Noi ateliere la Liceul Tehnologic „Petru Maior”

Cu scopul de a susţine învăţământul profesional, Liceul Tehnologic „Petru Maior” din Reghin în colaborare cu firma Kastamonu, au dezvoltat proiectul „Meserii pentru viitor” bucurându-se astfel de inaugurarea a două noi ateliere: atelierul de mecanică și atelierul de electrică. Proiectul a luat naştere  din cauza lipsei forţei de muncă din municipiu şi a  fost prezentat atât şcolilor gimnaziale din Reghin, cât şi celor din împrejurimi. La inaugurarea celor 2 ateliere, au fost prezenţi reprezentanţi ai liceului, a firmei finanţatoare, precum și administrația locală. La inaugurare s-a dezbătut intens importanţa învăţământului profesional şi creşterea forţei de muncă, primarul municipiului Reghin, Maria Precup, fiind foarte încântată că tot mai mulţi agenţi economici sunt dispuşi să participe la dezvoltarea învăţământului profesional „este un început de bun augur şi sper să fie un exemplu care să se dezvolte, pentru că într-adevăr, în Reghin sunt copii care şi-ar dori să aibă o meserie bună, dar mai ales dorinţa angajatorilor este foarte conturată. Mulţi îmi cer să dezvoltăm sistemul de învăţământ profesional, avem şi un proiect cu Germania care prevede acest lucru, dar faptul că firma Kastamonu a şi investit în dotarea claselor şi mai ales că le asigură un loc de muncă este îmbucurător”. Fabricile din Reghin oferă angajaţilor condiţii bune de muncă, iar tinerii care îşi doresc o meserie, ar trebui să renunţe la gândul că atmosfera din fabrică ar fi una sinistră. Tinerii au nevoie de un astfel de nivel de învăţământ, iar angajatorii au nevoie de forţă calificată de muncă. „Agenţii economici din Reghin îmi cer să aducem resurse dinafara ţării, chiar din Moldova, deoarece aici nu găsesc forţa de muncă necesară, dar am considerat că prima dată trebuie să epuizăm resursele noastre” a mai precizat edilul reghinean, Maria Precup.

„A ieşit mult mai bine decât ne aşteptam”

Atelierele au fost dotate complet de către firma finanțatoare, care susţine iniţiativa şcolii de a dezvolta învăţământul profesional. „A ieşit mult mai bine decât ne aşteptam. Simt că acest proiect ne-a adus şi nouă, mie şi firmei noastre, noi orizonturi. Ţinta noastră este de acum încolo să oferim acest suport şi să mărim acest proiect, să participe şi mai mulţi elevi pe mai multe specializări. Atât pentru noi, cât şi pentru Reghin este foarte important să-i ajutăm pe elevii de acum să vină să facă practică la noi, astfel încât pe viitor să putem munci cu ei” a declarat Esat Özoğuz, directorul general Kastamonu.
Dotarea laboratoarelor de către mediul privat este un mare câştig pentru învăţământul din Reghin şi din judeţ. „Ne bucurăm foarte mult că în Reghin avem pentru prima dată o iniţiativă de acest fel în judeţul Mureş, în care mediul privat, nu doar că dotează unităţile de învăţământ, laboratoare şi tot ce înseamnă partea de logistică necesară, dar intervine în mod fericit în pregătirea copiilor prin a pune la dispoziţie, baza de practică în cadrul firmei” a declarat profesor Ştefan Someşan, inspector școlar general Mureş.

Atelierele, acces spre ştiinţă pentru 24 de elevi

Prin înfiinţarea clasei de profesională în cadrul Liceului Tehnologic „Petru Maior” cu două profile diferite, mecanică-structuri şi profil de electrician, iniţiatorii proiectului „Meserii pentru viitor” îşi propun dezvoltarea forţei de muncă pe piaţa reghineană şi totodată să-i facă pe copii să înţeleagă că, pentru a practica o meserie, este nevoie de calificare. Directorul Liceului Tehnologic „Petru Maior”, profesor Cristina Pantelimon, se bucură enorm de acest pas făcut pentru învăţământul profesional „pentru mine este ceva deosebit, realizarea unui vis, un pas pentru viitor, deci copiii noştri vor avea locuri de muncă, cei care vor termina în această clasă de profesională vor avea burse peste banii oferiţi de statul Român. Vor avea condiţii de învăţat deosebite, iar practica se va realiza în producţie, este un vis care s-a împlinit, sunt foarte fericită!”
În urma prezentării proiectului „Meserii pentru viitor” în cadrul învăţământului gimnazial, elevii nu au fost foarte deschişi către această ramură, având probabil alte aspiraţii, însă elevii din împrejurimi au înţeles mai bine faptul că Reghinul şi nu numai, are nevoie şi de meseriaşi calificaţi, iar pentru acest lucru nu este nevoie de facultate şi masterate, că doar până la urmă ţara nu poate să fie doar din economişti, medici sau avocaţi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*