Ziua Recoltei – Festivalul cântecului şi al obiceiului străbun la Reghin

zr-1Fundaţia Cultural Umanitară „Vioara”, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Reghin, au organizat sâmbătă, 24 septembrie, cea de-a XIV-a ediţie a Zilei Recoltei, pe platoul Fermelor Gliga. Mii de reghineni au luat parte la o ziua dedicată recoltei, în acest an, gazdele evenimentului, familia deputatului Gliga Vasile Ghiorghe, oferindu-le spectatorilor un eveniment în care au avut ocazia să îi asculte pe îndrăgiţii artişti reghineni şi nu numai.

La Festivalul cântecului şi al obiceiului străbun, au participat interpreţi şi rapsozi din Reghin şi împrejurimi, dar şi îndrăgitul Marius Ciprian Pop, care le-a adus în dar cele mai frumoase cântece populare ale sale.
Noutatea acestei ediţii a reprezentat-o viţelul şi porcul la proţap, din care participanţii la eveniment au avut ocazia să deguste. Meniul oferit participanţilor a fost întregit de sărmăluţe, clătite, tocăniţe, gogoşi şi multe alte bunătăţi culinare, pregătite de bucătari tradiţionali, veniţi la Ziua Recoltei pentru a le oferi tuturor, cele mai bune reţete, ca la mama acasă. Cei care au dorit să participe la Ziua Recoltei, au avut la dispoziţie şi mijloc de transport, gratuit, din partea organizatorilor, pentru a nu fi considerată un impediment distanţa îndepărtată până la Fermele Gliga.

Mere, sarmale şi vin pentru pensionari
zr-4Ca de fiecare dată, gazdele au oferit pensionarilor reghineni mere, sărmăluţe şi un pahar de vin, pe baza cuponului de pensie, lucruri care au devenit obişnuinţă cu ocazia Zilei Recoltei. Pentru cei care nu au reuşit să îşi umple cămările cu fructe şi legume, în această zi de sărbătoare, au avut de unde alege, deoarece oferta era extrem de atractivă. Standurile amenajate de producătorii locali au atras cumpărătorii în număr mare, la finalul zilei, produsele fiind vândute aproape în întregime. Fructe, legume, produse apicole, dulceţuri, siropuri, produse lactate, dar şi de artizanat au fost ingredientele de bază ale Zilei Recoltei, asezonate cu voia bună a celor care au venit special pentru eveniment până la Fermele Gliga.

Concurs de gătit
Bucătarii şi echipele care s-au înscris la concursul de gătit au avut posibilitatea să îşi prezinte reţetele tuturor celor care au dorit să guste din preparatele culinare oferite de aceştia, la final ei fiind premiaţi cu purcei pentru faptul că s-au prezentat la concurs. În acest an, s-au prezentat la concurs 9 echipe: „Sarmale şi găluşte de Idicel”, „La Eta, Dia şi Dori”, „Sărmăluţe şi clătite fermecate”, „La Florina, Doina şi Lenuţa”, „Ca la noi, la nimenea”, „Trio Fola”, „Stâna Tomii”, „Gliga” şi „Bob Gulaş a la Horea”, produsele gătite de ei fiind foarte apreciate de reghineni, dar şi de juriu.

Gliga Vasile Ghiorghe – deputat
„Trebuie în primul rând să mulţumesc lui Dumnezeu, pentru că dacă anul trecut nu au fost mere aproape deloc, ne-a dat în acest an o recoltă foarte bună, cum nu a avut niciodată zona Reghinului. Putem spune că cineva, acolo sus, ne iubeşte. Eram în dubiu dacă să ţinem astăzi Ziua Recoltei, deoarece se prognoza vreme urâtă şi iată că bunul Dumnezeu ne-a dat această zi frumoasă şi împreună putem sărbători Ziua Recoltei. Mulţumesc tuturor celor care au participat pe scenă la spectacolul folcloric, celor care au îmbrăcat cu atâta cinste costumul popular şi care trasnmit mai departe frumoasele noastre tradiţii şi obiceiuri. Mulţumesc tuturor pensionarilor care sunt prezenţi şi vin în fiecare an la manifestarea noastră. Tuturor vă doresc la mulţi ani şi să ne reîntâlnim mereu pe acest platou.”

Vasile Dâncu – vicepremier
„Sunt foarte bucuros să mă întorc acasă, eu reprezint această zonă, a Bistriţei şi Mureşului în Guvernul României şi mă simt la Reghin ca acasă. Mă simt foarte bine să văd aici o armonie naturală, firească, între români, saşi, maghiari şi toţi ceilalţi oameni care trăiesc aici, o atmosferă absolut europeană. Sunt bucuros că oamenii îşi fac acum calculele cu recolta, despre care am auzit că a fost una foarte bună în acest an, cum sper să fie pentru întreaga ţară la finele acestui an. Sunt bucuros să văd că Reghinul a rămas cu un farmec pe care nu îl egalează nici un alt oraş din România şi acest lucru datorită oamenilor speciali pe care îi întâlnim mereu aici, viorilor şi dansatorilor sportivi, campioni mondiali. Vă doresc să aveţi o toamnă îmbelşugată, să vă puteţi realiza toate proiectele, iar noi, de la Bucureşti să vă sprijinim. Să putem face şi mai bine de acum încolo. Vă doresc mult succes şi vă mulţumesc din suflet pentru primire.”

Maria Precup –primar Municipiul Reghin
„Este o vizită nesperată, cea a vicepremierului Vasile Dâncu şi chiar dacă aveam îndoieli că se suprapun două evenimente, Întâlnirea saşilor din Transilvania şi Ziua Recoltei organizată împreună cu deputatul Vasile Gliga, venirea domniei sale dă o notă superioară evenimentului, fapt pentru care îi mulţumim. Vreau să mulţumesc gazdei noastre, deputatului Vasile Gliga care a decis să reia organizarea acestui eveniment. Iată că revenim la Ziua Recoltei şi spre bucuria noastră Dumnezeu ţine cu noi. Ne-a dat această vreme minunată. Mulţumesc oficialităţilor şi colegilor mei, dar mai ales reghinenilor care întotdeauna sunt alături de noi. Doresc tuturor o toamnă fericită, o zi minunată şi să ne reîntâlnim cu bine.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*