
Festivalul Văii Gurghiului, promotor de tradiţie şi folclor
Tradiţiile, folclorul şi viaţa arhaică au renăscut şi în acest an la ediţia a XI-a, a Festivalului Văii Gurghiului. Edilii care fac parte din Asociația Comunităților Văii Gurghiului, cu sprijinul oamenilor care încă mai au obiecte tradiționale, au scos din lada de zestre cea mai de preț moştenire lăsată de bunici, tradiţia şi straiele populare.
Cu mic cu mare, locuitori ai zonei sau turişti veniţi special pentru acest eveniment, au savurat din plin cele trei zile pline de arhaic și autentic. Căsuţele din Satul Alegoric de pe platoul Fâncel au fost unul dintre punctele de atracţie pentru vizitatori. Gătite de sărbătoare, cu straiele cele mai frumoase, reprezentând Valea Gurghiului, i-au întâmpinat pe toți cei care au dorit să călătorească în trecut, pentru a descoperi modul de viață al bunicilor și străbunicilor noștri. Ospitalitatea gazdelor i-a făcut pe vizitatori să retrăiască emoţiile şi sentimentele de linişte din mediul arhaic. „Am fost unul dintre organizatorii de început al acestui festival, nu am lipsit de la nicio ediţie şi mă bucură să văd faptul că de la an la an, e tot mai bine structurat, pune în valoare tot mai mult potenţialul şi frumuseţile Văii Gurghiului, oamenii, tradiţiile zonei, precum şi portul popular” a declarat senatorul Alexandru Petru Frătean. „Trebuie spus faptul că amploarea acestui festival se datorează într-o bună parte, atât echipelor de organizare, cât şi aportul mare pe care îl are promovarea în acest eveniment, fără de care nu am fi putut aduce oameni care să descopere tradiţiile şi folclorul zonei” a declarat deputatul Cristian Chirteş.
Asociaţia Comunităţilor Văii Gurghiului, formată din Municipiul Reghin și comunele Solovăstru, Gurghiu, Hodac şi Ibăneşti, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Mureş şi Instituţia Prefectului Judeţ Mureş, au reuşit să aducă în faţa publicului, tradiţia populară românească şi totodată să-i încânte cu un program artistic deosebit cu nume mari ale muzicii populare şi uşoare, dar şi artişti locali.
Competiţia nelipsită de la Festivalul Văii Gurghiului
În cele trei zile ale Festivalului Văii Gurghiului, nu au lipsit nici de această dată competiţiile sportive. Mânuirea motofierăstraielor în cadrul concursului de fasonatori, abilitatea alergătorilor de pe Valea Gurghiului demonstrată în cadrul crosului montan sau gustul special oferit mâncărurilor tradiționale de bucătari în concursul gastronomic au reprezentat cheia succesului pentru câștigătorii care nu au plecat acasă cu mâna goală, ci cu premii valoroase, oferite de organizatori.
Întrecerile sportive din cadrul festivalului Văii Gurghiului au debutat cu un concurs de fasonat, în cadrul căruia s-au întrecut trei dintre cei mai pricepuţi mânuitori de drujbă. Competiţiile au continuat şi în ultima zi a festivalului cu un concurs de cros montan unde de la cele mai fragede vârste, până la veterani, toţi au alergat pentru sănătate. Întrecerile au continuat cu cel mai gustos preparat, tradiţionalul concurs gastronomic de pe platoul Fâncel, care a băgat în competiţia pentru marele premiu, patru dintre comunităţile de pe Valea Gurghiului. Cei mai iscusiţi bucătari din Hodac, Solovăstru, Gurghiu şi Glăjărie, s-au întrecut în a găti cel mai gustos preparat care să respecte cerința: carnea de porc. După lungi deliberări, juriul a hotărât ca marele premiu să ajungă în cele din urmă la comunitatea din Hodac.
Ca în fiecare an, marele premiu al concursului gastronomic a fost oferit de Ardeal TV, constând într-un vițel care a și primit un nume pe scenă, Mugurel. Nu doar concursul gastronomic a fost premiat de Ardeal TV, ci și concursul de pescuit, unde au fost oferite accesorii și obiecte necesare practicării acestui sport.
Șezătoarea Ardeal TV
Satul Alegoric de pe Platoul Fâncel s-a mărit de la această ediție prin două construcții noi: terasa comunei Solovăstru și Șezătoarea Ardeal TV. În acest an, noul edil al comunei Solovăstru, Chirilă Ilie Tătar, alături de Consiliul Local Solovăstru și oameni săritori din comunitate au înlocuit vechiul spațiu destinat servirii mesei cu o terasă nou-nouță, în care vizitatorii au putut petrece pe de-a dreptul la ediția a XI-a a Festivalului Văii Gurghiului.
Șezătoarea Ardeal TV, un proiect mai vechi al lui Daniel Gliga, manager Ardeal TV și Neluțu Gliga, directorul Festivalului Văii Gurghiului, a devenit realitate. Construcția, amplasată între casele comunelor Solovăstru și Gurghiu este destinată poveștilor la gura sobei, unde să se afle ultimele noutăți din sat, dar totodată unde să se muncească pentru ca tradițiile să nu piară, să fie scoase la iveală și prezentate mai departe „televiziunea noastră a participat efectiv la organizarea și promovarea acestui festival de ani buni, iar acum a sosit momentul să ne implicăm mai mult. Prin această casă alegorică, vrem să avem un loc în care să putem realiza diverse obiceiuri, cu prilejul diferitelor sărbători. Aici pe Valea Gurghiului am început și nu am uitat acest lucru. Vrem să promovăm zona, pentru ca fiecare turist care vizitează Ardealul, să știe că pe Valea Gurghiului, tradițiile sunt bine păstrate, promovate și valorificate. Îi mulțumesc lui Neluțu Gliga pentru sprijinul acordat și tuturor celor care fac parte din Asociația Comunităților Văii Gurghiului, primarilor și oamenilor locului care ne-au primit în Satul lor, demonstrându-ne astfel că avem parte de încrederea lor” a precizat Daniel Gliga, manager Ardeal TV și GligaCATV.
La mulți ani, Valea Gurghiului!
Ediția din acest an a fost o reușită din toate punctele de vedere: vizitatori numeroși, un program în care s-au regăsit nume sonore din diferite zone etnofolclorice ale României, precum și vreme bună. Instituțiile care au fost angrenate în bunul mers al Festivalului Văii Gurghiului au demonstrat că se pot organiza astfel de evenimente fără incidente majore, iar la final, cu toții să fie mulțumiți că încă o ediție s-a încheiat cu succes.
Pentru reușita evenimentului, pe lângă Maria Precup, primar Mun. Reghin, Chirilă Ilie Tătar, primar com. Solovăstru, Laurențiu Boar, primar com. Gurghiu și președintele Asociației Comunităților Văii Gurghiului, Ioan Farcaș, primar com. Hodac și Dan Vasile Dumitru, primar com. Ibănești, reprezentanții CJ Mureș și Instituției Prefectului Județ Mureș, probabil cel mai mult din greul organizării îl duce Neluțu Gliga, directorul Festivalului „am început organizarea acestei ediții în momentul în care s-a încheiat ediția anterioară, pentru că suntem atenți atât la plusurile, cât și la minusurile evenimentului. Cel mai bine e să fii critic, iar atunci totul va ieși mai bine decât te aștepți. Am prins experiență de atâția ani de când sunt director aici, iar acest lucru mă ajută. Știu că dacă vrem să avem artiști de seamă, trebuie să discuți cu ei din timp, astfel că noi în luna februarie, martie cel târziu, avem deja contractele semnate” a precizat Neluțu Gliga, căruia i-a fost mereu alături soția acestuia, Nicoleta, realizând astfel echipa perfectă pentru organizarea unui astfel de eveniment.
Ca în fiecare an, mii de oameni trec pragul Platoului Fâncel din Ibăneşti pentru a retrăi clipele copilăriei. Cele 3 zile de festival s-au încheiat cu tradiţionalul foc de tabără în jurul căruia vizitatorii s-au putut încălzi, uitând astfel, de temperaturile scăzute venite odată cu lăsarea serii.
La mulți ani, Neluțu Gliga!
Directorul Festivalului Văii Gurghiului, Neluțu Gliga, a petrecut duminică 4 septembrie, alături de familie și prietenii apropiați. Care a fost motivul? Aniversarea zilei de naștere. Pentru binele făcut Văii Gurghiului prin implicarea lui în promovarea și perpetuarea tradițiilor locale, pentru că nu lasă folclorul să piară, pentru perseverență, consecvență și sprijin, îi transmitem prietenului nostru drag, gânduri pline de bine, sănătate și să rămâi în continuare același Neluțu Gliga ani mulți de-acum înainte!
Dora PATRON,
Laura PAŞCAN şi Alexandra COTOI