
Tradiţia prinde viaţă la Idicel
COMUNICAT DE PRESĂ
Asociația pentru Cunoașterea Culturii Tărănești împreună cu Consiliul Local Brîncovenești și Consiliul Județean Mureș, organizează la Idicel, duminică, 14 august 2016, cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Național de Jocuri și Obiceiuri Populare. Dorința de a da continuitate tradițiilor locale, de a ne dovedi păstrători ai jocurilor și cântecelor străbune, a portului celor de dinaintea noastră, îi unește în respectul pentru valoare și autentic pe membrii Ansamblului folcloric din Idicel și întreaga comunitate a satului.
Am invitat la această întâlnire dragă cu jocul, obiceiurile vechi, cântecele și voia bună ansambluri și grupuri folclorice valoroase, menite să reprezinte importante zone etnofolclorice ale județului, dar și din țară. Invitații vor fi primiți cu călăreți, cu pâine și sare, la orele 13,00 la intrarea în sat, de unde vom merge într-o paradă a portului popular până în fața Căminului Cultural, unde va avea loc festivitatea de deschidere apoi vor urca pe scenă invitații, începând cu orele 14,00.
Comuna Brâncovenești va fi reprezentată de ansamblurile folclorice din Idicel, Idicel-Pădure și de formația de jocuri populare maghiare din Brâncovenești. Din județul Mureș mai sunt invitate Ansamblul folcloric ”Hodăceana“ din Hodac, Grupul folcloric ”Coronița” din Solovăstru, Ansamblul folcloric din Dumbrava, comuna Vătava, Grupul vocal folcloric ”Dăscălițele” din Goreni, comuna Batoș și Ansamblul folcloric din Albești. Apreciind diversitatea și bogăția moștenirii culturii tradiționale din toate zonele etnofolclorice ale României, precum și strădania pentru originalitate și autentic a altor ansambluri folclorice reprezentative pentru zonele din care vin, am invitat și vor fi prezenți cu jocuri, cântece și obiceiuri, Ansamblul folcloric ”Izvorașul” din Gălăuțaș – Județul Harghita, Ansamblul folcloric ”Cheile Oltețului” din Polovragi – județul Gorj și Ansamblul folcloric ”Domnițele” din Costești – județul Vâlcea. De asemenea, așa cum încercăm la fiecare ediție a festivalului de la Idicel, prețuind la fel de mult zestrea tradițională moștenită de celelalte etnii cu care împărțim traiul pe aceste meleaguri românești, avem și în acest an invitate două reprezentante ale acestora, Ansamblul Comunității Elene “Efthimos” din Brașov și Ansamblul folcloric aromân ”Dor” din Sarighiol de Deal, comuna Beidaud – județul Tulcea, care va aduce pe scena festivalului un obicei de ciobănie, alături de cântecele și jocurile aromânilor dobrogeni. Rapsozi locali vor întregi tabloul evenimentului iar spre seară soliști consacrați, credincioși unui repertoriu valoros, vor urca la rândul lor pe scenă: cântecul mureșean prin glasul Dorinei Oprea și al lui Andrei Romanică, iar Leontina Pop cu cântece ale Văii Gurghiului. Codruța Rodean ne va aduce, la Idicel, cântecele din Mărginimea Sibiului, iar doinele și jocurile bănățene ne vor bucura prin glasul inegalabilului Traian Jurchelea.
Omenia și frumusețea zestrei moștenite, respectul pentru cei ce fac să dăinuie viața și tradiția în valea frumoasă a Idicelului, ne obligă în fiecare an la acest demers față de satul în care ne sunt rădăcinile.
Vă așteptăm cu drag!
Asociația pentru Cunoașterea Culturii Țărănești
Președinte,
Mărioara Bârsan