Olimpiada județeană la Petelea

Olimpiada județeană la Petelea

 

Sâmbătă, 11 martie, la Școala Gimnazială din localitatea Petelea s-a desfășurat faza județeană a Olimpiadei de Limba și Literatura Rromani. 51 de elevi s-au prezentat la concursul care a constat într-o probă scrisă, elevii având de realizat analize pe text, traduceri în și din limba rromani, precum și o compunere în limba rromani.

Emoțiile și-au făcut simțită prezența, dar marea parte a elevilor calificați în această etapă au mai participat la astfel de competiții și s-au descurcat foarte bine. Inspectorul școlar de limba și literatura rromani, Gazsi Ștefan Eduard, prezent la concurs, a precizat că „subiectele au un nivel de dificultate mediu, iar elevii au la dispoziție 3 ore să rezolve cerințele”, adăugând totodată faptul că e mândru că la această etapă s-au înscris elevi ce provin din 14 instituții școlare din județul Mureș.

Școala Gimnazială din Petelea a fost gazda concursului școlar, după ce elevi ce provin de aici au obținut rezultate de excepție la nivel național și internațional.

Concursul reprezintă calificarea pentru etapa națională, unde concurența e foarte mare, iar cerințele subiectelor au un grad ridicat de dificultate. „Limba ce o vorbim e diferită față de cea literară, dar m-am pregătit și sper să obțin un rezultat bun. Limba și literatura rromani se studiază pe ani de studiu, iar eu, chiar dacă sunt acum la liceu, pot să particip la această competiție” a declarat eleva Cătălina Moldovan, deținătoarea unui premiu special la Olimpiada Internațională de limba și literatura rromani.

 

A.C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*