Cântec, joc şi voie bună de Rusalii la Deda

Cântec, joc şi voie bună de Rusalii la Deda

 

O tradiţie veche de zeci, chiar sute de ani şi-a îndeplinit şi în acest an misiunea de a promova folclorul din comuna Deda. Evenimentul „Cântec joc şi voie de bună de Rusalii la Deda” a reunit pe scenă, ansambluri de dans şi îndrăgiţi solişti de muzică populară, pentru a sărbători în a doua zi de Rusalii. În deschiderea evenimentului, preotul satului a rostit o binecuvântare, alături de acesta invitat a fost şi profesor doctor Florin Bengean, fiu al comunei, care a reamintit valoarea culturală şi folclorică a comunei Deda „aici la Deda dintotdeauna, munca, rugăciunea şi voia bună s-au împletit armonios pentru că de milenii, aici pe malul Mureşului şi la poalele Călimanilor s-au plămădit, au trudit, s-au ostenit oameni vrednici, oameni harnici, oameni frumoşi. Deda astăzi a îmbrăcat din nou straie de sărbătoare, pentru că aşa cum este bine rânduit,a doua zi de Rusalii, de sărbătoarea Sfintei Treimi, după ce în Biserică s-a săvârşit Sfânta Liturghie, aici în mijlocul naturii care este creaţia atât de minunată a bunului Dumnezeu să se îmbine încă odată rugăciunea cu voia bună. Trebuie să aducem un cuvânt de mulţumire bunului Dumnezeu în primul rând pentru această zi binecuvântată şi minunată, să aducem mulţumiri organizatorilor, doamnei primar Lucreția Cadar, care de mulţi ani trudeşte cu osârdie la conducerea şi la înfrumuseţarea comunei şi să-i dea Dumnezeu putere multă să conducă mai departe comuna”.

 

Ţiganul Obertuca, cel mai bun violonist încingea jocurile populare

 

Locuitorii comunei Deda şi vizitatorii veniţi din alte localităţi au avut ocazia de a participa la un spectacol folcloric încărcat de tradiţii şi au avut ocazia de a vizita târgul organizat cu ocazia Rusaliilor, obicei care edilul comunei Deda, Lucreţia Cadar nu va lăsa să se piardă „am continuat defapt, un eveniment care în urmă cu zeci de ani se întâmpla aici, pe malul Mureşului, Târgul de Rusalii. Dorinţa noastră este aceea de a transmite generaţiilor noastre, de a face cunoscut jocul, cântecul şi portul popular de la noi şi de altfel transmiterea a ceea ce a fost în vechime. Din ceea ce ştiu eu de la bătrânii satului, aici la Deda, era a doua zi de Rusalii, târgul care vestea începutul verii, de unde sătenii şi gospodarii îşi procurau uneltele: greble, furci din lemn şi ulcioare pentru apă, acesta era rostul târgului de la Deda şi practic aici se făceau jocuri de către oamenii din zonă. Erau ţigani care cântau şi erau artizani ai viorii sau ai acordeonului şi erau tocmiți pe sate de către oamenii care organizau jocuri în acest târg de Rusalii. Filenii îl aveau pe Obertuca, un ţigan care era un foarte bun violonist şi jucau în port popular jocurile De-a lungul, Învârtita, Sârba, Târnăveanca. Bistrenii veneau şi ei cu muzicanţii şi organizau jocuri care mai de care.”

Atmosfera a fost cu adevărat una de sărbătoare în care artiştii au cântat cu suflet pentru un public cunoscător şi iubitor de folclor.

 

Dora PATRON

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*