Poveste de iarnă cu copii frumoşi

Scena Palatului Culturii din Tîrgu Mureş a fost locul în care colindul adus de copiii de la Casa Sfântul Iosif din Odorheiu Secuiesc a putut fi ascultat de publicul mureşean. Spectacolul de colinde realizat la iniţiativa Asociaţiei Outreach, a avut scopul de colectare de fonduri pentru cei 157 de copii, îngrijiţi de măicuţele Congregaţiei Inimi Neprihănite.

Psihologul Sandra O`Connor, preşedintele Asociaţiei Outreach a descoperit povestea copiilor de la Odorhei în urmă cu câteva luni, iar de atunci, a simţit că trebuie să îşi aducă spijinul pentru a face bine „acum 6 luni am mers într-o vizită la această casă şi m-am apropiat foarte tare de personal, de această casă. Mi-am dat seama că aveau nevoie de ajutor în a structura nişte grupuri terapeutice, de un minim sprijin în ceea ce priveşte experienţa mea pe care o am în domeniul psihologiei şi al lucrului în grup, aşa că am început să colaborez cu ei pe formare profesională şi pe terapie individuală, atât pentru personal şi pentru copii”.
De la o simplă vizită, la un spectacol umanitar, dar şi la promovarea situaţiei de la Casa Sfântul Iosif, Sandra O’Connor  s-a implicat trup şi suflet. Rezultatul a fost unul plin de iubire şi speranţă, lucruri despre care vorbeau copiii în prima parte a evenimentului, în cadrul unei scenete prezentate de cei mici. „M-am apropiat mai mult de ei în decursul acestor 6 luni, mi-am dat seama că problemele lor nu sunt doar emoţionale, ci sunt şi de nevoi concrete, care am reuşit cât de cât să le îndeplinim, acum cel puţin parţial prin acest eveniment caritabil. Am vrut şi să mediatizăm puţin Casa Sfântul Iosif, să se cunoască această situaţie, oamenii să ştie că există o casă de plasament în care media absolvenţilor de liceu care merg la facultate este de peste 50% în fiecare an şi că există în această ţară nişte case de plasament în care copiii nu doar că reuşesc să supravieţuiască, ci reuşesc să devină nişte oameni deosebiţi. Reuşesc să devină medici, învăţători, reuşesc să devină dascăli şi au aceeaşi şansă în viaţă ca orice alt copil”. Impresionant pentru oricine calcă pragul acestei case este modul în care surorile disciplinează cu blândeţe, cu înţelegere, felul  în care măicuţele sunt implicate în viaţa acestor copii, în care încercă să-i înţeleagă, încearcă cu empatie şi nu neapărat cu o disciplină impusă, să reuşească să ajungă să îndeplinească nevoile fiecărui copil în parte.

Am venit să aducem bucurie

Au venit la Tîrgu Mureş ca să vă aducem iubirea din sufletul copiilor şi bucuria din inima lor, pentru că ne-am pregătit foarte mult şi cu mult drag, acolo la Casa Sfântul Iosif a mărturisit Sora Emilia, cea care coordonează întreaga activitate de la Casa Sfântul Iosif. Cele 12 măicuţe au grijă de 157 de suflete, provenite din familii dezorganizate, din întreaga ţară. „Avem grijă de ei de la 3 la 18 ani. Pe lângă cei 157 de copii, avem şi 50 de studenţi, pe care i-am crescut de mici şi acum sunt în cinci centre universitare din ţară. Eu spun mereu că sunt cea mai fericită mămică din lume” a precizat Sora Emilia, la finalul evenimentului.
Pe lângă faptul că le ţin loc de mamă şi de tată, măicuţele reuşesc să îi determine pe cei mici să facă o bucurie şi semenilor lor, colindele prezentate pe scena Palatului Culturii fiind încărcate de emoţie, bucurie, dar şi reprezintă dovada faptului că au muncit zile în şir pentru ca totul să iasă foarte bine. „Copiii au această lumină în ochi şi în suflet pentru că acolo, în mijlocul casei, avem o capelă unde zi de zi, seară de seară avem un program de rugăciune şi ei asta fac. Îi cântă lui Iisus, Sfintei Fecioare, se roagă, îi spun tot ce au în sufleţelul lor şi de-asta s-au manifestat aşa” a mai adăugat Sora Emilia.

Costume populare din întreaga ţară

Pe lângă vocile cristaline şi impresionanta prestaţie a copiilor, măicuţele au oferit publicului prezent la Palatul Culturii, un spectacol în care s-au regăsit costume populare din întreaga ţară. La Casa Sfântul Iosfi, au reuşit să realizeze un mic muzeu, amenajat cu obiecte aduse de copii din zonele din care provin, pentru a-şi cunoaşte în timp, rădăcinile „noi avem copii din toată ţara şi fiecare şi-a adus până la urmă de la bunica, de la vecina, mătuşa, obiecte tradiţionale şi aşa am făcut acest cor, practic din toată ţara” a precizat Sora Emilia.

Binele nu face gălăgie

Evenimentul a avut scopul de a-i determina pe spectatori să doneze, fiecare ce are şi cât are. La final, Sandra O’Connor a declarat că s-au adunat “puţin peste 4000 de lei, o sumă considerabilă aş spune pentru aceşti copii, ea va însemna achitarea facturii de gaz pe o lună, pentru acest centru. De aceea este nevoie în continuare de cât mai mult sprijin.  Sunt 157 de copii în momentul actual, vă daţi seama că ei locuiesc într-un spaţiu destul de mare. Au sală de sport, cabinet stomatologic, bibliotecă, au toate posibilităţile pentru a creşte frumos şi armonios”. Măicuţele Congregaţiei Inimi Neprihănite  încearcă să ofere cu adevărat toate condiţiile acestor copii pentru o existenţă normală. Şi atunci cheltuielile pentru o lună de iarnă sunt destul de ridicate. Acolo fiind o zonă mai rece, facturile sunt foarte mari, „dar să ştiţi că nu am rămas niciodată datori şi sunt oameni buni, numai că binele nu face gălăgie. Şi ei vin şi ne ajută. Aşa putem plăti facturile. Dumnezeu ne trimite oameni binecuvântaţi şi mergem înainte. Nu cerem la nimeni nimic, decât de la Dumnezeu şi de la Sfânta Fecioară” au fost cuvintele Surorii Emilia.

Crăciunul la Casa Sfântul Iosif

Crăciunul e marcat, ca dealtfel toate sărbătorile, şi la Casa Sfântul Iosif. Măicuţele încercă să îi facă să simtă pe cei mici că nu au fost ocoliţi de apropiaţi, ci din contră, ei sunt importanţi şi mai cu seamă, oameni de bine. Referitor la sărbătoarea Crăciunului, Sora Emilia a spus că „unii dintre copii, în perioada vacanţei de Crăciun mai merg la rude sau la familiile care îi iau să îşi petreacă sărbătoarea Naşterii lui Iisus, Crăciunul alături de ei. Cu restul copiilor, Crăciunul îl vom petrece în rugăciune, colinde şi îl aşteptăm pe Moş Crăciun cu multă iubire”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*