Toamna se numără investițiile în comuna Petelea

După o vară cu ample proiecte demarate în comuna Petelea, a venit momentul recensământului investițiilor și al realizărilor pe care Primăria și Consiliul Local Petelea le-au efectuat în beneficiul cetățenilor.

13211179_1387603467932486_853353485_oInfrastructura, punct de plecare
Dacă în anul 2012, prin proiecte de finanțare europene, dar și din buget propriu s-a dat startul lucrărilor de canalizare și asfaltare a străzilor din comună, în anul 2016 ne aflăm în fața unei mari realizări. Chiar și cele mai  lăturalnice străduțe se pot bucura de canalizare, apă curentă și în mare parte drumuri asfaltate.
„Consider că bunăstarea cetățenilor depinde de condițiile pe care aceștia le au. De aceea, am încercat să integrez numeroase proiecte, atât din fonduri europene de finanțare, cât și din buget local, din care am introdus canalizarea, am asfaltat drumuri lăturalnice, iar un proiect recent este acela prin care 15 familii de romi vor avea șansa să-și dezvolte propria afacere, primind un sprijin de 25.000 de euro. Un alt proiect care-i are în prim plan tot pe locuitorii de etnie romă din comună, este acela prin care locuințele care sunt foarte deteriorate vor fi reabilitate. Li se vor face acoperișuri noi, uși și geamuri termopan, dar și două containere, dotate cu patru mașini de spălat, unde aceștia vor putea să-și mențină igiena zilnică și să-și spele rufele” a declarat Sorin Pădurean, primarul comunei Petelea.

Educație viitorilor cetățeni, o prioritate
Investițiile din  instituțiile de învățământ, dar și un Centru Educațional pentru copiii care provin din familii defavorizate sunt alte realizări majore pentru comună.  Centrul Educațional a rezultat în urma proiectului intitulat „O şansă pentru fiecare!” cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009 – 2014, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, unde valoarea totală a proiectului şi contractului este de 714,338 lei. Aproximativ 110 copii au găsit aici condițiile necesare pentru a-și face temele, dar și o masă caldă.

Capela mortuară, o necesitate
Legea care interzice ca persoanele decedate să mai fie privegheate în propriile locuințe, a ajuns și în  localitatea Petelea. Cu dotări moderne, la standarde europene, impozanta capelă mortuară din localitate a fost dată în folosul cetățenilor.
Respectând cerinţele Uniunii Europene, autorităţile din localitatea Petelea, au dat spre folosinţă o capelă mortuară în care cetăţenii vor  putea de acum să-i plângă în linişte pe cei plecaţi la ceruri. Capela mortuară este locul în care procesul funerar se desfăşoară în cele mai bune condiţii, respectând atât  standardele de igienă, cât şi cele religioase.
Capela este formată din două camere mortuare, o cameră de prohodire, grupuri sanitare şi anexe.
„Din acest an, se impune ca fiecare localitate să aibă o asemenea construcție, iar noi o avem deja finalizată în proporție de 95%, mai fiind necesare doar câteva mici finisaje. În acest an, s-au alocat 10.000 de lei din bugetul local pentru construirea grupurilor sanitare și pentru introducerea apei. Capela funcționează pentru toate confesiunile, toată lumea este bucuroasă ca am reușit să o finalizăm, lucru posibil și cu sprijinul major al bisericii ortodoxe din localitate precum și a celorlalte confesiuni” a declarat Sorin Pădurean, primarul comunei Petelea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*