A XIII- a ediţie a Festivalului Naţional de Jocuri şi Obiceiuri Populare de la Idicel Sat

Având deja rădăcini bine împământenite pe meleagurile localităţii Idicel Sat din judeţul Mures, Festivalul Naţional de Jocuri şi Obiceiuri Populare a prezentat şi în acest an frumuseţea jocului, dar şi a obiceiurilor din mai multe zone ale țării. Vizitatorii curioși și cei care iubesc tradiţia şi folclorul autentic, au stat cu sufletul la gură în faţa scenei pentru a surprinde cât mai mult din esenţa tradiţiei, indiferent de zona de provenienţă.
Oaspeţii au fost întâmpinaţi la intrarea în sat cu tradiţionalul colac cu sare şi cântecele de bun venit, oficialităţile judeţului fiind prezente şi de această dată în număr mare, dovedind astfel importanţa majoră pe care o constituie păstrarea zestrei folclorice ca parte integrantă a identităţii naţionale.
Ca în fiecare an, parada portului popular şi ritualul de întâmpinare a oaspeţilor la intrarea în sat, au întregit tabloul tradiţional al evenimentului. Spectacolul la cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Jocuri şi Obiceiuri Populare, a adus pe scenă ansambluri cunoscute din zonă, dar şi din alte judeţe ale ţării, ansamblurile folclorice din Idicel Sat, Idicel-Pădure,  ansamblul de jocuri populare maghiare din Brâncovenești  ansamblul folcloric „Hodăceana”, din Hodac, grupul folcloric „Coronița”, din Solovăstru, grupul vocal „Dăscălițele”, de la Batoș, ansamblul folcloric din Albești, ansamblul folcloric „Izvorașul” din Gălăuțaș – județul Harghita, ansamblul folcloric „Cheile Oltețului” din Polovragi, județul Gorj, ansamblul folcloric „Domnițele” din Costești, județul Vâlcea, şi cunoscuţii interpreţi de muzică populară, Codruța Rodean , Andrei Romanică şi Leontina Pop  sunt câteva dintre momentele deosebite oferite de către organizatori publicului prezent. Multiculturalitatea a fost redată  şi prin prezenţa pe scenă a  ansamblului folcloric aromân „Dor”, din Sarighiol de Deal, comuna Beidaud,  județul Tulcea. “Ca în fiecare an, am încercat să aducem în faţa celor prezenţi un spectacol deosebit, cu ansambluri şi interpreţi de valoare menţinând autenticitatea şi calitatea evenimentului” a declarat Mărioara Bârsan, organizatorul principal al evenimentului.
În cadrul festivalului dedicat jocurilor şi obiceiurilor populare, cunoscutul publicist Lazăr Lădariu, un fiu al satului, a fost numit cetăţean de onoare. Şi în acest an organizatorii evenimentului au fost  Asociația pentru Cunoașterea Culturii Țărănești, împreună cu Consiliul Local Brâncovenești și Consiliul Județean Mureș.
Dorinţa organizatorilor este ca în fiecare an, autenticitatea arhaică să fie dusă mai departe, prin organizarea acestui eveniment care reunește atât tradițiile din România, cât și oamenii care iubesc folclorul și portul popular.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*