Răul de mișcare

Kinetoza sau răul de mișcare este o afecțiune care apare la unele persoane atunci când sunt supuse la mișcare, în timpul călătoriei cu un vehicul. Există situații în care starea de rău se poate declanșa și de la vizionarea de filme 3D sau jocuri video, mișcări cu aparatele din parcurile de distracții.
La nivelul creierului sunt transmise informații contradictorii de la nivelul analizatorului vestibular, din urechea internă, responsabil de mecanismele echilibrului, care sesizează mișcarea și de la nivelul analizatorului vizual, responsabil de vederea spațială, care sesizează o aparentă imobilizare. Reacția la nivelul sistemului nervos central este una de activare a centrului emezei (greței) din creier.
Experţii consideră că răul de maşină sau răul de mişcare, se datorează faptului că oamenii au început recent să călătorească cu maşini, autobuze sau bărci, iar creierul nostru nu s-a adaptat total.
Răul de mișcare afectează cel puțin 25% din populația lumii, dintre care cei mai sensibili sunt copiii cu vârste de până la 12 ani.

Factori de risc care predispun anumite persoane la rău de mișcare
Sexul – bărbații sunt mult mai rar afectați, dar femeile, în special cele însărcinate, aflate la menstruație sau care urmează tratamente hormonale, sunt mult mai ușor afectate.
Persoanele care suferă de migrene sunt mult mai predispuse la kinetoză, iar când aceasta se declanșează, este adesea însoțită și de dureri de cap
Medicamente care accentuează stare de rău asociată kinetozei: unele antibiotice (metronidazol, eritromicină), antiparazitare (de tipul albendazol, tiabendazol, Iodoquinolul, clorochină, meflochină), contraceptive orale, unele antidepresive (fluoxetina, paroxitene, sertraline), codeine, morfina, digoxina, aminofilina utilizată în tratamentul astmului.

Simptomatologia răului de mişcare
Kinetoza debutează brusc, cu senzație de greață, amețeală și transpirație rece, paloare,  vărsături, frisoane, dureri de cap, oboseală. În general simptomele dispar după încetarea mișcării sau după câteva zile în care organismul se adaptează. Răul de mare era cunoscut încă din antichitate. Hipocrat afirma că „navigația pe mare demonstrează cum nu se poate mai bine că zgâlțâiala corpului îi produce stricăciuni”.

Metode profilactice de prevenire a răului de mișcare
În timpul călătoriei pe mare este recomandată plasarea la mijlocul ambarcațiunii, iar în timpul călătoriei cu avionul, solicitarea locurilor de lângă aripa avionului. Atunci vă deplasați cu mașina, ocupați locul din față. Încercați să reduceți mișcările bruște ale capului și să vă fixați privirea pe linia orizontului. Evitați consumul de alcool sau alimente bogate în calorii înainte sau în timpul deplasărilor, preferându-se alimentele ușor digerabile și lichide, în cantități mici. Atunci când vă deplasați cu autovehiculul, evitați cititul sau privitul la video. Alegeți să vă așezați în mijloacele de transport în comun, pe un loc aflat în sensul de mers. Un alt lucru care vă va ajuta este să mestecați gumă pe perioada călătoriei, fumatul fiind interzis. Evitați mirosurile puternice și consumul de alimente condimentate înainte de călătorie. Ca ultime sfaturi, asigurați aer proaspăt în mijlocul de transport și încercați să dormiți pe timpul călătoriei.
Dacă apar simptomele de rău de mișcare, următoarele lucruri vă pot fi de folos:
–    să se consume câțiva biscuiți sărați
–    se recomandă o înghițitură de apă minerală sau apă tonică
–    respirarea de aer proaspăt
–    adoptarea poziției la orizontală sau măcar menținerea în poziție fixă a capului.

Tratamentul medicamentos al răului de mișcare:
Majoritatea medicamentelor sunt eficiente dacă sunt administrate înainte de plecarea în călătorie. Se recomandă medicamente antihistaminice de tip Emetostop, Emetiral, anticolinergice ca plasturi cu Scopolamina (Transderm Scop) sau tablete (Scopace).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*