Campionatul 100Tracks pe Valea Gurghiului

DSC_9613Valea Gurghiului este din nou în această perioadă gazda concursului de Off Road 100Tracks ADVENTURE.
Cei îndrăgostiţi de competiţii pe teren accidentat, trebuie să ştie că evenimentul se desfăşoară în perioada 23-31 iulie în Ibăneşti.

Campionatul 100Tracks este singurul campionat de off-road românesc desfăşurat sub patronajul Federaţiei Internaţionale a Automobilului, FIA.
În cadrul 100Tracks ADVENTURE există zece etape, din care şase se desfăşoară la Ibăneşti. Primele două etape s-au desfăşurat la Runcu – Gorj, iar ultimele două au loc  la Câmpulung Muscel, fiecare etapă punctând individual în clasamentul final al campionatului. Concurenţii s-au putut înscrie la clasele TRIP, SOFT și HARD.

Sistemul de navigare pe GPS

Navigaţia echipajelor participante într-o etapă 100Tracks se face pe baza unui track GPS și a roadbook-ului aferent acestuia.
Concurenţii pot naviga dupa track-ul GPS cu ajutorul unei tablete sau a unui smartphone, instalând una din aplicaţiile prezentate.

Prima cupă monomarcă la clasa Trip — Dacia Duster

Rep.: Ce noutăţi aduce această ediţie?
Liviu Iernean (organizator): Competiţia din acest an aduce nou Clasa Trip, care înseamnă mai mult turism decât sport, desfăşurată pe parcursul a şase zile. Practic, luăm oamenii care până acum veneau şi doar priveau, dar  aveau o maşină de teren. Şi-atunci ne-am gândit să ne ocupăm şi de ei puţin, şi-am făcut nişte trasee prin care pot vedea peisaje, obiective turistice. Totuşi, pentru a menţine controlul asupra lor, să nu se simtă în competiţie, ei merg pe un timp maxim acordat. Le dăm o viteză medie, undeva la 25 – 30 km la oră, iar ei trebuie să respecte pe tot traseul această viteză. Este o viteză foarte mică, inclusiv în localităţi şi pe unde sunt obiective de văzut, tocmai să aibă timp să se oprească, să facă o poză etc.
Pentru cei care nu îşi permit să vină o săptămână, am făcut o cupă care este clasată separat, o cupă de trei zile, joi, vineri şi sâmbătă, tot în cadrul clasei Trip, pe aceleaşi trasee, la aceleaşi obiective.
Ca noutate absolută în off-road, din 1995 de la înfiinţare, este prima Clasă monomarcă –Cupa Duster, pe parcursul a trei zile, unde participă doar maşinile Duster, modificate ori nu. Bineînţeles că pentru prima dată vor fi trasee foarte uşoare, pentru a nu întâmpina evenimente neplăcute. Chiar vrem să dezvoltăm această clasă.

Rep.: Concurenţi?
L.I.: Per general, suntem undeva la 40 – 50 de maşini. Sunt concurenţi care vin an de an la Ibăneşti, care fac parte din ramura sportivă,  din campionat. Aceştia sunt deja de-ai casei, cunosc zona, merg în Campionat şapte zile. Există concurenţi şi din zona Ibăneştiului, a Reghinului şi avem şi campionul de anul trecut la clasa Soft, din Tîrgu-Mureş, Maxin Arpad şi Bogati Tihamer.

Rep.: Cum au privit sportivii introducerea sistemului de navigare pe GPS?
L.I.: Se pare că prinde bine pentru că sunt prea puţine posibilităţi de eroare umană. Pe roadbook era mâna umană care întotdeauna dă erori. În schimb aşa, pe sistemul acesta de track chiar funcţionează foarte bine pentru că nu e aşa de greu să foloseşti un Ipad, un smartphone.

Rep.: Spectatorii?
L.I.: Vizitatorii, spectatorii care vor să vină în acest an, le facem cunoscut faptul că am făcut în bază un bar şi există posibilitatea să-şi achiziţioneze mâncare și băutură. La secretariatul care este pe Platoul Fâncel, în fiecare dimineaţă, vom informa oamenii unde sunt punctele pentru spectatori, pentru ca aceştia să se poată amplasa pe traseu din timp. Un sistem nou introdus pentru spectatori este că într-una din zile este o buclă de 15 – 20 de km prin care fiecare concurent va trece de 3 – 4 – 5 ori, astfel că un spectator amplasat în locul respectiv va putea vedea de dimineaţa până seara, cel puţin odată la zece minute, o maşină care trece. Speciala de sâmbătă este la fel de spectaculoasă pentru public. Așa că îi așteptăm să ni se alăture!

C.Ş.

_MG_4086

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*