Vis creț pe Gurghiu – o altfel de viziune

Vis creț pe Gurghiu – o altfel de viziune

 

Suflet drag, oprește-te! Deschide cartea, adună-te! Citește, privește-n suflet…! Nu-i doar un rând…e-un cuget! Un tărâm al literelor, frazelor, poveștilor sau al viselor scrise de Carmen Frandeș.

 

Curly dreams by Carmen

Autoarea, o tânără de pe Valea Gurghiului ce și-a descoperit relativ recent talentul condeiului și al cuvintelor înțelepte, reprezintă cu cinste generația tânără a României zilelor noastre. Creață, frumoasă, extrem de talentată în mai multe laturi ale artei în sine, Carmen Ioana Frandeș a reușit un fenomen unic până acum în zona noastră: o altfel de lansare, cu spectacol, cu dans, cu cântec, la care să scoată din cochilie sute de oameni. Cum a reușit? Simplu: și-a destăinut sufletul mai întâi pe blog, Curly dreams by Carmen, pentru ca apoi să iasă din sfera virtuală și să aștearnă pe hârtie aceste gânduri. Iar faptul că a primit o creștere alesă, în care familia a învățat-o să nu arunce în nimeni cu „piatră”, au ajutat-o pe Carmen Ioana Frandeș să ajungă la sufletul oamenilor și să rămână acolo pe vecie.

Am cunoscut-o pe Carmen în urmă cu ceva ani, la concursul de Miss Valea Regilor, organizat la Festivalul Văii Gurghiului. Atunci am simțit că fata asta nu se lasă foarte ușor, e ambițioasă, talentată și foarte bine educată de părinți. Dacă mai adaug și extrem de sufletistă și cu mintea creață, veți spune probabil că o laud prea tare, dar nu e deloc laudă, e ea, Carmen Ioana Frandeș. Pe parcursul anilor, am urmărit evoluția ei profesională și m-am bucurat tare când am văzut că a ajuns să trăiască visul american. Nu o dată, ci de două ori. Și de fiecare dată a revenit acasă. Apoi, am citit despre experiențele ei unice și am simțit că nu am greșit atunci când am cunoscut-o. Sâmbătă, 11 martie 2017, m-a uimit din nou.

 

„Oameni dragi mie”…și tu dragă lor

Dacă vă întrebați ce este „Vis creț pe Gurghiu”, vă răspunde chiar autoarea „e o trăire a unei fete crețe cu gânduri crețe cu toate lucrurile complicate, dar și cele simple. Sunt gânduri ale mele trăite, sunt inspirații pe care eu le văd că vin de la Doamne, Doamne, de acolo de sus. E o carte de suflet pe care eu vă invit să o citiți, să îmi descoperiți sufletul și să o luați ca pe o trăire a unui om și să vă pună pe gânduri”. După o experiență de viață nu foarte îndelungată, dar cu siguranță plină de peripeții, Carmen s-a oprit din trăiri, figurativ vorbind (pentru că e o fire foarte energică, plină de vitalitate și care parcă te face să încerci să fii la fel ca ea), și a pus pe hârtie planurile ei crețe și mărețe pentru viitor. Așa a luat naștere și lansarea cărții, inedită și creață, trecând în felul acesta de orice barieră impusă de sobrietatea lansărilor de carte la care am asistat până acum.

În primul rând, am fost flatată de numărul mare de invitați, pe care Carmen i-a numit „oameni dragi mie”, iar eu voi continua cu „și tu dragă lor”, altfel mă gândesc că nu ar fi fost atât de mulți. Apoi, pentru faptul că a împinat tradiționalul cu modernul, atât în carte, cât și în spectacolul de lansare, pentru că a avut alături de ea 150 de talente care au evoluat la unison cu ea, pe scenă.  Dans, cântec, multă voie bună, costume populare, dar și moderne. O lansare inedită la care lumea a putut să schimbe impresii la un pahar de vorbă.

 

O experiență de viață din postura unui tânăr

Revenind la „Vis creț pe Gurghiu”, în paginile cărții nu veți regăsi un singur stil de scriere, cartea conține și proză, scurte întâmplări trăite și simțite, dar și versuri create pentru cei dragi, care toate provin din experiența de viață „nu e o experiență lungă, dar e o experiență a unei fete ardelene de pe Valea Gurghiului, care a fost plecată și în America de două ori și se gândește să plece și a treia oară, unde promite că va duce această carte cu mândrie. E o experiență care m-a schimbat, m-a făcut să înțeleg ce înseamnă acasă și ce înseamnă de fapt Valea Gurghiului, din acest motiv este și titlul Vis Creț pe Gurghiu” ne-a mărturisit Carmen, chiar înainte de a începe spectacolul.

 

Gazdă, artist, scriitor

Carmen Ioana Frandeș a reușit să modereze întreaga seară, a reușit să cânte, să danseze, să ne arate cum e ea, dar și cum s-a maturizat în urma a tot ceea ce i s-a întâmplat în viața de până acum. Mereu implicată în proiecte îndrăznețe, Carmen a reușit să pună în valoare Valea Gurghiului, nu doar la Reghin, ci și la Cluj, pentru că a avut parte de o lansare și în orașul care a adoptat-o pe perioada studenției. S-a bucurat și acolo de prezența prietenilor, a iubitorilor de EA. „Copiii sunt și au fost mereu lângă mine, de asta ei sunt baza spectacolului meu, pentru că datorită lor și părinților lor, care m-au susținut, sunt astăzi în sală atât de mulți oameni foarte speciali, cărora nu contenesc să le mulțumesc!” a conchis Carmen.

 

#cărțilepefață

Seara s-a încheiat cu sesiunea de autografe, Carmen făcându-și timp să treacă un gând de bine pentru fiecare din cei care au de acum în biblioteca personală „Vis creț pe Gurghiu”. Și pentru că e intens implicată în proiectul #cucărțilepefață, sunt sigură că mulți dintre cei prezenți vor posta pe net poza cu Vis creț pe Gurghiu, asta după ce o vor lectura.

 

Alexandra COTOI

Un comentariu

  • MOLDOVAN ELENA

    Vă mulțumim că susțineți asemenea activități,că le faceți cunoscute tuturor,mai ales tinerilor pentru care cred eu că Ioana Carmen Frandeș ar putea fi un exemplu .
    Vă felicit pentru articolul mai mult de cât frumos și o felicităm și pe Carmen Ioana Frandeș pentru TOT ce ea face .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*