie. Invitaţia în care scria: „Muzeul Judeţean Mureş vă invită la „ZIUA PORŢILOR DESCHISE” organizată în Castelul Rákóczi–Bornemisza din Gurghiu, oferindu-vă ocazia de a retrăi vremurile de epocă barocă ale clădirii. Programul, compus printre altele din activități de pedagogie muzeală și atelier de dans baroc, are scopul de a călăuzi vizitatorii de toate vârstele în atmosfera anilor 1700. Istoricul complexului arhitectural va fi prezentat în cadrul unor ghidaje de specialitate. Evenimentul se va încheia cu un concert deosebit de muzică de cameră ținut de trupa Trio Estate, prin acordurile unor mari maeștri ai muzicii de secol XVIII, precum Bach, Mozart sau Händel” a stârnit curiozitatea tuturor celor care au dorit să „guste” puţin din atmosfera erei baroce, indiferent de vârstă. Organizatorii şi-au propus ca în acest an să promoveze perioada barocă a Castelului Gurghiu, perioadă ce Pánczél Szilamér, organizator al evenimentului suţine că se leagă de acea perioadă când familia Bornemisza era proprietara domeniului şi a castelului „ne-am gândit ca să evidenţiem câteva elemente tipice culturii baroce: cultura materială, ateliere de pedagogie muzeală unde copiii pot să-şi realizeze măşti tipice pentru balurile mascate din acea vreme, evantaie în stil baroc, moara de hârtie ce a funcţionat aici la Gurghiu, folosind materialul lemnos de pe Valea Gurghiului. Colegii de la Biblioteca Teleki din Târgu Mureş au realizat un atelier de hârtie şi am oferit ghidaje. Copiii s-au familiarizat cu elementele arhitecturale ale clădirii baroce prin puzzle-uri interactive. Iar împreună cu Trio Estate, format din muzicieni ai Filarmonicii din Târgu Mureş, ne-am gândit să facem un concert de muzică clasică, principalele elemente fiind ale muzicii baroce. Pentru vizitatori, am pregătit la finalul evenimentului, un film documentar din cadrul taberei media, despre ce înseamnă moştenirea castelului şi a cetăţii din Gurghiu pentru oamenii care locuiesc aici, respectiv pentru specialişti”.
Un rol important în organizarea acestui eveniment l-a avut ca în fiecare an Biblioteca ,,Teleki” din Târgu Mureş, care a venit cu ateliere de hârtie pentru cei mai mici vizitatori ai castelului. Márton Krisztina, restaurator de carte la Biblioteca „Teleki” a profitat din plin de această zi, pentru a-i ajuta pe copii să descopere într-un mod creativ perioada barocă „venind din partea bibliotecii, am făcut cu cei mici, lucrări ce se leagă de arta hârtiei, de arta cărţilor, de aceea am încercat cu cei mai curioşi, hârtia manuală şi hârtia marmorată, o hârtie colorată. Am folosit o pastă de hârtie care se prepară din şerveţele în cazul nostru, pentru că e mai accesibil pentru copii, pe care le scoatem cu nişte clame. Cu acestea am făcut hârtie manuală pe care copiii au decorat-o”.
Chiar dacă acest obiectiv turistic nu este cel mai „mândru” este totuşi un monument istoric ce merită toată aprecierea nostră, să păstrăm aerul baroc viu, iar Muzeul Judeţean Mureş să ne reamintească cel puţin o dată pe an, prin organizarea Zilei Porţilor Deschise la Castel, de o valoare inestimabilă pe care o avem şi de care suntem oarecum responsabili să nu o lăsăm să piară.
Dora Patron