Burse aprobate pentru învăţământul reghinean

Consilierii locali reghineni au aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea cuantumului şi a numărului de burse acordate elevilor din învăţământul preuniversitar din municipiul Reghin în anul şcolar 2016 – 2017. Este vorba despre bursele acordate elevilor precum şi numărul beneficiarilor. Astfel, se oferă burse de performanţă, de merit, de studiu şi bursă socială.

Consilierul Rus Dan Dorul a cerut un amendament la acest punct de pe ordinea de zi pentru mărirea cuantumului alocat burselor „Întregul sistem de învăţământ românesc se confruntă cu creşterea abandonului şcolar. Cred că prin aceste burse am stimula acei copii şi am crea între ei şi competitivitate, i-am stimula să meargă motivaţi la şcoală. Cuantumul nu mi se pare mic, ci mediu să zicem aşa. Am putea aloca mai mult pentru viitorul acestui municipiu, pentru că tinerii reprezintă viitorul acestui municipiu. Dacă alocăm pentru recreere, cultură, ştrand etc. sume destul de mari din bugetul local, zic că putem aloca şi pentru aceşti copii la fel” a fost amendamentul adus de Rus Dan Dorul.
Pe de altă parte, consilierul Ovidiu Marian a precizat că „în alte localităţi, sumele acestea sunt la jumătate. Deci noi oferim aceste burse dublu. Eu cred că fiind prima dată când se aprobă aceste burse şi gimnaziilor, sunt suficiente aceste sume. Şi în cazul în care aceste burse nu îşi ating scopul, să le mărim anul viitor. Consider că acum este suficientă această valoare a burselor”.
Primarul Maria Precup a venit cu lămuriri, precizând faptul că în anul şcolar 2015 – 2016 „am avut 265 de burse însemnând 15.430 de lei pe lună. În acest an, spre deosebire de alte UAT-uri, am propus burse şi pentru gimnaziu. Numărul burselor pe care în urma consultărilor l-am primit este de 548 în sumă de 32.150 de lei pe lună. Dacă Sighişoara dă 40 de lei pentru o bursă de merit, noi suntem similar cu ei, pentru studiu dă 35, noi 50, pentru bursa socială Sighişoara dă 35, iar noi dăm 40, dar pentru performanţă Sighişoara nu dă deloc în timp ce noi dăm 100 de lei, plus că am dublat numărul de burse dând şi la clasele V – VIII. Vrem să ne extindem pentru numărul de beneficiari, să putem stimula cât mai mulţi copii şi să rămânem la plafonul stabilit de către Consiliu Local în data de 23.05.2016. Noi nu putem acum doar numărul de burse să îl aprobăm deoarece cuantumul este obiectul unei alte hotărâri” a precizat primarul Maria Precup.
În cele din urmă, proiectul de hotărâre a fost votat în forma prezentată de executiv, fără  amendamentul adus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*