
Ziua Porţilor deschise la Castelul din Gurghiu
Cu o încărcătură istorică deosebită, Castelul Rákóczi–Bornemisza din Gurghiu și-a deschis porțile pentru a primi curioșii și pe cei care și-au dorit să cunoască mai bine acest Castel, dar și să descopere activități din acea perioadă. Administrația Castelului organizează an de an „Ziua porților deschise” atât pentru cei mici cât și pentru cei mari, păstrând astfel în memoria localnicilor și nu numai, valoarea pe care o reprezintă acesta pentru istorie și pentru comunitate. Pentru a păstra şi promova istoria, organizatorii i-au atras în primul rând pe cei mai mici, deoarece ei reprezintă legătura cea mai puternică cu viitorul, prin ateliere legate de istoria Castelului. A fost începută restaurarea câtorva fresce din sala de bal a castelului, iar copiii au avut ocazia, din decupaje de carton, să le modifice.
În cadrul „Porţilor deschise”, vizitatorii au avut ocazia de a admira spaţiile restaurate ale Castelului. Colaborator al acestei activităţi a fost și Biblioteca Teleki, care a venit cu ateliere de hârtie manuală, hârtie marmorată, ateliere în care copiii au învăţat să scrie cu peniţă şi puzzle-uri cu imagini ale castelului. Vizitatorii au avut parte de activităţi nu doar creative ci şi educative.
În cadrul evenimentului a fost prezentat şi proiectul de reabilitare a complexului Rákóczi–Bornemisza. Monumentul este dat în administrarea Muzeului Judeţean Mureş, fiind subordonat unei secţii separate, Secţia Gurghiu. Ansamblul Castelului Rákóczi-Bornemisza face parte din Domeniul Gurghiului şi a fost unul dintre cele mai importante domenii regale ale Transilvaniei din perioada medievală. Istoria Castelului poate fi identificată încă din perioada domniei principelui Gheorghe Rákóczi I (1630-1648), care l-a construit ca sediu pentru partidele sale de vânătoare, iar în anul 1717 a intrat în posesia familiei Bornemisza.
Dora PATRON