Zilele Municipiului Reghin

Zi dedicată talentelor locale reghinene

DSC_5674În cadrul Zilelor Municipiului Reghin,  organizatorii au dedicat o zi talentelor locale, ziua de vineri debutând cu spectacolul „Paradisul Tradiţiilor”. Numeroasele solicitări primite la ediția de anul trecut a Zilelor Municipiului Reghin au determinat conducerea municipiului să aloce ziua de vineri talentelor locale. „Anul trecut le-am promis reghinenilor că vom aloca o zi întreagă din program tuturor celor care își doresc să urce pe scena evenimentului și să își prezinte talentul. Sunt profund impresionată să văd că în Reghin există atât de mulți tineri talentați și nu numai. Le mulțumesc că au curajul să facă lucruri minunate și să le prezinte reghinenilor. Asta denotă faptul că avem cu ce să ne lăudăm, iar anul viitor vom proceda la fel cu talentele noastre reghinene” a afirmat Maria Precup, primarul municipiului Reghin. Publicul reghinean  a profitat din plin de bucuria cântecului popular transmis de artiştii locali care iubesc folclorul. Nici muzica uşoară nu a fost mai prejos, tinere talente ale municipiului interpretând unele dintre cele mai îndrăgite hituri din această ramură a muzicii, alăturându-se şi nume deja sonore ale muzicii uşoare reghinene. În prima zi a evenimentului dedicat locuitorilor municipiului Reghin, şi-au găsit locul şi dansurile populare, jucate de ansambluri locale, dar şi momente de street dance.  Întregul executiv al Primăriei Reghin s-a implicat activ în organizarea unui program pe măsură, dedicat tuturor categoriilor de vârstă. „Fiind un an electoral, am amânat acest eveniment pentru a nu se suprapune şi a nu fi interpretat ca şi campanie electorală. Pentru anul viitor, vom stabili împreună cu Consiliul Local Reghin data la care va fi organizat acest eveniment. Mulţumesc tuturor instituţiilor publice care ne-au ajutat în organizarea acestui eveniment, este şi un ajutor financiar pentru că nu am plătit firme de pază pentru eveniment, deoarece Jandarmeria şi toate instituţiile implicate au asigurat în permanenţă  toate zonele de desfăşurare ” a declarat Maria Precup, primarul municipiului Reghin. Nici în acest an, edilul municipiului nu a uitat de olimpicii reghineni care ne fac mândri cu rezultatele obţinute, oferindu-le premii prin care le-a fost apreciată întreaga muncă de peste an.

Carne confiscată!

O echipă formată din reprezentanți ai organizatorilor, DSVSA și Poliției Comunitare Reghin, au confiscat 4,1 kg de carne necorespunzătoare organoleptic, cu aspect lipicios. Marfa a fost confiscată în prima zi e evenimentului, de la un comerciant cu o rulotă provenită din altă localitate.

Muzică de calitate la Zilele Municipiului Reghin

Ediția din 2016 a Zilelor Municipiului Reghin a însemnat un spectacol de primă clasă, dedicat tuturor celor care au ales Piața Petru Maior din Reghin pentru a petrece trei zile de distracție. Zdob și Zdub, Fly Project, Puya, Ruby, Bere Gratis și Giulia au fost cap de afiș pentru un eveniment organizat ca la carte până în cel mai mic detaliu. Reghinenii Florin Vos și Titan au ținut publicul în fața scenei, cântând și dansând în permanență.  Programul artistic a fost conceput astfel încât să acopere gusturile atât ale celor care iubesc muzica ușoară, cât și a celor care iubesc folclorul, reprezentat cu cinste de îndrăgiții artiști Sava Negrean Brudașcu, Cristian Pomohaci, Marius Ciprian Pop, Veta Biriș și Ciprian Istrate.

Meşteri populari la Zilele Municipiului Reghin

DSC_5678Meşteşugurile tradiţionale din mai multe zone ale ţării au fost reprezentate cu mare cinste de meşterii populari , care au adus reghinenilor şi nu numai, un strop din tradiţia şi folclorul în care s-au născut. De la icoane pe sticlă, la păpuşele frumos îmbrăcate în straie populare, toate au aşteptat să fie luate acasă. Mioritica zonă maramureşeană a fost adusă la Reghin de meşterul popular Floarea Roman, prin podoabele şi maramele care întregesc şi dau culoare portului tradiţional românesc. Păpuşelele îmbrăcate în costume populare specifice mai multor zone geografice ale ţării au fost prezentate de meşterul popular Maria Robescu, din Râmnicu Vâlcea, care vine la Reghin cu mare drag ori de câte ori se iveşte ocazia. Nici meşterii populari din zona Reghinului nu s-au lăsat mai prejos. La fel ca în fiecare an, înarmaţi cu multe poveşti frumoase, dar şi marfă ce a luat ochii cumpărătorilor, au dat viaţă Târgului de meşteşuguri tradiţionale din cadrul Zilelor Municipiului Reghin. Elena Costinaş, Zamfira Adam şi  Nicolae Gliga, sunt doar câţiva dintre meşterii Reghinului care au prezentat publicului larg icoane pe sticlă sau lemn, porturi tradiţionale pentru femei, copii şi bărbaţi, dar şi faimoasele fluiere din lemn care, cu siguranţă, au făcut parte din jucăriile fiecărui copil. Varietatea domeniilor  în care se manifestă arta populară, un meşteşug atât de frumos, ce duce peste veacuri identitatea şi tradiţia poporului român şi a limbii române, dovedeşte prezenţă ei în viaţa cotidiană a poporului. Prezenţa unui astfel de Târg tradiţional, în cadrul Zilelor municipiului Reghin, dovedeşte integrarea tradiţionalului în modern şi buna convieţuire a etniilor în „orașul viorilor”.

 Alexandra COTOI

Dora PATRON

Laura PAŞCAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*