ISU Horea – efort pentru viața cetățenilor

 

ISU Horea – efort pentru viața cetățenilor

 

Bilanțul ISU Horea al județului Mureș a fost prezentat joi, 9 februarie, în cadrul unei ședințe festive realizată la Instituția prefectului județul Mureș. Conform statisticilor, din totalul celor 19.968 cazuri de urgenţă la care a fost solicitată unitatea în anul 2016, 1397 au fost în cazul situaţiilor de urgenţă, iar 18.571 au fost solicitări de asistenţă medicală de urgenţă şi descarcerare, în medie 54,5 intervenţii pe zi, numărul solicitărilor crescând cu 6,51%, comparativ cu anul 2015 când au fost solicitaţi la 18.747 cazuri de urgenţă (din care 1477 situaţii de urgenţă şi 17.270 solicitări de asistenţă medicală de urgenţă şi descarcerare). Subunităţile inspectoratului au efectuat un număr de 2270 recunoaşteri şi instruiri în obiective, 64 de exerciţii cu forţe şi mijloace în teren. S-au efectuat 697 deplasări fără intervenţie şi întoarceri din drum, alături de 98 alerte false (inclusiv SMURD).

 

Timpul de reacție a scăzut

Cele mai multe intervenţii în anul 2016 s-au înregistrat în luna iunie, cu 153 de intervenţii, iar cea mai mare creştere a numărului de intervenţii / lună comparativ cu anul 2015 a fost în luna noiembrie ( creşterea fiind de 42,7%).

S.M.U.R.D. a fost solicitat să intervină în 18.571 cazuri (în medie 50,7 pe zi). Faţă de anul 2015, numărul a crescut cu 7,5 %.

Timpul mediu de răspuns al echipajelor SMURD din județ a fost de 09:18 minute, sub media pe țară, care a fost de 11:00 minute.

În ceea ce constă activitatea de prevenire, obiectivul și direcția prioritară de acțiune a constat în integrarea acţiunilor preventive în ansamblul global al eforturilor inspectoratului în vederea gestionării riscurilor la nivel judeţean şi creşterea nivelului de pregătire şi educare a populaţiei în domeniul situaţiilor de urgenţă. Direcția prioritară de acțiune a constat în asigurarea unui management adecvat al situaţiilor de urgenţă la nivel local prin diversificarea acţiunilor, formelor şi mijloacelor de informare şi educare a populaţiei.

 

Sancțiuni acordate

Pentru încălcările normelor ce au constituit contravenţii s-au aplicat un număr de 3028 avertismente şi 260 amenzi pe linia apărării împotriva incendiilor, în cuantum de 486510 lei, respectiv 428 de avertismente pe linia protecţiei civile şi 7 amenzi în cuantum de 13200 lei. Cuantumul amenzilor aplicate în 2016 a scăzut faţă de anul 2015.

Activitatea de avizare şi autorizare s-a efectuat cu respectarea prevederilor legale şi reglementărilor tehnice privind categoriile de construcţii şi instalaţii specifice, fiind emise 117 avize de securitate la incendiu, 93 de autorizații de securitate la incendiu, 46 de avize la planuri de evacuare în situații de urgență, 98 de avize la transportul deșeurilor periculoase.     

 

Relaţii internaţionale profitabile pentru mureșeni

În perioada 19-23 iunie 2016 o delegaţie din partea Departamentelor de Pompieri din Shropshire şi Merseyside (Liverpool), Marea Britanie, împreună cu un reprezentant al pompierilor din Austria a sosit în judeţul Mureş pentru a aduce 3 autospeciale pentru stins incendii pentru Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din Fărăgău, Beica de Jos și Miercurea Nirajului. Pompierii străini au desfăşurat programe de pregătire a personalului S.V.S.U. pentru familiarizarea acestora cu echipamentele din dotarea autospecialelor.

Membrii celor 2 servicii de pompieri din Marea Britanie au revenit în luna octombrie împreună cu pompieri din Regensburg, Germania,  pentru a aduce 2 autospeciale pentru stins incendii pentru Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din Aluniş și Sovata, precum și cu 1 autoturism şi 1 microbus pentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Horea” al judeţului Mureş.

 

Exercițiu NATO cu participarea ISU Horea Mureș

În perioada 04.07.-07.07.2016 ISU Horea al Judeţului Mureş a participat la un exerciţiu organizat la Simulatorul SMURD unde au participat echipe din mai multe ţări membre NATO şi care a fost organizat în cooperare cu personal din cadrul IGSU şi DSU.

 

Locul V mondial

În luna octombrie în Brazilia, localitatea Curitiba a avut loc Competiția Mondială de Descarcerare și Traumă. Din cadrul IGSU a făcut parte echipa reprezentativă a ISU Mureă. Echipa de traumă a reușit să se claseze la proba complexă pe locul 5 din totalul de 30 de echipe mondiale, iar  clasamentul general la proba de Descarcerare din vehicule  pe locul 15. În luna noiembrie, doi instructori din cadrul Centrului Național de Formare Formatori în asistență medicală de Urgență și Descarcerare au participat în Ucraina-Kiev, ca lectori (instructori) la un curs prin program NATO, pentru pregătirea unui număr de 35 de persoane  care vor activa ulterior ca instructori pe linie medicală.

Toate aceste rezultate survin în urma muncii și a eforturilor depuse de angajații ISU Horea al județului Mureș, în frunte cu generalul Dorin Oltean, fapt ce duce la creșterea continuă a încrederii pe care populația o are în rândul pompierilor și a angajaților departamentului pentru Situații de Urgență.

 

Alexandra COTOI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*