Târgul Fetelor de la Gurghiu – tradiția continuă
În tradiția populară, luna iunie e cunoscută drept luna lui Cireșar, numele provenind de la zeița Iuno, soția lui Jupiter, care era ocrotitoarea femeilor măritate. În această lună, mai exact în ultima duminică, tradiția este respectată cu sfințenie de peste o sută de ani, prin organizarea vestitului Târg al Fetelor. Primăria și Consiliul Local Gurghiu, alături de cetățenii din comună, au organizat o nouă ediție a târgului, în stil tradițional, cu chemători, cu carul cu zestre, cu mire și mireasă și bineînțeles multă lume invitată să scrie o nouă pagină a istoriei în ceea ce privește Târgul Fetelor.
Amintirile renasc la Gurghiu
Acesta e al doilea an în care Târgul Fetelor a îmbrăcat straie de sărbătoare, în care s-a revenit la acel târg tradițional de odinioară, dar mai ales în care oamenii satului s-au implicat în organizarea acestuia, pentru a le aminti oaspeților că la acest târg, dragostea era cuvântul cheie. Târgul Fetelor de la Gurghiu era în trecut locul în care se cerea de nevastă fata care ți-era dragă. „Eu cu bărbatul meu ne știam de ceva vreme, dar m-am bucurat când mi-a spus să mă gat, să merg la târg la Gurghiu. De când mi-a zis să mă pun la rând, n-am mai avut stare, zici că mă mâncau tălpile. M-a chemat să jucăm învârtită, tare mi-a plăcut” este povestea scrisă pe invitația târgului, a Floricicăi a lui Vasile Cretascului din Mirgioaia, furată în târg de Aurel a lui Ion, a Mărcescului din Grui.
„Ediția cea mai reușită”
Ediția din acest an a respectat întocmai obiceiul de nuntă, punerea în scenă a acestuia fiind realizată de oamenii comunei, care au înțeles că acest târg trebuie să se transforme în ceva tradițional. „Această ediție a Târgului Fetelor de la Gurghiu e cea mai reușită ediție. Dacă anul trecut a fost un început pentru întoarcerea la tradiție și la obiceiul popular, anul acesta este ceva mai amplu și sperăm ca de la an la an să fie pe placul tuturor cetățenilor comunei Gurghiu și nu numai, a tuturor celor care vizitează acest târg. E multă lume pentru că e timp frumos și pentru asta trebuie să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că El ajută pe oamenii de bine și care vor să facă bine pentru semenii lor. Nu s-a uitat de puiul târgului și nici de linghișpir pentru că face parte din tradiție” au fost cuvintele lui Laurențiu Boar, primarul comunei Gurghiu, care a ținut să mulțumească „oamenilor de încredere din comuna Gurghiu care au reușit să coalizeze tinerii de pe sate să facă acest program artistic de az. Tinerii au răspuns pozitiv și s-au implicat foarte mult. Și-au sacrificat de aproape trei luni timpul liber și au încercat să facă acest spectacol minunat pentru care mă bucur foarte mult”. Spectacolul acestui eveniment a reunit pe scena amplasată pe Platoul Mocear, soliști de muzică populară îndrăgiți de cetățenii comunei Gurghiu și nu numai. Ciprian Istrate a fost gazda evenimentului, care a interpretat alături de frumoasa lui soție, Mihaela Istrate, piese de pe albumul care a fost lansat anul trecut pe aceeași scena „Mâine-i Târgu` la Gurghiu”. Familia Istrate a supravegheat îndeaproape buna desfășurare a evenimentului, fiind implicați trup și suflet în perpetuarea acestui târg încă de anul trecut, de când s-a revenit la organizarea în stil tradițional „mă bucur că am găsit aici oameni de omenie, care au lăsat deoparte grijile din viața de zi cu zi pentru a se implica în organizarea Târgului Fetelor, care să accepte propunerile mele, iar pe viitor îmi doresc ca acest târg să se apropie cât mai tare de ceea ce era odinioară” a precizat Ciprian Istrate. Alături de familia Istrate și cetățenii comunei Gurghiu care au prezentat publicului „Obiceiul Târgului” și „Obiceiul de nuntă”, au mai prestat pe scenă Orchestra „Hora” a Casei de Cultură „dr. Eugen Nicoară” din Reghin, surorile Daiana și Iuliana Ciurba care au și chiuit găina, Alexia Aștelian, Daiana Suceava, Laura Man Uilăcan, Maria Neag, Florina Oprea, dar și Ansamblurile de dansuri populare din Glăjărie, „Ibășteana”, „Hodăceana” precum și Grupul Vocal „Maris”. Pe scurt, Târgul Fetelor din acest an a avut de toate, a avut tradiție, obiceiuri, joc popular, costume tradiționale și bineînțeles, fete și feciori de însurat.
Strigatul peste sat din Cașva
Târgul Fetelor era locul în care tinerii își dădeau drăguțele pe hintă, le jucau și încercau să le împace pentru că, în seara de dinaintea târgului, o altă tradiție era respectată „Strigatul peste sat”. În această seară, tinerii satului își strigau oful peste sat, numind fetele care poate au călcat strâmb prin comportament, fiind făcute de „rușine” în fața comunității, în felul acesta dorind ca ele să se îndrepte. Obiceiul presupune ca tinerii și înțelepții satului să se adune în centrul localității, se împart în două grupuri și merg pe două dealuri diferite, pentru a dialoga prin strigăte. Replicile sunt de fapt „o gură a satului”, loc în care nimeni nu își dorește să intre, dar iată că la Cașva, se trece peste acest fapt și nimeni nu se supără. Din contră, e mare bucurie pentru că și această tradiție e dusă mai departe.
Acum 50 de ani, s-au luat laolaltă chiar la Târgul Fetelor
Administrația locală a comunei Gurghiu a inițiat, în urmă cu 11 ani, un proiect prin care sunt premiate cuplurile care serbează 50 de ani de căsnicie. În acest an, 17 cupluri au fost premiate pe scena târgului, loc care dealtfel e spațiul în care „s-au întâlnit acum 50 de ani la Târgul Fetelor, și-au luat turtă dulce, s-au dat pe hintă, s-au plăcut, s-au înțeles și s-au luat laolaltă și îi felicit încă odată pe această cale” a precizat Laurențiu Boar, primarul comunei Gurghiu. Care este secretul unei căsnicii îndelungate, am aflat de la mama Silvie (n.r. Silvia Cîmpian, căsătorită de 50 de ani cu Ioan Cîmpian din satul Cașva), așa cum e cunoscută de localicii din Cașva, care ne-a mai vorbit și despre Târgul Fetelor din trecut și tinerii de azi „ne-am înțeles bine, am avut familie bună. Pentru asta, bărbatul să fie bărbat, dar muierea, muiere. Atunci era din fiecare sat un joc, dădeau fetele de amiază, jucau înainte. Acum, față de cum era înainte de a se relua aceste costume tradiționale, e mult mai frumos, se cunoaște că oamenii iubesc tradiția străbună. Tinerii trebuie lămuriți, trebuie să te ocupi de ei, că dacă nu, se pierde tradiția și jocul popular de la noi”.
De 50 de ani împreună, la bine și la greu
La mulți ani cu sănătate!
Finna Dominic Andrei și Iboica din Glăjărie
Szasz Vendelin și Roza din Glăjărie
Hărșan Mihai și Maria din Larga
Boari Ioan și Viorica din Glăjărie
Szasz Ilyes și Maria din Glăjărie
Szucsaki Ștefan și Ileana din Gurghiu
Berki Gheorghe și Cristina din Gurghiu
Zsoga Rudolf și Emilia din Gurghiu
Farkas Istvan și Monika din Glăjărie
Menyhart Laurențiu și Ileana din Glăjărie
Șărdean Vasile și Maria din Cașva
Bena Gheorghe și Aneta din Gurghiu
Ciurba Neculae și Aurelia din Comori
Husar Mihail și Felicia din Glăjărie
Todoran Dumitru și Maria din Comori
Cîmpian Ioan și Silvia din Cașva
Laczko David Lazslo și Vîrvara din Gurghiu
Alexandra COTOI