Recomandări caniculă

Din punct de vedere meteorologic vorbim de caniculă atunci când temperaturile exterioare depășesc 30 de grade Celsius. Dacă termometrele din adăposturile meteorologice arată temperaturi de 30 de grade Celsius, temperatura pe care corpul uman o va resimți va fi cu opt grade mai mare.
În general căldura este mai greu de suportat în primele zile de caniculă, când umiditatea atmosferică este ridicată (indicele temperatură-umezeală atinge pragul critic de 80 de unități). Expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezintă în sine o agresiune asupra organismului nostru, iar acesta încearcă prin măsuri compensatorii de termoreglare să își mențină temperatura la valori în jur de 37 grade Celsius prin eliminarea apei din organism, în special. Principalele manifestări în caz de expunere la temperaturi ridicate sunt: stare generală alterată, oboseală, apariția crampelor de căldură la nivelul abdomenului, membrelor inferioare și superioare ca urmare a transpirațiilor abundente, insolația dată de expunerea directă și prelungită a capului la soare manifestată prin: dureri de cap violente, somnolență, greață, febră, pot apărea tulburări de ritm cardiac, insomnii neobișnuite, șocul hipertermic care este o urgență medicală. Apare ca urmare a incapacității organismului de a-și menține temperatura normală, aceasta crescând repede, ajungând/depășind 40 grade Celsius. Astfel pielea este foarte caldă, roșie și uscată, durerile de cap sunt violente, apare dezorientarea și pierderea cunoștinței.
Sunt afectate de caniculă în special grupele de vârstă extreme, copii și persoanele vârstnice, dar și gravidele, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune.

Recomandări de urmat pe timp de caniculă
În ceea ce priveşte populaţia, Ministerul Sănătăţii recomandă: evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare între orele 11 şi 18. Consumul zilnic de lichide ( între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Este important  să consumăm în fiecare zi cât mai multe  fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretic. Aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesar să  ne expunem la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise

Pentru copii
Să consume, în mod regulat, lichide proaspete, chiar dacă acesta nu vi le cere, Nu lasăți niciodată copilul singur în mașină, Plimbarea copilului să se facă seara sau dimineața devreme. Îmbrăcămintea să fie lejeră, capul trebuie protejat cu o pălărie de soare

Pentru populația vârstnică, persoane cu boli cronice, persoane cu dizabilități
Evitarea, pe cât posibil, a deplasărilor în intervalul orar 11 – 18. Deplasarea să se facă cu evitarea zonelor expuse la soare. La apariția primelor semne de discomfort, acutizare a simptomatologiei bolilor cronice se recomandă consultarea medicului de familie sau a medicului curant.

Limitarea creșterii temperaturii în locuințe:
Aerisirea încăperilor se va face seara târziu, noaptea și dimineața devreme, Ferestrele vor fi ținute închise pe toată perioada cât temperatura din mediul exterior este mai mare decât cea din locuință, Protejați ferestrele cu draperii în zonele expuse la soare, Închiderea aparatelor electrocasnice care nu sunt folosite, Prepararea alimentelor se va face seara. În cazul apariției crampelor de căldură este importantă încetarea activităților fizice și consumarea de lichide sub formă de apă plată sau sucuri naturale de fructe. Prezența insolației impune ca persoana expusă la soare să fie adăpostită la umbră și efectuarea de manevre de scădere a temperaturii (ventilație, stropirea corpului cu apă, administrarea de lichide, aplicarea unui prosop umed, comprese reci). Instalarea șocului hipertemic constituie o urgență medicală, primul gest fiind solicitarea serviciului de urgență (112) după care persoana este dusă la umbră și este udată cu apă rece, asigurându-se o bună ventilație. Se admininistrează lichide reci dacă persoana este cooperantă. În cazul în care apare stopul respirator, este necesară începerea manevrelor de respiraţie artificială.
Alte sfaturi utile:
Planificați-vă ziua în așa fel încât să vă petreceți cât mai puțin timp afară în timpul orelor de vârf ( 11:00-15:00 ). Nu faceți sport în timpul zilei, pentru că efortul fizic accentuează starea de oboseală. Practicați activitățile sportive dimineața sau seara, astfel veți crește rezistența organismului la canicula de peste zi. Evitați vara folosirea cremelor grase, a unguentelor vâscoase pentru piele, care nu se absorb. Ele adună murdăria și praful și împiedica pielea să respire normal, Evitarea alimentației bogate în grăsimi, în special de grăsimi animale, Reduceți consumul de cafea, Beți ceai la temperatura camerei și faceți dușuri cu apă rece, Verificați și igienizați instalația de aer condiționat în fiecare an.

DR. Iuliu MOLDOVAN

(sursa foto tecuceanul.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*