Agricultura în vizorul deputatului Cristian Chirteș
Deputatul PNL, Cristian Chirteş, a iniţiat şi a susţinut încă două legi importante pentru agricultura românească.
Legea cooperaţiei, aduce noi facilități pentru fermierii și producătorii care se asociază în cooperative agricole, dar stabilește și formele de asociere și modul în care pot funcționa cooperativele. Față de forma care a trecut de Senat, această variantă finală are facilități fiscale mai consistente pentru cooperative, dar și pentru membrii acestora. Aceste noi modificări au fost făcute în ultimele 2 săptămâni în comisia de agricultură a Camerei Deputaților, după negocieri cu Ministerul Finanțelor. Astfel, cooperativele care procesează produse agricole vor fi scutite integral de impozitul pe profit pe primii 5 ani și nu în procent de 20% cum prevedea varianta de la Senat. Vor fi scutite de impozitul pe profit timp de 5 ani și cooperativele cu cifra de afaceri de până la 2 milioane de euro anual, iar în cazul cooperativelor care funcționează ca microintreprinderi și plătesc deja impozit pe profit, acestea vor fi scutite de plata impozitului pe venituri. Tot foarte importante sunt scutirile de impozit pe proprietate a bunurilor membrilor cooperativelor oferite pentru producția valorificată prin cooperativă.
O a doua iniţiativă legislativă susţinută de Cristian Chirteș s-a votat
Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.79/2013 privind modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare nr.138/2004, pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare. Din partea Grupului Parlamentar PNL a luat cuvântul deputatul Cristian Chirteș:
,,Domnule Președinte, doamnelor și domnilor colegi,
Acest proiect de lege este unul deosebit de important pentru agricultura românească, în ceea ce înseamnă organizarea activității de îmbunătățiri funciare și în special a relației dintre Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare și federațiile și organizațiile de udători.
Ca și în multe alte domenii, după 1990 sistemul de irigații al României a suferit profund, iar numeroasele schimbări legislative în loc să mențină și să dezvolte, să modernizeze acest sistem, nu au făcut decât să distrugă, până la dispariție în unele locuri, aceste bunuri ale statului român.
Prin acest proiect de act normativ am încercat să clarificăm numeroasele blocaje în ceea ce înseamnă modalitățile de transmitere a infrastructurii de îmbunătățiri funciare aflate în domeniul privat al statului, către federațiile și organizațiile de udători, în sensul menținerii și dezvoltării infrastructurii secundare de irigații.
Și nu în ultimul rând, s-a dorit crearea unui sistem competitiv și funcțional în ceea ce privește raportul de colaborare între utilizatorii infrastructurii de îmbunătățiri funciare și proprietarul și administratorii acestora.
În concluzie Partidul Național Liberal va vota pentru adoptarea prezentului proiect de act normativ. Vă mulțumesc.” Iată că încă două acte normative vin în ajutorul agriculturii şi a agricultorului român, încă un semn care ne demonstrează că agricultura românească e pe drumul cel bun, iar legiuitorii noştri au înţeles că acesta e drumul prioritar.