Întâlnirea sașilor din Transilvania a avut loc la Reghin – Cu inițiativă și idei, la fapte

sasi-4Cea de-a XXVI-a întâlnire a sașilor a avut loc la Reghin, sâmbătă, 24 septembrie 2016. Peste 1000 de sași și-au dat întâlnire în municipiul nostru, care a devenit astfel punctul de întâlnire al celor care respectă tradițiile săsești.

Biserica Evanghelică a fost locul de întâlnire, curtea bisericii devenind neîncăpătoare. Costumul tradițional săsesc a fost straiul de sărbătoare, care a oferit evenimentului culoare, dar a demonstrat în felul acesta că sașii sunt buni păstrători de tradiții și autenticitate. După slujba evanghelică, oaspeții au putut admira una din cele mai impresionante parade a portului popular săsesc, formată din zeci de persoane. Cu mândrie, sașii au pornit spre spațiul amenajat în centrul orașului, Piața Petru Maior, pentru a asculta spectacolul și miniconcertele fanfarelor care au încântat auditoriul.

Reghin – gazdă la superlativ
Evenimentul a angrenat majoritatea instituțiilor din oraș, astfel că la Casa de Cultură „dr. Eugen Nicoară” a avut loc spectacolul de teatru săsesc De Himet reft, Casa de Cultură ”George Enescu” a fost gazda piesei de teatru ”Sarea-n bucate”, iar cuvintele de salut și prelegerea festivă, alături de decernarea Medaliei Honterus au avut loc la Casa de Cultură ”dr. Eugen Nicoară”. „Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare și organizare a evenimentului, instituțiilor și oamenilor care i-au făcut pe oaspeți să se simtă foarte bine” a precizat Maria Precup, primarul Municipiului Reghin.

Distincția Honterus pentru deputatul Christoph Bergner
Distincția Honterus a fost oferită deputatului german Christoph Bergner, însărcinat al Guvernului Federal pentru problemele imigranților și ale minorităților naționale care au militat pentru menținerea școlilor în care limba germană era predată la nivel de limbă maternă.

Muzică și dans marca Ricky Dandel
Ricky Dandel a reușit să ofere momente de neuitat pentru sutele de sași și nu numai, care au retrăit momentele tinereții, prin piesele interpretate de invitatul special al evenimentului. Artistul i-a făcut pe spectatori să danseze și să cânte alături de el hituri ce l-au făcut celebru.

Vicepremierul Vasile Dâncu – oaspetele de onoare

Vicepremierul Vasile Dâncu a fost oaspetele de onoare la întâlnirea sasilor din Transilvania, care s-a arătat încântat de faptul că a reușit să ia parte la acest eveniment unic pentru comunitatea reghineană „M-am bucurat să aflu lucruri pe care nu le știam, că încă la Reghin există o importantă populație care face parte din comunitatea germanilor din România”. El a mai afirmat că nu știa decât de drama sașilor care au plecat de la Reghin, după al Doilea Război Mondial „mă bucur că și aici pulsează o viață într-o comunitate germană destul de consistentă și cred că acesta este un lucru foarte bun pentru întreaga comunitate din Reghin”, a mărturisit Vasile Dâncu.
„Onoarea pentru Reghin este neașteptată, să vină pentru evenimentul nostru vicepremierul Vasile Dâncu, este istorie. Mulțumesc forumului german pentru ceea ce a făcut. Minoritatea nu este o minoritate, este o istorie. Dumneavoastră ați scris istoria Reghinului” au fost cuvintele primarului municipiului Reghin, Maria Precup.

Oaspeții s-au îndreptat apoi spre Ziua Recoltei, unde au oferit reghinenilor un moment special, dar au luat contact și cu recolta reghineană din acest an, bogată din toate punctele de vedere.

Alexandra COTOI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*