
Semințe libere la Reghin
Semințe libere la Reghin
Avem nevoie să împărtășim și e important să dăruim din ce avem pentru a putea primi la rândul nostru
Proiectul Semințe libere a ajuns și la Reghin. Sâmbătă, 11 martie, a avut loc prima ediție a proiectului Semințe libere la Reghin. Evenimentul a fost găzduit de Dogma Pubs, unde în prezența consumatorilor de legume și fructe tradiționale, organizatorii evenimentului, Cristian Man și Răzvan Ilieș, au demonstrat faptul că și reghinenii pot avea parte de semințe naturale, dar și de sfaturi și idei din partea agricultorilor cu experiență.
Semințe libere înseamnă să împărtășim din surplusul de semințe, arbuști, pomi fructiferi pe care îi avem acasă și să fim împreună, să formăm o comunitate.
Ideea proiectului a pornit de la Răzvan Ilieș, după ce a participat la același eveniment, în Tîrgu Mureș. La sugestia fondatoarei proiectului Semințe libere, la nivel național, Adina Moise, proiectul s-a derulat și la Reghin.
„E prima ediție și sperăm să devină o tradiție” a precizat Răzvan Ilieș. S-au înțeles, s-au pus de acord cu privire la câteva aspecte organizatorice, apoi au invitat oameni care au mai participat la acest gen de acțiuni în diverse zone ale țării, care știau ce au de făcut. Semințele, care mai de care mai interesante, au fiecare un rol important în agricultură, în discuțiile purtate ulterior fiind împărtășite aceste aspecte și celorlalți. „E destul de multă lume, ne așteptam să fim numai noi doi, dar se pare că lumea e destul de receptivă” a mărturisit Cristian Man care a mai adăugat faptul că „aici e vorba de dăruire, cine are dă, cine are nevoie primește”.
Prezentări despre permacultură și compostul urban
Subiectele dezbătute intens au avut ca teme principale permacultura și compostul urban. Despre permacultură, a vorbit Răzvan, care de câțiva ani încoace a realizat astfel de modele de culturi, împărtășindu-le și celor prezenți din experiența proprie. În prezent, este în stadiu incipient cu o astfel de cultură, chiar la Reghin.
Permacultura sau „agricultura permanentă” este o tehnică de grădinărit, care pentru unii oameni, a devenit un mod de viață. Conceptul a fost readus în epoca modernă de japonezul Masanobu Fukuoka, fermier și filosof, care în 1973, după ce a revenit pe moșia tatălui său, a început să practice această metodă sistematică de cultivare a pământului. pus în aplicare pentru prima dată în Permacultura înseamnă dezvoltarea unor sisteme ecologice armonioase, eficiente și productive, care pot fi utilizate oriunde, de către oricine. Permacultura este acel cadru inovator care permite desfășurarea unui mod de viață durabil. Permacultura înseamnă proiectarea unui model de viață sănătos, ecologic în gospodăriile, grădinile, comunitățile noastre, dar și în companiile pentru care lucrăm.
Compostul este una dintre armele producătorilor care doresc să obțină o producție bună, dar și legume cu gust și bineînțeles, ecologice. Compostul înseamnă fertilizarea naturală a solului, care le permite fermierilor o reducere a costurilor, deoarece nimic nu se pierde, ci totul se transformă. Produsul are numai beneficii aspra solului, dacă substratul este nisipos, compostul acționeză ca un burete și reține apa. La solurile mai argiloase, compostul adaugă porozitate, protejând în același timp împotriva saturării de apă sau a întăririi pământului. Cristian Man a declarat că „vrem să formăm o rețea de oameni cu care să facem ceva pentru comunitate. Să adunăm de la oamenii care nu au posibilitatea de a-și face compost acasă, să facem un loc în care să adunăm resturile menajere, din care se poate face compost la care să aibă acces mai apoi. Vrem să avem un spațiu public în care fiecare să participe la realizarea unei lucrări, o grădină urbană”.
Ateliere de creație pentru copii
Evenimentul s-a derulat pe mai multe secțiuni, cei mai mici dintre participanți fiind invitați să intre în contact cu semințele, într-un mod diferit față de felul în care sunt folosite semințele în mod normal, și anume prin artă. Copiii au putut realiza lucrări artistico-plastice, care au avut ca principal accesoriu semințele. Creativi și extrem de harnici, copiii au dat semințelor un nou mod de utilizare, prin artă, coordonatoarea atelierului pentru copii, Bianca Someșan, fiind de-a dreptul încântată de felul în care lucrările copiilor au prins viață prin intermediul semințelor. Copiii se joacă practic cu semințele, fac lucrări de artă, iar părinții pot să schimbe păreri și opinii cu ceilalți participanți cu referire la agricultură și diverse plante. Asociația K`Arte a pus la dispoziția copiilor lut, din care aceștia să modeleze diverse figurine.
Pe parcursul evenimentului, participanții au putut degusta din produsele pe care fiecare le-a adus din cămara proprie, făcându-se schimburi de rețete culinare.