La Lunca Bradului, Casa Domnului a fost vandalizată

13699439_1213971308635783_296877782_oLocuitorii localității Lunca Bradului au rămas împietriți la aflarea veștii că Biserica, la care au muncit ani întregi pentru a fi una dintre cele mai frumoase lăcașuri de cult, a fost distrusă de oameni fără frica lui Dumnezeu.

Imaginile de coșmar și momentele în care o mână de oameni încercau să oprească văpaia vor rămâne multă vreme în amintirea localnicilor. Totul s-a petrecut în după-amiaza zilei de sâmbătă, 16 iulie, în intervalul orar 14-16, după cum cred anchetatorii. Icoane sparte, masa altarului incendiată, cărțile sfinte arse, tronul făcut scrum, picturile afumate, băncile răsturnate, precum și pereți scrijeliți cu însemne sataniste sau crucile întoarse invers au fost câteva din distrugerile pe care răufăcătorii le-au lăsat în urma lor. „Am fost sunați că arde Biserica. Ne-am deplasat la fața locului, unde am văzut că ieșea un fum foarte gros pe ușa Bisericii de la intrare” a descris primarul Petru Vultur imaginile pe care le-a găsit la fața locului, iar alături de alți locuitori din Lunca Bradului, au încercat să stingă incendiul din biserică.

 

13699547_1213971778635736_1913540511_oPagube de mii de lei

Edilul comunei Lunca Bradului, Vultur Petru și-a pierdut cunoștința în timp ce încerca să oprească flăcările să se extindă ”din cauza fumul care era extrem de înecăcios”. La fața locului au sosit Pompierii și echipaje de Poliție, pentru a stabili cauzele incendiului, dar și pentru a constata pagubele lăsate în urmă de răuvoitori. După primele cercetări, se pare că niște tineri care au fost în zonă ar fi produs pagubele, care se ridică la câteva mii de lei. Oameni cu reavoință au vandalizat totul: pe sfinți au scris I Love Satana, au desenat însemnele lor, au împrăștiat prin Biserică bilețele cu mesaje de genul Dumnezeu nu există sau Dumnezeu e mort. Chiar au consumat alcool și tutun în biserică, iar țigările le-au stins pe icoane. În Altar, au construit o păpușă, fără cap, pe care au spânzurat-o, iar pe masa Altarului era covorul rulat, iar în mijlocul acestuia era extinctorul, „probabil vroiau să facă o explozie” a precizat Petru Vultur.

 

13694060_1213971498635764_235334440_oPoliția își face datoria

Indiciile duc anchetatorii spre un grup de tineri. „Am găsit două persoane, două fete, care aveau aceste însemne pe tricourile ce le purtau pe ele, iar oamenii spun că au văzut și niște băieți cu tricouri cu aceleași însemne pe ei. Ele stăteau și fumau pe banca de lângă Monumentul Eroilor de la intrare, probabil au făcut pândă. Poliția a luat probe de ADN de la fete, precum și salivă, deoarece în Biserică era și salivă scuipată pe jos. A fost o trupă de băieți venită la o cabană aici, în sat, care sunt principalii suspecți. Până și hainele ce le aveau pe ei erau cu însemnul Satanei, aceleași însemne sunt și în Biserică” a menționat primarul comunei Lunca Bradului, care muncea cot la cot cu ceilalți săteni pentru a curăța ceea ce se poate.

 

Duminica celor doi demonizați

Coincidență sau nu, în ce-a de-a cincea săptămână după Rusalii, când s-a petrecut și incidentul, se vorbește în biserici despre „Duminica a V-a după Rusalii, Vindecarea celor doi demonizaţi din ţinutul Gadarei”. Slujba de cununie programată pentru după-amiaza zilei de sâmbătă a fost mutată la o altă Biserică, în satul vecin. La o zi după incident, sătenii s-au adunat în clacă „să ștergem în mare parte haosul dinăuntru, pereții, picturile, icoanele, totul e negru”, așa cum a precizat unul dintre localnicii veniți în zi de duminică la Biserică, dar de această dată nu pentru a asculta slujba, ci pentru a curăța Casa Domnului.

 

Biserica unde ușa nu se încuie

Biserica din Lunca Bradului poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a fost construită în perioada 1905-1912. Biserica a ars la un moment dat, iar de atunci credincioșii au pus mână de la mână pentru a reface totul. Munca lor a fost încununată în ziua sfințirii, mai exact în 15 mai anul curent, când sute de localnici și invitați au participat la slujba de sfințire oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu ÎPS Irineu Păstorită de părintele Vasile Buruian, la Biserica din Lunca Bradului ușa nu e încuiată niciodată, deoarece sunt mulți oameni care vin și pe timp de noapte pentru a spune o rugăciune.

 

 

Alexandra COTOI

2 comentarii

  • ELENA

    Doamne,nu suntem noi in drept sa i judecam ,dar ne va fi mila de ei cand vom aflade pedeapsa ta.In loc sa se roage in casa Domnului si sa multumeasca,pentru ca sunt sanatosi trupeste,ca mintea sigur nu poate fi.Dar in general celor carora le faci bine se intorc cu rau.DOAMNE FERESTE

  • POP RODICA

    Buna ziua, as dori sa vorbesc cu Parintele. Daca se poate sa-mi dati nr. de telefon al Parintelui. Multumesc, Rodica Pop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*