Tehnicianul veterinar ce intră în contact cu zece mii de animale pe an

“Medicina umană salvează omul, medicina veterinară salvează omenirea” spunea Louis Pasteur. Astăzi vom vorbi tocmai despre cei care se ocupă de animale, mai precis tehnicianul veterinar. Ce este şi cu ce se ocupă? Pentru început, putem spune că acesta este defapt mâna dreaptă a medicului veterinar.
13932109_909399122520998_2079661204_o
Începuturi

Fiecare meserie aduce odată cu ea bucurii şi satisfacţii, iar atunci când o faci cu plăcere devine parte din tine. Iubitorii şi deţinătorii de animale îl cunosc pe Eugen Cotîrlă prin meseria pe care o practică. A iubit de mic animalele, aşa că a făcut o carieră din asta, alegând meseria de tehnician veterinar. “Sunt tehnician veterinar din anul 1994, la doi ani după terminarea liceului, timp în care am fost înrolat în cadrul armatei. Locuiesc în comuna Beica de Jos şi sunt tehnician veterinar în municipiul Reghin, având ca zonă de lucru zona Reghinului şi comuna Petelea, sub îndrumarea medicului veterinar Friciu Petru” spune Eugen Cotîrlă, mândru de meseria pe care o practică. A ales acest drum din pasiunea şi dragostea pentru animale, fiind o meserie foarte bună în timpul Regimului Comunist, după cum însuşi Eugen Cotîrlă spune. Începutul în acest domeniu nu a fost tocmai simplu „a fost mai greu deoarece nu prea aveam practică în domeniu, dar în timp, am dobândit experienţa necesară şi mi-a fost mult mai uşor”.

Bate în lung şi în lat străzile pentru a vaccina animalele

Dacă vă întrebaţi cu ce se ocupă defapt un tehnician veterinar ori care-i treaba lui în contactul cu animalele, aflaţi că acesta ajută medicul în tratamentele pe care la face şi vaccinează animalele mergând pe teren din casă în casă. Nu-i treabă tocmai simplă, având în vedere faptul că dacă ar fi să facem o medie, cu câte animale intră Eugen în contact într-un an, numărul acestora poate depăşi 10 mii.”Această meserie este percepută ca fiind o meserie uşoară, dar prea puţini ştiu cât de mult este pusă viaţa noastră în pericol. Pentru mine, meseria de tehnician veterinar aduce odată cu ea satisfacţii, atunci când pot să tratez şi să văd animalul sănătos. În general oamenii răspund la aceste acţiuni, dar ca în orice domeniu mai sunt şi dificultăţi” spune Eugen Cotîrlă.

Cel mai important sfat dat de Eugen Cotîrlă deţinătorilor de animale ar fi „să îngrijească bine animalele şi să consulte medicul veterinar pentru orice problemă apărută, având în vedere că orice tratament este important pentru sănătatea animalelor”.
După aproape 22 de ani de activitate în domeniu sunt şi întâmplări care rămân întipărite în memorie. „Unul dintre cazurile care m-au marcat a fost atunci când, după multe încercări, am reuşit să salvez o vacă care se înecase cu un măr” îşi aminteşte Eugen Cotîrlă.
Eugen spune că diferenţele în practicarea meseriei de azi, faţă de când a început, sunt schimbarea medicamentelor şi tehnologia care a evoluat.
Și pentru că e un tehnician veterinar foarte conștiincios, Eugen ne aduce la cunoștință că în această perioadă se vaccinează găinile şi puii.

Cezara ȘTEFAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*