
Fondul Ştiinţescu Mureş, încurajează pasiunea pentru ştiinţe
Fondul Ştiinţescu Mureş este o inițiativă a Fundației Comunitare Mureș, în parteneriat cu Romanian-American Foundation și câțiva finanțatori locali. Această acţiune se desfăşoară în toată ţara, nu doar în judeţul Mureş şi se bucură de un adevărat succes, elevii şi profesorii profitând dim plin de tot ce oferă şi propune acest proiect. Beneficiarii direcți ai proiectului sunt elevii din județul Mureș din clasele primare, gimnaziale și liceale, prin proiecte propuse de profesori sau grupuri de profesori și elevi. Profesorii pot depune proiectele și cu ajutorul unor ONG-uri sau instituții școlare.
Fondul Ştiinţescu încurajează pasiunea pentru domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică)) în rândul copiilor, prin implicarea profesorilor, părinților, antreprenorilor și angajaților din companiile din județul Mureș interesați să transmită frumusețea științei către cei mai tineri membri ai comunității.
Prin acest proiect, elevii sunt ajutaţi să descopere cât de interesante sunt științele şi faptul că acestea pot fi chiar atractive și incitante. Astfel, elevii au posibilitatea de a înțelege utilitatea noțiunilor învățate în diferite contexte cotidiene, cu care se confruntă și să vadă partea practică a științei.
Iniţiatorii așteptă proiectele creative care să constituie o sursă de inspirație pentru comunitatea mureșeană şi totodată să ajute elevii să descopere fascinația științelor! Scopul este de a implica elevii activ, să descopere miracolele naturii, să înțeleagă marile descoperiri și invenții științifice ale omenirii, care sunt beneficiile tehnologiilor moderne, dar și recomandări ingenioase pentru „tehnologia viitorului”.
Toate aceste elemente converg, pe termen lung, la stimularea tinerilor din județul Mureș pentru alegerea unei cariere în domeniul STEM și implicarea companiilor în educație.
Fondul Științescu are şi un comitet de selecţie format din patru membrii: Hojbotă Călin, Raul Zarecki, Andrada Fiscutean și Johann Stan.
Hojbotă Călin a absolvit Ingineria Calculatoarelor din cadrul Universitățiii Tehnice Cluj-Napoca în 2011 și a urmat un master în Fizică Computațională în cadrul Universității Babeș Bolyai. În perioada 2011 – 2014 a lucrat ca asistent de cercetare la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare, Cluj-Napoca, studiind interacțiunea laserilor cu materia. Din 2014 urmeaza cursurile doctorale în domeniul fizicii, la Gwangju Institute of Science and Technology, Coreea de Sud, fiind și asistent pentru cursul Metode Matematice în Fizică.
Raul Zarecki a absolvit Facultatea de Instalaţii la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca după care a obținut gradul de M.Sc. la Universitatea Tehnică din Danemarca. Aici a activat pe perioada studiilor ca asistent universitar la cursurile de modelare probabilistică și dinamica computerizată a fluidelor. Din 2014 este consultant în ALECTIA, una din companiile de vârf din cadrul consultanței în construcţii din Danemarca. Aici lucrează, în cea mai mare parte a timpului, ca inginer proiectant pentru laboratoare științifice și noile super-spitale. În 2015 a proiectat camerele cu atmosferă controlată pentru Station Q CPH, unul din 3 centre Microsoft pe plan mondial pentru cercetare în computare quantică.
Andrada Fiscutean scrie despre știință și tehnologie de 8 ani. Articolele sale au apărut în câteva dintre cele mai cunoscute publicații de IT din lume. În paralel, este redactor știri, realizând reportaje și analize pe teme precum securitate cibernetică, noi tehnologii, piața muncii în IT, companii și start-up-uri, încercând să schițeze cât mai fidel lumea tech din Europa de Sud-Est pentru presa internațională. Portofoliul ei include o serie de articole despre Acceleratorul de Particule de la Geneva, dar și una despre contribuțiile românești recente din domeniul cercetării.
Johann Stan, originar din Tîrgu-Mures, a obținut un doctorat în informatică de la Universitatea Jean-Monnet, Saint-Etienne. A lucrat 4 ani ca cercetător la Bell Labs, perioadă în care a realizat mai mult de 10 aplicații de brevet și publicații științifice în domeniul rețelelor sociale și a sistemelor de recomandare. În 2013 s-a mutat la Washington DC și a lucrat pentru National Institutes of Health ca cercetător în procesări automate a textului în domeniul biomedical. Din 2015 lucrează ca examinator de brevete la Oficiul European de Brevete din Haga. Este fondatorul TEDxTîrguMureș și pasionat de inovația tehnologică.
Proiectele se pot depune pe mures.stiintescu.ro unde se depune o scrisoare de intenţie, proiectul, după care urmează perioada de selecţie, se anunţă câştigătoarele iar apoi partea cea mai aşteptată, încheierea contractelor de finanţare, bani pe care iniţiatorii proiectelor îi vor folosi pentru a da viaţă unei noi tehnici de a învăţa.