Noul an a venit cu ger năpraznic

Noul an a venit cu ger năpraznic

În prima lună a noului an, iarna și-a intrat într-adevăr în drepturi. După viscol și ninsoare, țara a fost cuprinsă de ger. Temperaturile au ajuns chiar și până la -23 de grade, în zona noastră, ceea ce înseamnă că am fost oarecum obligați să ne schimbăm unele obiceiuri, pentru a ne putea adapta la frigul de afară. În această perioadă de ger, cel mai recomandat este să ascultăm sfaturile medicilor și să avem atât o alimentație corectă, cât și o ținută adecvată acestor temperaturi. Evitați pe cât posibil deplasările în spații deschise și expunerea la frig și consumați alimente bogate în proteine, fructe și legume, sunt sfaturile specialiștilor din Ministerul Sănătății.

Dacă măsurile de protecție contra frigului sunt insuficiente, există riscul să apară hipotermia, adică scăderea temperaturii corpului sub 35 de grade Celsius sau degerăturile.

Temperatura normală a corpului uman este între +36 de grade C și +37,5 de grade C. Cele mai mari probleme cu reglarea temperaturii le au copiii și bătrânii. Rezistența copiilor la frig este diferită de a adulților care au o masă corporală mai mare expusă la aceleași temperaturi scăzute. Pentru orice ființă vie expusă la temperaturi joase chiar pentru o perioadă scurtă, mai ales dacă frigul este însoțit de umezeală sau vânt și mai ales dacă persoana este vârstnică sau copil mic, apare riscul hipotermiei, adică scăderea temperaturii corpului sub +35 de grade C, spun dermatologii.

Gerul năpraznic și-a spus cuvântul și în municipiul Reghin, unde de la debutul acestuia și până în prezent un număr semnificativ de oameni au solicitat ajutorul medicilor. „Vremea din ultima perioadă a făcut ca numărul solicitărilor către serviciul de ambulanță să crească cu 15 la sută. De la începutul anului au fost 430 de solicitări venite în urma temperaturilor scăzute și a căzăturilor provocate de alunecuș. În această perioadă, oamenii trebuie să evite frigul, să consume lichide calde, bolnavii cronici să urmeze tratamentul prescris și să circule cu atenție” a declarat Claudiu Munteanu, medic de urgență.

 

Laura POP

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*