Cântec, joc și voie bună de Rusalii la Deda

DSCN2451Sărbătoarea Rusaliilor este un eveniment care este serbat cu cinste și onoare de comunitatea din Deda. An de an, în cea de-a doua zi de Rusalii, după ce se iese de la sfânta slujbă, cu mic cu mare sătenii, împreună cu invitații lor, se îndreaptă spre platoul de pe malul râului  Mureș, să petreacă clipe alese, să depene amintiri, dar și să mențină vie tradiția târgului de Rusalii din Deda.

Ca în fiecare an, administrația locală a pregătit un spectacol popular de toată lauda, mai ales pentru că din program au făcut parte artiști și dansatori locali, majoritatea fii ai comunei Deda. Programul de la scena Târgului Rusaliilor a fost prezentat de îndrăgitul solist Andrei Romanică, care a interpretat câteva piese din repertoriul său, alături de Livia Harpa, care a cântat pentru prima dată la acest eveniment. Tinerii din comună au jucat, au cântat, dar au și prezentat sceneta „Pupăza din tei” a lui Creangă, prin intermediul căreia am fost purtați în vremurile arhaice ale vieții satului. Chiar dacă termometrele arătau temperaturi ridicate, spectatorii nu s-au clintit din fața scenei, dar după ce programul a fost încheiat, s-au răcorit la terasele amenajate cu mâncare și băuturi reci, locații perfecte pentru socializare.

Istoria Târgului de la Deda

Încă din vechime era cunoscută tradiția Târgului de la Deda. Aici se adunau, pe malul râului Mureș, oameni din cele patru sate ale comunei de azi, anume Deda, Pietriș, Filea și Bistra Mureșului, dar nu numai. La târg veneau oameni de pe toată Valea Mureșului Superior și nu oricum „Aici se întâlneau din cele patru sate ale comunei tineri și mai vârstnici, îmbrăcați în costume populare, fiecare cu ceterașii lor și pe malul Mureșului încingeau hore tradiționale cu jocuri specifice din fiecare zonă” a menționat Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, care a mai adăugat faptul că „ azi la Deda nu facem altceva decât să readucem o tradiție a locurilor, anume renașterea Târgului tradițional de la Deda. În trecut, prin sărbătoarea Rusaliilor se simboliza începerea verii, iar prin târgul care se organiza, cetățenii comunei, gospodarii, agricultorii își asigurau necesarul de unelte furci, greble, dar și cele necesare pentru a ușura munca la câmp, ulcior pentru apă, farfurii din lut, hamuri. Această tradiție merită pusă în valoare și dusă mai departe”.

Ieri și azi

Târgul tradițional a fost modernizat dacă putem spune așa, prin faptul că ceterașii au fost înlocuiți cu artiști, iar jocul de pe malul apei s-a mutat pe scenă. Mândria sătenilor în schimb a rămas aceași, pentru că jocul popular specific zonei, portul popular tradițional și bineînțeles cântecul, sunt bine duse mai departe de tinerii din comună. Generațiile s-au schimbat, dar de aproape 4 ani, iată că s-a închegat un nou grup de elevi care au preluat ștafeta de la tinerii din Ansamblul ”Cununa Călimanilor”, care vreme de 13 ani au reprezentat cu cinste comuna Deda, dar și România, la festivalurile internaționale la care au participat.

Premii la nivel internațional

Copiii din ”Cununa Călimanilor” reprezintă cu cinste România și comuna Deda la toate concursurile și festivalurile la care au participat până acum. Polonia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Turcia sunt doar câteva țări în care au fost prezentate tradițiile zonei noastre, dar și din alte zone ale țării pentru că „în momentul în care mergem la un festival, nu reprezentăm doar zona noatră, reprezentăm toată România” a precizat Vasile Gabor, instructorul Ansamblului „Cununa Călimanilor” din Deda. Rezultatele nu au întârziat să apară, după ani de muncă, în care tinerii din comuna Deda au învățat să joace și au pregătit dansuri populare tradiționale, specifice în mai multe zone ale țării, palmaresul de premii s-a înmulțit considerabil. Cinste lor, părinților, instructorilor, dar și administrației locale care a sprijinit dezvoltarea acestui ansamblu, pentru a le oferi tinerilor o punte de legătură între trecut și viitor.

Cununa Călimanilor va reprezenta România în Macedonia

În perioada 14-18 iulie, cele 18 perechi din Deda vor participa la Festivalul Internațional din Macedonia. De mai bine de trei ani, tinerii au preluat ștafeta de la vechea generație a ansamblului, cărora viața le-a oferit acum o altă cale, dar cu siguranță „ei vor fi marcați pe viață de anii petrecuți în ansamblu. Vin cu drag la spectacole, când facem o petrecere, primul lucru e să facem o învârtită.  De trei ani și jumătate lucrăm cu alte 18 perechi de tineri și vrem să îi formăm așa cum trebuie, deoarece ei reprezintă acum folclorul românesc” a afirmat Vasile Gabor, instructorul ansamblului.
Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, e mândră de faptul că tradiția e dusă mai departe, că sunt tineri care nu lasă tradiția să piară. Acesta e motivul pentru care de fiecare dată când e spectacol și joc în sat, apelează cu încredere la acești tineri, cu ajutorul cărora „locuitorii se pot bucura de ceea ce este frumos, tradițional, iar tinerii văd că această tradiție continuă, au plăcerea să îmbrace portul popular, să joace, să cânte ceea ce este specific Văii Mureșului Superior și comunei Deda”.
Pentru Festivalul Internațional din Macedonia, Ansamblul „Cununa Călimanilor” a pregătit suite de pe Valea Mureșului Superior, zona Făgărașului, feciorești din Transilvania și Câmpia Transilvaniei. De menționat e faptul că tinerii nu se vor opri aici în ceea ce privește zonele țării pe care le prezintă publicului spectator. În toamnă vor începe să lucreze zona Bucovinei. „La formarea unei noi generații, primii ani sunt mai grei, pentru că e destul de dificil să te obișnuiești cu ritmurile folclorice din diferite zone ale țării” a mai menționat instructorul ansamblului, care are mari așteptări de la acești tineri „îmi doresc să ne situăm în rândul țărilor bune în ceea ce privește folclorul, deoarece la Deda e o zonă cu copii deosebiți, cu oameni care țin la jocul popular. Le mulțumesc părinților, Primăriei și Consiliului Local Deda, dar mai ales copiilor că lasă alte preocupări deoparte pentru a duce mai departe tradițiile, portul popular și obiceiurile din zona noastră”.
Dragostea pentru tradiție la Deda e moștenire de familie, pentru că în această zonă, familia e determinantă, ea a dorit ca propriul copil să evolueze pe scenă, fie ca solist, fie ca dansator. Familia a fost cea care a îndreptat copilul spre a face ceva din punct de vedere folcloric. Înainte de anii 90, părinții copiilor au dansat, au făcut parte din ansamblu, iar acum ei își doresc să învețe și cei mici acest lucru. Ei văd cultura ca un factor de stabilitate în contextul actual. Cultura noastră populară e piatra de temelie a culturii românești. De acolo, de la vatra satului a început totul, de la hora satului, iar noi, cei de azi, nu trebuie să uităm de aceste lucruri. Ele ne reprezintă, ele ne caracterizează. Ei și tinerii care se luptă să spele onoarea țării noastre prin ceea ce ne-a ridicat, tradiția, portul și glia strămoșească. Le mulțumim pentru acest lucru și le dorim mult succes în Macedonia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*