În memoriam Vasile Conţiu
În perioada 18-20 iulie s-a desfăşurat în localitatea Rîciu, cea de-a V-a ediţie a Festivalului-Concurs Naţional de Folclor pentru tineri interpreți „In Memoriam Vasile Conţiu”. În urma probelor de valorificare a folclorului, juriul a desemnat câștigătorul marelui Trofeu al Festivalului, participanţii având misiunea de a promova folclorul prin interpretare, autenticitatea cântecului tradiţional, dar şi a portului popular românesc. Tineri, promotori ai folclorului din toate zonele ţării, inclusiv din Republica Moldova şi-au manifestat aprecierea faţă de personalitatea marcantă a judeţului Mureş, cel care a fost profesorul Vasile Conţiu. Peste 30 de tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, s-au întrecut în a-şi dovedi cunoştinţele pentru tradiţia poporului din care fac parte.
Festival cu o valoare inestimabilă
Consiliul Local al Comunei Rîciu, Asociația pentru cercetare, educație și dezvoltare în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș și Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, organizatorii acestui festival, îşi doresc promovarea celor mai buni tineri interpreți la nivel național. „Din toate cele cinci ediţii, aceasta a fost cea mai reuşită, sigur că şi valoarea concurenţilor şi-a spus cuvântul. Tinerii au fost minunaţi toţi, împreună cu artiştii de renume prezenţi pe scenă, au reuşit să creeze o armonie şi un festival de valoare” a declarat Ioan Vasu, primarul comunei Rîciu.
Juriu de specialitate
În cadrul acestui festival, tinerii interpreţi care respectă valoarea folclorului, au posibilitatea de a duce mai departe activitatea şi repertoriul profesorului Vasile Conţiu, cel care a fost un formator al multor generaţii de interpreţi. A fost o competiţie strânsă, Violeta Ianculescu, redactor Radio România, preşedinta juriului, alături de ceilalţi membrii, Livia Marc de la Muzeul de Etnografie din Tg. Mureș, Dorina Oprea, profesor de canto și interpretă de muzică populară, Ion Drăgan, profesor de canto și interpret de muzică populară, Maria Butilă, redactor Radio România și interpret de muzică populară, având o misiune extrem de dificilă „Mă bucur că ediţia din acest an a fost una extraordinar de valoroasă, cu tineri care au demonstrat că nu au doar talent şi pasiune, ci au şi dragoste de cânt şi joc tradiţional. A fost dificil să-i departajăm, tocmai de aceea au fost două premii II, două premii III, concurenții obţinând acelaşi punctaj”.
Autenticitatea portului popular premiată
Începând din acest an, Lia Codrina Conțiu, fiica marelui Vasile Conțiu, a dorit să se implice în organizarea festivalului, reușind astfel să ofere un plus de valoare întregului eveniment. „Mi-a întrecut aşteptările, candidaţii au fost foarte buni, juriul a fost profesionist, iar spectacolul de după a fost extraordinar. Lumea s-a simţit foarte bine” a precizat Lia Conţiu, organizator al festivalului. Începând cu această ediție, a fost introdusă o nouă probă, cea de prezentare a portului popular, pentru a elimina elementele moderne din costumul popular tradițional, pentru a nu întina valoarea și autenticitatea costumului popular românesc, indiferent de zona pe care o reprezintă, lucru la care profesorul Vasile Conțiu ținea foarte mult.
Organizatorii îşi propun ca festivalul-concurs să ajungă o emblemă a zonei de câmpie, zonă în care asemenea festivaluri sunt foarte rare.
Vlăduţ Sărmaș, câştigătorul marelui trofeu
Câştigătorul Marelui Trofeu are 18 ani, studiază canto în Bistriţa-Năsăud şi a reprezentat cu mândrie localitatea Runcu Salvei.
Vlăduţ a renunţat la un alt festival pentru a se prezenta în faţa publicului mureşean, fapt ce i-a şi purtat noroc, alegându-se cu Marele Trofeu al festivalului. „Mă simt copleşit şi nu îmi vine să cred, sincer este un moment foarte special pentru mine, este primul trofeu pe care îl câştig la un festival-concurs şi am participat la destul de multe, în toată ţara. Sunt mândru că am lăsat un alt festival ca să vin aici” a declarat cu emoţie, Vlăduţ Sărmaş.