Un om, un prieten, un artist – Maestrul Feri la 93 de ani

Un om mare, în adevăratul sens al cuvântului nu are naţionalitate, el este un om al Pământului, al oamenilor de pretutindeni.
Acest om este JORGA  FRANCISC, fiu al pământului transilvan, un om simplu, modest, plin de viaţă şi de multă înţelepciune, care te priveşte cu doi ochi albaştri, senini ca cerul din mijlocul verii.
Deşi a călătorit cu planeta Pământ în jurul Soarelui de 93 de ori, încă mai este dornic să călătorească, să-şi împlinească încă multe planuri de viitor spre binele şi bucuria familiei şi a prietenilor săi.
Nici nu şti unde se ascunde în trupul său firav măcinat de ani, atâta tandreţe, atât optimism, atâta bunătate, multă iubire şi poftă de viaţă ! Cu siguranţă, totul îşi are  izvorul nesecat în sufletul său curat, patriarhal, în dorinţa fierbinte de a munci mereu cu aceeaşi ardoare, cu aceeaşi pasiune, chiar dacă puterile îl ajută mai puţin. Autodisciplina şi autocontrolul îi dau puteri nemărginite să meargă mai departe şi mai departe şi bine ar fi să am prilejul să pot scrie şi peste mulţi ani de acum încolo despre noile sale realizări şi împliniri.
An de an se adună la uriaşa sa creaţie artistică, noi şi noi opere de mare valoare, mai ales a picturilor în ulei, în domeniul portretisticii şi a peisagisticii, în stilul său caracteristic şi inconfundabil realist – impresionist. Anul trecut, ştiu că numărul acestor picturi era de peste şase mii şi sunt convins că după un an de muncă şi creaţie numărul acestora s-a înmulţit cu alte câteva zeci. Şi toate acestea au fost create numai din pasiune, din plăcerea şi dorinţa de a dărui şi de a lăsa în urma sa o moştenire de preţ pentru semenii săi şi pentru umanitate.
Nu ar fi rău dacă autorităţile locale ar face mai mult pentru promovarea valorilor reghinene din toate domeniile inclusiv din domeniul artei, mai ales că a fost anunţată de curând reabilitarea Cinematografului „Patria”unde în afara sălilor de cinema s-ar putea amenaja spaţii permanente pentru expoziţii şi chiar o galerie de artă. Acest loc ar putea deveni un puternic punct turistic şi cultural cu care s-ar mândri cu siguranţă toţi locuitorii acestui municipiu, unde un loc important îl va ocupa şi Maestrul Feri sau cum îi mai spun unii prieteni Maestrul Francisc Jorga  „cel bătrân”.
Acum la preţioasa aniversare a 93 de ani de viaţă, mă alătur tuturor prietenilor tăi de toate vârstele şi de toate etniile urându-ţi din toată inima  Ani mulţi, cu sănătate şi putere de muncă, să mai creezi şi în viitor multe opere de artă tot mai minunate, care să ne încânte sufletele şi care să rămână ca o moştenire preţioasă tuturor locuitorilor acestor meleaguri şi tuturor fiilor acestui pământ.

La mulţi ani, dragul nostru Feri!
10 iulie 1923   –   10 iulie 2016

George Tripon              

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*