Catalog online pentru cadrele didactice mureşene
Cadrele didactice din Reghin au beneficiat de un instructaj în ceea ce priveşte utilizarea tabletei şi au făcut cunoştinţă cu un nou catalog, cel online. Catalogul digital vine în ajutorul profesorilor, dar şi al părinților care vor putea urmări situaţia elevilor în timp real, iar acesta se va folosi în paralel cu cel clasic.
Pentru a se renunţa pe viitor la catalogul clasic, iniţiatorii au nevoie de sprjinul autorităţilor, deoarece momentan legislaţia nu permite acest lucru.
Proiectul pentru digitalizarea educaţiei în şcoli a fost dezvoltat de către Vodafone, REEA din Tîrgu Mureş şi Casa Corpului Didactic. „Noi învăţăm profesorii despre ce presupune programul şi ce vor trebui ei să facă efectiv, practic pe lângă catalogul normal care există în momentul de faţă, vom suplimenta şi cu un catalog digital, toate informaţiile despre situaţia şcolară a elevilor, absenţe, prezenţe şi poate chiar anumite observaţii pe care profesorii le au, vor ajunge foarte uşor şi la părinţi, ei vor putea accesa această platformă de pe telefoane, tablete şi calculatoare, văzând în timp real situaţia şcolară a elevului. Noi ne dorim ca odată cu acest proiect, gradul de absenteism la şcoală să scadă, poate chiar şi interesul elevilor să crească. Ştim cu toţii că elevii cunosc tehnologia, s-au născut cu ea şi atunci ne gândim şi ne propunem ca în momentul în care profesorii vin la clasă cu această nouă tehnologie, să avem rezultate mult mai bune la şcoală. Acesta este scopul final, ca la următoarele examene să vedem note mai mari” a declarat Loredana Egri, coordonatorul echipei Vodafone Business din judeţul Mureş.
Instructajul cadrelor didactice s-a desfăşurat pe mai multe etape, începând cu prezentarea efectivă a tabletei şi care este utilitatea acesteia din punct de vedere didactic, chiar şi cei responsabili cu instruirea cadrelor didactice fiind foarte încântaţi de această aplicaţie. Andrei Dumbravă, manger la compania Vodafone, a explicat cum funcţionează defapt acesta „catalogul online este o aplicaţie foarte frumoasă din punctul meu de vedere şi mi-ar fi plăcut să am şi eu la şcoală. Catalogul va permite o evidenţă mult mai clară atât pentru profesor, director, părinţi chiar elevi, iar platforma este construită în aşa formă încât toţi userii sunt cu rolurile setate, fiecare avânt acces la partea de interes”.
Alex Pop a dat viaţă aplicaţiei
Aplicaţia a fost concepută într-un mod cât mai practic şi la îndemâna cadrelor didactice fiind uşor de folosit. Alex Pop este cel care a gândit întreaga aplicaţie „Aplicaţia a început acum doi ani de zile, când în urma unei cereri a unui profesor, am început să mă gândesc dacă pot să fac acest lucru. La început a fost greu, dar urma anul în care trebuia să susţin licenţa la Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu Mureş şi atunci am zis, de ce nu? Aveam ca şi colegi la firma REEA oameni cu experienţă care puteau să mă ajute în a mă îndruma în ceea ce priveşte tehnologia şi dezvoltarea, iar atunci am ales să încep acest proiect. Au fost foarte multe ore de lucru, mi-am dat silinţa, iar în urma unei discuţii cu Dan Maşca de la REEA, am primit tot sprijinul lui şi vrem ca împreună să inovăm şcolile din România şi de ce nu, să se audă în lumea întreagă că în România se face treabă bună şi să mergem înainte cu acest proiect.”
Proiectul este unul de lungă durată şi îşi propune ca în viitor, catalogul digital să rămână unul de sine stătător şi se bucură de sprijinul Primăriei Reghin. Iar un alt lucru foarte important în toate povestea tabletelor şi a catalogului online este că, dascălii beneficiază pe tabletă de internet nelimitat gratuit.