25 octombrie, Ziua Armatei Române La mulți ani, militarilor români de pretutindeni!

Ziua Armatei Române este aniversată an de an, în data de 25 octombrie. Cu prilejul aniversării „Zilei Armatei României – 25 Octombrie”, Garnizoana Tîrgu Mureş, a organizat în perioada 18 – 25 octombrie 2016 o serie de manifestări pentru celebrarea acestui eveniment. Acestea au debutat marţi, 18 octombrie 2016, cu deschiderea competiţiilor sportive de garnizoană „Cupa 25 Octombrie”.
14712565_1292707437428836_1254422872258895034_oMiercuri, 19 octombrie 2016, s-a desfășurat în poligonul de tragere Sângeorgiu de Mureş „Cupa presei la tir” cu participarea jurnaliştilor din instituţiile media mureşene. Jurnaliștii au renunțat la camere video și microfoane, înlocuindu-le cu armele, pentru a se întrece în trasul cu arma. Punct ochit, punct lovit, pentru jurnaliștii care au simțit multă adrenalină, dar au dat dovadă de curaj în momentul în care s-au pus în locul soldaților „am tras pentru prima dată cu o armă, la început nu vedeam prin lunetă, dar cu ajutorul instructorilor militari, am reușit să manevrez arma. Le mulțumesc pentru că m-au făcut să simt și adrenalină, și curaj, dar mai ales, le mulțumesc pentru că ne apără chiar cu prețul vieții uneori” a mărturisit Noemi Curticăpean, reporter Ardeal TV. Clasamentul final a fost următorul: locul I echipa Antena 1, locul II echipa Zi de Zi și locul III echipa Ardeal TV. „Este pentru a treia oară când am șansa, prin intermediul Armatei Române, să trag cu arma. E un sentiment unic, și teamă, dar și curaj în același timp. Sunt mândră de mine, am evoluat mult, la această ediție țintind foarte bine cu pușca, unde am obținut punctaj maxim. Cu pistolul e mai greu, dar sper ca la ediția următoare să fiu pe prima treaptă a podiumului” a declarat Alexandra Cotoi, moderator TV la Ardeal TV, la finalul competiției, de unde s-a întors cu locul II la individual, unde locul I a fost obținut de Sorin Tanțoș, iar locul III de Radu Daniel. „E o competiție foarte populară în rândul redacțiilor. Ne bucurăm că am reușit să oganizăm activitatea în bune condiții și a fost una de excepție, atât prin participare cât și prin rezultatele obținute de trăgători. Această activitate face parte din calendarul Zilei Armatei României, sărbătorită în 25 octombrie, calendar care cuprinde o serie de activități pentru a sărbători cum se cuvine ziua Armatei Române” a precizat la finalul competiției col. Valentin Iacob, locțiitorul comandantului Brigada 6 Operații Speciale „Mihai Viteazu” Tîrgu Mureș.
Vineri 21 octombrie 2016, în cadrul programului „Ziua Armatei României în şcoli”, militari din forțele pentru operații speciale au participat la activități de informare și prezentare tehnică organizate la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian”, respectiv la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Tîrgu Mureş. În aceeași zi între orele 12.00 și 14.00 la Cercul militar Tîrgu Mureş a avut loc un simpozion intitulat sugestiv „Armata României – tradiţii şi evoluţii actuale”. La finalul simpozionului au fost premiate loturile reprezentative ale instituţiilor din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, participante la competiţiile sportive desfăşurate la nivelul Garnizoanei Tîrgu Mureş.
14711153_1292710447428535_8709504828289297340_oDuminică 23 octombrie, începând cu ora 10.00, în Piața Trandafirilor din Tîrgu Mureș s-a desfășurat „Crosul Armatei 2016” în cadrul căreia, în fiecare an, mureșenii aleargă în scop umanitar alături de militarii garnizoanei Tîrgu Mureș, iar marţi, 25 octombrie, începând cu ora 11.00, în Piaţa Victoriei s-a desfăşurat o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane care s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

Istoria zilei de 25 octombrie

Ziua Forțelor Armate Române a fost sărbătorită pentru prima data la 2 octombrie 1951, iar din anul 1959 a fost stabilită ca zi aniversară ziua de 25 octombrie. Devenită simbol al tuturor bătăliilor și eroilor neamului românesc, data de 25 octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care țara își sărbătorește armata și pe cei care au fost în slujba ei.
După 23 august 1944, România a avut o contribuție substanțială la eforturile de război ale Națiunilor Unite. Armata româna trebuia să contribuie la efortul de război al aliaților cu peste 12 divizii de infanterie, conform articolului 1 al Convenției de Armistițiu (semnată la 12/13 septembrie 1944), dar aceste forțe au crescut constant în pofida dificultăților întâmpinate în cooperarea militară româno-sovietică.
Ofensiva pentru eliberarea părții de nord-vest a României, începută la 9 octombrie 1944, a fost inclusă în operațiunea ofensivă „Debrețin”, planificată și condusă de Înaltul Comandament Sovietic, obiectivele acesteia fiind atinse în data de 25 octombrie 1944 când au fost eliberate localitățile Carei și Satu Mare. Semnificația victoriei este data de eliberare a teritoriului național, ocupat temporar în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*