51% produse românești pe raft din 2017

Legea prin care magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare provenite de la producători români, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Conform acesteia, producătorii autohtoni vor avea șansa să își pună produsele pe rafturile magazinelor din România.
Potrivit legii, „lanţul scurt de aprovizionare este un lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică la nivel local şi regional şi relaţii strânse între producători, procesatori şi comercianţi”. Termenul „românesc” a fost înlocuit în lege pentru a nu fi sancționați de Bruxelles, cu „lanț de alimentare scurt”, care poate să însemne și produse românești, dar și ungurești sau bulgărești.
Legea stabileşte că pe etichetele produselor din carne proaspătă trebuie trecută ţara de provenienţă a cărnii, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din România, conţinut de acestea.
Potrivit actului normativ, „comercianţii – persoane juridice autorizate au obligaţia ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanţul scurt de aprovizionare”.
Producătorii autohtoni vor avea acum ocazia să beneficieze de înlesnirea condițiilor de comercializare a produselor cu proveniență din România, aceștia suferind din pricina faptului că până în prezent, nu puteau să concureze cu producători externi, iar prețurile pentru lapte, carne, ouă, miere și alte astfel de produse era sub nivelul pieței. Au scăpat de concurența cu Orientul, dar trebuie să coopereze pentru a ține piept celei din regiune. „Interpretarea autorităților a fost că se poate asimila lanțul scurt cu nivelul regional, deci cel mult din statele vecine” a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
Dacă din diverse motive nu sunt suficiente alimente în România, ministrul Agriculturii, poate elimina, în cazuri punctuale, restricția de 51%. Astfel, cooperativele agricole devin extrem de importante pentru fermierii români, pentru a putea face față comenzilor solicitate de comercianți.
Va urma acum o perioadă de două luni în care se desfășoară negocierile privind normele de aplicare a legii, pentru ca mai apoi să înceapă negocierile dintre comercianți și fermieri, care vor dura încă 6 luni. La un simplu calcul, legea va intra în vigoare abia din luna martie a anului următor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*