Ce am ales în 5 iunie?
Ziua de 5 iunie 2016 a fost marcată de alegerile locale, care s-au desfășurat în acest an fără mari incidente. După ce timp de patru ani și-au exercitat funcțiile de primar, aleșii locali și-au prezentat noua ofertă electorală în fața cetățenilor. Pe lângă ei și alți candidați care au încercat să schimbe lucrurile în comunitatea din care provin. Succesul a fost însă, așa cum era de așteptat în cele mai multe cazuri, de partea realizărilor din ultimii ani, deoarece tabloul primarilor din zona Reghin nu a suferit mari modificări. Continuitatea a câștigat în fața încercărilor de noutate prezentate de candidați. În această ediție, vă prezentăm situația comunelor arondate municipiului Reghin, atât în ceea ce privește numele primarului, a partidului politic pe care îl reprezintă, dar și componența consiliilor locale după data de 5 iunie, 2016.
Ei sunt cei care au reușit să convingă electoratul pe parcursul anilor în care și-au desfășurat activitatea în comunele pe care le reprezintă. Mult succes în îndeplinirea tuturor promisiunilor acelor primari care au promis ceva, iar celor care au mers pe ideea că nu promit, dar fac, le transmitem numai reușite, să ducă la bun sfârșit tot ceea ce își doresc să realizeze pentru cetățenii comunei. Să nu uite nici primarii, dar nici consilierii locali că oamenii i-au pus acolo, cetățenii i-au ales, iar aleșii trebuie să reprezinte interesul și binele cetățeanului, nu al propriei persoane. Acestea fiind spuse, ne vedem peste patru ani la urne, să vedem dacă ați ascultat de alegător.
Chiheru de Jos a vrut schimbarea
Schimbări s-au produs în comuna Chiheru de Jos, unde Eremia Pop, reprezentând Partidul Național Liberal, a câștigat la doar câteva voturi diferență față de Emanoil Hurdugaci, primar în aceeași comună trei mandate la rând.
Din Toaca-i fruntea!
La Hodac, Iacob Valentin a pierdut lupta cu voturile în favoarea lui Ionel Fărcaș, candidat din partea Partidului Mișcarea Populară, care i-a convins pe cetățeni să îl voteze prin programul său electoral.
Ideciu de Jos nu a continuat…
Ideciu de Jos are din 5 iunie un nou edil, în persoana lui Feier Lucian Laurean, candidat care a intrat în cursa electorală din partea PNL. Mihail Petruț, cel care a condus comuna în ultimul mandat se pare că nu a fost pe placul alegătorilor, iar ștampila a fost de această dată în mâna lor.
Tătar Ilie Chirilă, edil la Solovăstru
În ceea ce privește comuna Solovăstru, situația e destul de interesantă: candidați mulți, printre care și fostul primar Matei Alexandru și fostul viceprimar Ciorba Ioan, dar voturi puține. A câștigat cel care a convins cei mai mulți alegători să voteze cu el, anume Tătar Ilie Chirilă, reprezentantul ALDE.
În numărul următor, vă vom prezenta proiectele lor pentru aceste comune, dar și modalitatea prin care au reușit să atragă electoratul de partea lor. Cert este că la nivelul comunelor, bătălia dintre partide e în campania electorală și în ziua alegerilor, iar apoi, aleșii lasă deoparte culoarea politică și se pun pe muncă.
Reghinenii au votat continuitatea
Cetățenii municipiului Reghin au mers la vot cu ideea de continuitate în gând. Candidații au fost buni, dar nu suficient cât să depășească realizările Mariei Precup, edilul care începe acum un nou mandat de primar cu forțe proaspete, idei noi, dar și cu gândul de a face ceea ce nu a reușit suficient de mult în mandatul trecut, anume faptul că nu a fost atât de aproape de cetățeni, nu a ieșit destul în teren. În noul mandat, își dorește să stea în birou până la ora 12, iar apoi să meargă pe stradă, să vadă, să discute, să găsească soluții pentru cetățeni, alături de cetățeni. Mult succes, Maria Precup! Să ne întâlnim cât de des pe stradă!
Consiliul Local Reghin
În ceea ce privește componența Consiliului Local Reghin, PSD a obținut un număr de 8 mandate de consilieri, în timp ce UDMR are 7 consilieri locali. PNL a primit voturi suficiente pentru 3 consilieri, iar PMP a obținut mandatul pentru un singur consilier local. Lupta cea mare abia acum începe! Cine va avea majoritatea? Care vor fi alianțele? Pe cine vor numi viceprimar? Întrebări la care vom primi răspuns abia la prima ședință a noului Consiliu Local Reghin, cu toate că zvonurile sunt că PSD va face alianță cu UDMR. Așa să fie oare? Au trecut destul de repede peste discuțiile în contradictoriu, peste faptul că ambele partide au avut candidați puternici în 5 iunie? După toate atacurile, vor putea să stea la aceeași masă, să meargă pe aceeași direcție? Chiar sunt curioasă care vor fi acum jocurile politicii din Reghin. Vă țin la curent!
Consiliul Județean Mureș
Are în componența 15 mandate de consilieri județeni din partea UDMR, 10 mandate din partea PNL și 10 mandate de la PSD. Conform listelor depuse pentru Consiliul Județean Mureș, persoanele care se află pe locurile eligibile sunt următoarele:
UDMR
1. Brassai Zsambor
2. Peter Ferenc
3. Pokorny Vasile Ștefan
4. Kolcsar Anquetil Karoly
5. Szabo Arpad
6. Csep Eva Andrea
7. Aszalos Gavril
8. Kupas Janos
9. Tatar Bela
10. Kovacs Mihaly Levente
11. Bartha Mihaly
12. Fulop Jozsef
13. Szabo Albert
14. Szigyarto Zsombor Istvan
15. Biro Jozsef Attila
PNL
1. Cristian Chirteș
2. Horațiu Suciu
3. Ervin Molnar
4. Mara Togănel
5. Marius Tiberiu Baciu
6. Nadia Rață
7. Eugen Bândea
8. Marius Cerghizan
9. Dan Ștefan Sâmpălean
10. Gyorgy Alexandru
PSD
1. Vasile Boloș
2. Ovidiu Dancu
3. Ștefan Someșan
4. Maria Precup
5. Cosmin Pop
6. Ioan Florin Gliga
7. Alexandru Câmpeanu
8. Dinu Socotar
9. Dragoș Tiberiu Bardoși
10. Aurelian Olimpiu Sabău Pop
Alexandra COTOI