Sky is not the limit

Mii de persoane au participat la ”Sky is not the limit”,  eveniment organizat de Aeroclubul României, alături de Consiliul Județean Mureș. Demonstrația aviatică s-a desfășurat la Aeroclubul  Teritorial ”Elie Carafoli” din Tîrgu Mureș, sâmbătă, 11 iunie, începând cu ora 11. Preț de mai bine de trei ore, ochii celor prezenți au fost ațintiți spre cerul care era brăzdat de avioanele ultraușoare, pilotate cu mare măiestrie de piloții veniți din întreaga țară, pentru a le demonstra pasionaților acestui sport că cerul nu are limite. Acrobație aeriană solo și în formație cu avioane și planoare, zboruri cu avioane ultraușoare motorizate, salturi cu parașuta, plimbări cu balon cu aer cald au fost lucrurile care au stârnit atenția publicului. Spectacolul aerian a fost oferit de ”Hawks of Romania”, formația de înaltă acrobație a Aeroclubului României cu 5 avioane Extra 300, ”White Wings”, formația de acrobație cu planoare a Aeroclubului României, ”Blue Wings”, echipa de parașutism, ”Vulturii Tricolori” – formația de avioane Zlin 142 a Aeroclubului României. Salturi cu parașuta au executat și invitații militari din cadrul Brigăzii 6 Operațiuni Speciale, care au executat salturi de la 1800 metri altitudine, din aeronava C-27 J Spartan.
Noutatea din acest an a reprezentat-o tricolorul de 500 de metri pătrați, cel mai mare din lume, care a fost purtat în aer de unul dintre parașutiști.

Libertatea
”Libertatea, aș vrea să stau acolo tot timpul!” a fost răspunsul unuia dintre organizatori, Flori Dănciulescu, ofițer de presă la Aeroclubul României, la întrebarea referitoare la ceea ce simte atunci când e în aer. Nu a sărit încă cu parașuta, dar urmează să bifeze și acest vis cât de curând. Totodată, ea a menționat faptul că ”este un eveniment cu tradiție la care participă oamenii pasionați de aviație, cei care vin din toate colțurile țării la evenimentele noastre, dar și cei care pur și simplu se bucură de o zi la soare, în care văd și avioane. În fiecare an, balonul cu aer cald este o atracție destul de mare pentru vizitatori, deasemenea sunt prezenți și cei care ne reprezintă pe plan național și internațional la toate evenimentele, ”Hawks of Romania”, prezenți cu avioane foarte puternice”.
Hawks of Romania (n.r. Șoimii României)

George Rotaru, directorul general Aeroclub România a reușit să ofere publicului prezent pe aerodromul din Tîrgu Mureș, emoții puternice, prin îndemânarea, măiestria și puterea de a controla avionul. George Rotaru este cel care a reorganizat în 2006 ”Hawks of Romania” alături de încă doi colegi. De atunci și până la performanța de vicecampioni europeni, au trecut prin multe ore de pregătire. Ce simte în momentul în care e în aer, dar și cum reușește să-și alimenteze pasiunea, aflați într-un interviu acordat la finalul demonstrației de la ”Sky is not the limit”.

Rep.: Ce simte un pilot de performanță când e în aer?
George Rotaru: În momentul în care sunt în aer simt o bucurie, pentru că asta îmi place să fac cel mai mult. Mi-am dorit de mic să ajung să zbor cu avioane și iată că am reușit.

Rep.: Ce este ”Hawks of Romania”?  
George Rotaru: Formația este cea care reprezintă România la toate demonstrațiile aeriene din lumea întreagă, deasemenea reprezintă țara cu succes la toate competițiile mondiale. Ultimul rezultat obținut este cel de anul trecut, suntem vicecampioni europeni la individual prin Laszlo Ferenc, aripa dreaptă a formației noastre și vicecampioni europeni cu echipa, anul acesta urmând să mergem în Polonia la Campionatul Mondial, unde sperăm să ne păstrăm poziția.

Rep.: De câți ani în Hawks of Romania?
George Rotaru: Această echipă am reorganizat-o în 2006 împreună cu doi colegi și a ajuns la maturitate acum patru ani. Zburăm cu cinci aeronave, patru plus solo, suntem foarte apreciați pentru că am primit multe invitații în Europa, am zburat chiar și în Coreea de Sud, fiind astfel prima formație românească, ce a ajuns să zboare în Asia.

Rep.: Meserie sau pasiune?
George Rotaru: Este și meserie și pasiune. De luni până joi sunt la biroul central din București unde ne ocupăm de gestionarea activității Aerocluburilor din România și de vineri până duminică mă antrenez cu echipa și participăm la mitinguri sau competiții. Acesta e programul meu standard. Munca se îmbină armonios cu pasiunea și sunt fericit că am o astfel de meserie și am niște colegi deosebiți.

Rep.: Sunteți cel mai în măsură să oferiți un sfat tinerilor ce vor să devină piloți. Care este acesta?
George Rotaru: Trebuie să își dedice foarte mult din timpul lui liber studiului și zborului, dacă vrea să facă performanță, trebuie să fie serios și să-și asculte instructorii, pentru că ei le ghidează primii pași, la început zbori împreună cu instructorul. Odată ce ai deprins toate cunoștințele pentru a zbura singur și pentru a rezolva situațiile speciale din cadrul simulărilor, începi să zbori singur. Din acel moment, se schimbă percepția fiecăruia, pentru că răspunzi singur de aeronavă, de siguranță, iar pe măsură ce înveți și depășești anumite praguri de pregătire, dar și de emoții, ca să nu-i spunem teamă, începi să ajungi un pilot de performanță.

Tinerii zboară gratuit
În fiecare început de an, în luna ianuarie, se fac înscrieri pentru Școala de Zbor din cadrul Aeroclub România. Tinerii între 16 și 23 de ani beneficiază de gratuitate, în oricare din cele 15 locații ale Aeroclub România din țară, pentru că statul subvenționează acest tip de cursuri, care se realizează pe două categorii, respectiv cursuri pentru parașutism sau cursuri de planorism. Indiferent de tipul de zbor ales, există două etape pe care trebuie să le parcurgă cei care vor să devină piloți. Partea teoretică, unde bibliografia este formată din nouă materii, la finalul căreia se dă un examen și partea de zbor, care este condiționată de promovarea examenului teoretic. Tinerii până la vârsta de 23 de ani intră la zbor gratuit, după această vârstă, zborul este contra cost.

Text şi foto: Alexandra COTOI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*