Tradiţia Festivalului Văii Mureşului, dusă mai departe
Tradiţie, folclor şi multă distracţie au fost punctele de ordine de la cea de-a XII-a ediție a Festivalului Văii Mureşului, ce a avut loc pe platoul „La Alei” din localitatea Răstolița. Ca la fiecare ediţie, organizatorii au adus în faţa miilor de oameni prezenţi, câte o bucăţică din tradiţia şi folclorul fiecărui participant la eveniment. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Valea Mureșului”, din care fac parte municipiile Reghin și Toplița, alături de comunele Petelea, Suseni, Brîncovenești, Aluniș, Vătava, Rușii Munți, Deda, Răstolița și Stânceni, în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș și Instituția Prefectului Județ Mureș, au oferit tuturor iubitorilor de tradiții și folclor un program multicultural.
Pe lângă un spectacol de excepţie şi bucate tradiţionale desăvârşite, care au satisfăcut pretenţiile culinare chiar şi ale celor mai pofticioşi oaspeţi, vizitatorii s-au putut delecta cu tradiţionalul gust al pâinii pe vatră, devenită deja o emblemă a acestei sărbători. Cele două zile de festival au adus pe platoul de la Răstoliţa şi oficialităţile centrale, județene și locale, care au luat parte la deschiderea oficială a evenimentului, sublinind importanţa majoră a acestui festival din punct de vedere al promovării şi păstrării tradiţiei şi a folclorului autentic, dar şi a turismului de pe Valea Mureşului.
„Mureşul este un râu care uneşte şi în primul rând asta înseamnă o unire a tuturor comunităţilor într-un proiect mare de promovare a acestei Văi pline de istorie, de frumos şi de oameni vrednici” a declarat senatorul Alexandru Petru Frătean. Cuvinte frumoase şi de laudă la ceea ce înseamnă Festivalul Văii Mureşului, au fost rostite şi de senatorul Marius Paşcan, fiu al acestor meleaguri „Felul în care existăm depinde şi de starea noastră de spirit şi ea se materializează cel mai bine prin tradiţie și folclor, prin ceea ce acest neam a produs spiritual de-a lungul timpului. Această zonă este binecuvântată din toate punctele de vedere pentru că are şi o istorie bogată în ceea ce priveşte axis mundi-ul istoric al României”.
De la an la an, festivalul capătă amploare, devenind o emblemă de cultură populară a Văii Mureşului, iar o parte a oficialităţilor chiar au ales să poarte costumul tradiţional. Deputatul Gliga Vasile Ghiorghe poartă costumul tradiţional cu mândrie şi respect pentru folclorul românesc „Sunt două motive pentru care port costumul popular, în primul rând este obligaţia de a transmite mai departe ce avem mai frumos noi, românii de pe Valea Mureşului, de pe Valea Gurghiului. Prin purtarea costumului, cred că e cel mai uşor să simţi româneşte, să fii patriot. Nu este o ruşine să fii patriot, dimpotrivă, este un mod de educaţie, de a uni oamenii, de a petrece şi de a învăţa. În al doilea rând, ca ales al oamenilor din zonă, am mare responsabilitate pentru a duce mai departe tradiţia portului popular”. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Alexandru Cîmpeanu, a ţinut să aducă un cuvânt de mulţumire celor care s-au implicat trup şi suflet în ceea ce înseamnă Festivalul Văii Mureşului „Este o binecuvântare, eu îi mulţumesc primarului comunei Răstoliţa, Marius Ioan Lirca, care este inima festivalului, le mulţumesc tuturor primarilor, unităţilor administrativ-teritoriale care participă la eveniment, mulţumesc pentru efortul financiar şi nu numai, depus pentru organizarea festivalului.”
Satul alegoric, o atracţie
Căsuţele din satul alegoric de pe platoul „La Alei” din Răstolița, au fost o adevărată atracţie pentru vizitatorii care au trecut pragul acestui mic sătuc. Decorate de sărbătoare, cu bucate alese şi gazde primitoare, căsuţele ne-au purtat preț de două zile, într-o călătorie în viaţa satului de demult, unde ţăranii purtau straiele populare cu mândrie, iar obiectele gospodăreşti erau ţinute la loc de cinste. Un efort deosebit pentru a promova cât mai autentic comunele pe care le reprezintă, a fost depus atât de edilii locali, cât şi de oamenii frumoşi ai Văii Mureşului, care au scos din lada de zestre cele mai preţioase obiecte populare. Comunele Petelea, Suseni, Brîncoveneşti, Vătava, Aluniş, Ruşii-Munţi, Deda, Răstoliţa şi Stânceni s-au implicat cu mare dăruire pentru promovarea Văii Mureşului. Din echipa de organizare şi implicare nu au lipsit nici în acest an municipiile Topliţa şi Reghin. Pentru ediția din acest an, municipiul Reghin a reconstituit în căsuța alegorică o mică şezătoare. Nu doar comunele şi municipiile au participat la acest festival, ci şi familiile Rusu şi Gliga. Aşa cum ne-a obișnuit încă de la prima ediție a Festivalului Văii Mureșului, deputatul Gliga Vasile Ghiorghe a prezentat, printr-un atelier viu, povestea naşterii viorii care încântă auzul a mii de oameni atât din ţară, cât şi de dincolo de graniţe. Consiliul Judeţean Mureş, fiind unul dintre promotorii şi organizatorii acestui festival de tradiţii, a dedicat o căsuţă din cadrul satului alegoric, artizanatului, unde un meşter priceput a dat viaţă sticlei, fiind ajutat de cei mai mici vizitatori să picteze pe sticlă, dar și să confecționeze diverse podoabe. Atelierul de lucru propus de Consiliul Județean a fost punctul de atracție pentru cei mici, aceștia lucrând uneori chiar preț de câteva zeci de minute în șir, fără să simtă oboseală sau monotonie.
Viaţa arhaică în fotografie
Muzeul Judeţean Mureş a expus o parte din fotografiile din cadrul proiectului „Un secol de istorie locală în imagini”, proiect prin care muzeografii achiziţionează fotografii vechi cu subiect etnografic sau de istorie locală. Muzeul a prezentat la Festivalul Văii Mureşului imagini din satele acestei zone, tematica fiind „Destinul unei femei din secolul XX”. Multe aspecte din cultura tradiţională au dispărut, iar acestea le mai găsim doar în fotografie, iar muzeografii au acum această misiune de a reconstitui cultura care a fost odinioară şi care în unele zone din păcate, a dispărut.
„De-a lungul” – Imnul Festivalului Văii Mureşului
Profesor dr. Dorin Gliga, născut în Răstoliţă, a fost oaspete de onoare pe scena Festivalului Văii Mureşului, unde a interpretat la oboi melodia „De-a lungul”, melodie compusă de Pavel Tornea chiar în satul Pietriş. Pentru că are o însemnătate atât de mare, melodia „De-a lungul” a fost propusă ca imn al festivalului, fiind reprezentativă pentru Valea Mureşului Superior.
Program artistic diversificat
Organizatorii au oferit în acest an un program artistic în care cuvântul cheie a fost diversitate. Folclorul din diverse zone ale țării a fost prezentat cu mândrie de artiști de renume. Ioan Dordoi a adus pe scena festivalului, Valea Someșului, în programul său artistic interpretând cântece de veselie, potrivite pentru atmosfera creată alături de publicul numeros care a cântat alături de el. Îndrăgiții Camelia și Traian Stoiță au interpretat cântece din Mărginimea Sibiului, Veta Biriș a oferit publicului cântece de pe Valea Târnavei, dar și cântece patriotice. Valeria și Traian Ilea au adus „Pușca și cureaua lată” pe Valea Mureșului, iar Ciprian și Mihaela Istrate au reușit să stârnească emoții puternice în sufletele celor prezenți prin „Copilașii mi-s averea”.
Ca în fiecare an, membrii ADI „Valea Mureșului” au prezentat prin intermediul ansamblurilor locale, jocurile și tradițiile specifice fiecărei comunități în parte, atât românești cât și maghiare. Astfel că Ansamblul „Brădulețul” din Lunca Bradului, „Flori de pe Mureș” din Stânceni, Ansamblul „Biborka” din Suseni, „Cununa Călimanilor” din Deda, „Doina Mureșului”, „Vatra Dorului” și „Stejărelul” din municipiul Reghin, „Rapsodia Călimanilor” din municipiul Toplița, „Plaiuri Mureșene” din Rușii Munți, „Fluierașii și Băcițele” din Dumbrava, Ansamblul de jocuri populare din Vătava, Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul” din Tg. Mureș, „Helikon” din Brîncovenești, Ansamblul de jocuri populare din Idicel Pădure și „Ghiocelul” din Bistra Mureșului, alături de soliștii de muzică populară, au oferit publicului prezent în fața scenei, adevăratele valori ale Văii Mureșului.
Pe lângă interpreții de muzică populară, pe scena festivalului au urcat și Gențiana, Trupa Today, Lavinia, Serena, F. Charm, Alex Velea, Semnal M și Cherry Band, care au ținut iubitorii de muzică pe Platoul „La Alei” din Răstolița până târziu în noapte, semn că petrecerea a fost foarte reușită la cea de-a XII-a ediție a Festivalului Văii Mureșului. „Vă așteptăm pe fiecare la ediția de anul următor, ediția cu numărul XIII a Festivalului Văii Mureșului” au fost cuvintele adresate de Marius Ioan Lirca, primarul comunei Răstolița, președintele ADI „Valea Mureșului” și totodată omul care a dus greul organizării acestui eveniment, care le-a mulțumit tuturor oamenilor care l-au ajutat ca această ediție să fie una de succes.
Mai multe fotografii de la eveniment găsiţi accesând următorul link:
https://www.facebook.com/161990020525737/photos/?tab=album&album_id=1148187391905990