Toamnă bogată la cea de-a XV-a ediție a Sărbătorii Mărului de la Batoș

img_20161009_130106Toamna este anotimpul în care se numără bobocii, poamele și bogățiile specifice acestui anotimp bogat. Și în acest an, Primăria și Consiliul Local Batoș,  Asociația “Mărul de Aur” și Grupul producătorilor de mere Dedrad- Batoș, au organizat în perioada 8-9 octombrie cea de-a XV-a ediție a tradiționalului eveniment, Sărbătoarea Mărului.

Întreceri sportive la cea de-a XV-a ediție a Sărbătorii Mărului

Evenimentul a debutat sâmbătă, 8 octombrie cu numeroase întreceri sportive, devenite deja o tradiție ca debutante a acestei sărbători. Cupa ”Mărul de Aur”, la minifotbal, tenis de masă, șah, trasul funiei sau crosul, au fost competițiile care i-au făcut pe tinerii comunei Batoș și nu numai, să-și arate abilitățile sportive. Talentul acestora a fost răsplătit cu premii, diplome și cupe de către organizatori. Sărbătoarea Mărului de la Batoș a continuat cu ziua de duminică, 9 octombrie, prin primirea oficialităților județului Mureș, care au vizitat standurile producătorilor cu produse naturale, fructe și deserturi delicioase, preparate de vrednicele gospodine ale comunei.

Localitatea Dedrad a amenajat în acest an decorul sărbătorii

Devenit deja o tradiție faptul ca scena și standul comunei Batoș să fie amenajat pe rând de satele aparținătoare, de această dată localitatea Dedrad a fost cea care a surprins oaspeții cu un decor minunat de toamnă, dar și cu tradiționala și uriașa prăjitură cu mere, pregătită de gospodinele satului. În deschiderea evenimentului, oficialitățile județului au subliniat importanța majoră și potențialul deosebit  pe care-l are zona Batoșului în ceea ce privește producția de mere.
”Zona Batoș dispune de condițiile pedoclimatice necesare cultivării în special a mărului și consider că acest sector trebuie revigorat, mai ales din punctul de vedere al produselor autohtone, iar legea care oferă șansa producătorilor autohtoni să-și vândă produsele în supermarketuri este una binevenită. Devenită deja o tradiție, Sărbătoarea Mărului a ajuns la a XV-a ediție, eveniment care nu putea fi organizat în altă parte decât aici, la Batoș, ea fiind una dintre cele mai renumite zone pomicole din județ” a declarat dr. Lucian Goga,  prefectul județului Mureș.
”Nu am mai trecut prin aceste locuri de pe vremea când umblam la cules de mere, din perioada liceului. Îmi pare bine să fiu prezent la acest festival al mărului, care a devenit un obicei foarte frumos, ajuns la a XV-a ediție, prilej  prin care vreau să felicit organizatorii, în frunte cu domnul primar care an de an oferă celor din zonă, șansa de a se întâlni. Pe lângă acest lucru, există și o zicală care spune că dacă consumăm un măr pe zi, vom sta departe de doctori și medicamente. Vă doresc ca Dumnezeu să vă țină sănătoși și să produceți multe mere, pentru că Batoșul și împrejurimile lui reprezintă cea mai bună zonă, unde mărul este cea mai bună avuție” a declarat  Péter Ferenc, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

Sărbătoarea Mărului de la Batoș, sursă de inspirație pentru deputatul Gliga Vasile Ghiorghe
”Mă bucur să fiu din nou alături de locuitorii comunei Batoș. Faptul că este cea de-a XV-a ediție, iar noi la Reghin am organizat cea de-a XIV-a ediție a Zilei Recoltei, pot spune că ne-am inspirit de la cei de aici. Mi-aș dori ca la fiecare intrare și ieșire din comuna Batoș să fie un măr uriaș ca simbol al acesteia” a declarat deputatul Gliga Vasile Ghiorghe.

Producătorii sărbătoriți și felicitați la Batoș

img_20161009_130358”Mă bucur că am ajuns să sărbătorim recolta de la Batoș într-o asemenea zi frumoasă de toamnă, dar mai cu seamă, îi  sărbătorim pe cei care au făcut posibilă această recoltă, pe cei ce au trudit în livadă. Vreau să le mulțumesc acestora, pentru că în ciuda condițiilor climatice grele sau a unor dificultăți financiare, ei continuă să muncească și în cele din urmă să dăruie ceea ce puteți vedea aici, pe standurile lor” a precizat Dinu Dumitru Cotoi, primarul comunei Batoș.
Sărbătoarea Mărului a oferit publicului prezent și un spectacol folcloric deosebit. Ansambluri și soliști vocali din zonă și nu numai, au oferit momente deosebite. Cunoscutul și îndrăgitul Cristian Pomohaci, a fost invitatul de onoare, acesta adunând în fața scenei un număr semnificativ de oameni, care au rezonat, în ciuda vremii  răcoroase de toamnă.  Sfârșitul evenimentului  a fost marcat de o discotecă în aer liber și de tradiționalul concurs de tras al remorcii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*