Adelin Man – locul I la Campionatul European de Competenţe în Silvicultură

13340295_1111253618934787_6623613213032925293_oPrintre cele 20 de ţări participante la Campionatul European de Competenţe în Silvicultură desfăşurat în perioada 25 – 28 mai 2016  în Austria a fost şi România reprezentată de Colegiul Silvic Gurghiu de un echipaj foarte bine pregătit. Această participare a adus odată cu ea, cel mai bun rezultat obţinut vreodată de o echipă din ţara noastră, şi-anume locul V pe echipe. Şi-au unit forţele, au luptat pentru echipă fără a se gândi la câştigul individual, iar acest lucru i-a făcut să urce pe podium. Ba mai mult, Adelin Man, a obţinut locul I la proba de doborâre a unui arbore.
Adelin este elev în clasa a XI-a la Colegiul Silvic Gurghiu, de loc din Hodac şi face parte din echipa de drujbişti de la Colegiul Silvic.

Rep: Cum a început totul?
Adelin Man: Anul trecut am devenit pasionat de acest sport şi după multă pregătire am început să am deja rezultate bunicele. Anul trecut prin Aprilie am fost rezerva echipei care a participat la Concursul Naţional de Competenţe în Silvicultură, care s-a ţinut la Braşov, unde echipa a luat locul 2. Apoi, în luna august (29 august n.r.) am participat la primul meu concurs de fasonatori, organizat la Festivalul Văii Gurghiului, unde am ocupat locul 3.

Rep: Ce a însemnat pentru tine participarea la Campionatul European de Competenţe în Silvicultură?
A.M: Pentru mine a fost o onoare să fac parte din echipa şcolii, alături de George Cutean, Szàsz Làszlò şi Dali Botond. Suntem o echipă foarte unită şi luptăm împreună pentru a obţine acelaşi ţel. La început eram foarte emoţionat, deoarece mă gândeam cum să fac să ne iasă totul bine şi nu cumva să greşim orbeşte la vreo probă, care la finalul concursului să ne aducă înfrângerea. Dar până la urmă mi-am controlat emoţiile şi a ieşit totul pe placul nostru.

Rep: De ce ai ales Liceul Silvic?
A.M: Am ales acest liceu deoarece tatăl meu a fost pădurar şi el m-a motivat cel mai mult să urmez acest drum, dar şi pasiunea mea pentru silvicultură şi vânătoare m-a adus aici.

Rep: Cum ai ajuns să faci parte din echipă? Ce au spus prietenii, familia ta la aflarea veştii?
A.M: Până să fac parte din echipă nu mă susţinea aproape nimeni, ba mai mult mă influenţau negativ, să mă las de concurs, spunându-mi că oricum nu realizez nimic şi este doar o pierdere de vreme, dar eu nu am ascultat de ei şi mi-am urmat drumul şi iată că am ajuns unde am dorit.

Rep: Cât de mult se munceşte pentru un astfel de concurs, pentru a fi cu adevărat pregătit?
A.M: Atât pentru Concursul Naţional cât şi pentru Europene am făcut pregătiri intense. La ora 8:00 ajungeam la şcoală şi ne apucam direct de pregătire, după un program făcut de noi. Ne antrenam uneori chiar până la ora 21:00, dar în general cam la ora 18:00 terminam cu programul. În unele zile ne antrenam pentru traseu forestier, iar în alte zile pentru probele cu motofierăstrăul, acestea având nevoie de cea mai multă pregătire.

Rep: Cât de mult contează spiritul de echipă la un astfel de concurs?
A.M: În acest domeniu fără spiritul de echipă şi fără un grup unit nu realizezi mare lucru, oricât de multă pregătire ai face. Anul trecut, nefiind spiritul de echipă, au ocupat locul 2 la concurs, dar în acest an, cu cel mai mare spirit de echipă de când se ţine concursul şi cu profesorii implicaţi, am reuşit să ocupăm un loc binemeritat.

Rep: Îţi mai aduci aminte când ai ţinut pentru prima dată un motofierăstrău în mână? Care a fost senzaţia?
A.M: Pentru prima dată când am ţinut un motofierăstrău în mână a fost la vârsta de 9-10 ani. Văzând alţi bărbaţi cum mânuiesc un motofierăstrău m-am ambiţionat şi am pus mâna pe el, dar nu am reuşit să îl pornesc (râde n.r.), dar cu ajutorul unui prieten mai mare ca mine, am reuşit să tai un butuc în două… şi tot aşa, încă unul şi încă unul până am ajuns la Concursul Naţional, iar apoi la cel European de Competenţe în Silvicultură.

Rep: Ce îţi place să faci în timpul liber?
A.M: În timpul liber obişnuiesc să mă odihnesc deoarece am foarte puţin timp liber din cauza pregătirilor şi pe lângă acestea, am şi alte multe treburi acasă. În timpul liber muncesc foarte mult la câmp, la pădure, în agricultură şi multe alte treburi, în fiecare zi îmi găsesc ceva de făcut. Sunt şi zile în care mai plec în vacanţe, fie la schi, fie la mare, la cabane cu prietenii, la ştrand şi multe altele.

Rep: Care sunt planurile tale de viitor? Ce meserie vrei să urmezi?
A.M: Pe viitor vreau să urmez Facultatea de Silvicultură de la Braşov, după care să mă angajez ca pădurar sau de ce nu, ceva mai sus.

Rep: În ce a constat Concursul European?
A.M : Concursul European este identic cu cel Naţional, sunt tot aceleaşi probe atât la traseul forestier cât şi la cele de mânuire a motofierăstrăului, doar că aici sunt cu un grad mult mai mare de dificultate. La traseu forestier am avut de alergat 3.2 km prin pădure, unde am avut de urcat pante înalte, am avut de mers şi pe un pârâu forestier, apoi pe o porţiune de teren unde a fost o foarte mare panta, fiind nevoiţi să urcăm cu ajutorul unor sfori.

Rep: Ai plecat încrezător de acasă şi uite că te-ai întors cu locul I la individual. Câte probe aţi avut de trecut în perioada concursului? Care probă ţi s-a părut a fi cea mai grea?
A.M: Probele mi s-au părut la fel de grele. Mai precis, ştiam dinainte ce mă aşteaptă şi ştiam ce am de făcut, dar totuşi cea mai grea probă mi s-a părut proba de cepuit, la care înainte de startul ei, am uitat să îmi întind lanţul şi am avut ceva probleme, chiar penalizări, dar totuşi a trecut cu bine.

Rep: Ce sentimente te-au încercat în momentul în care ai urcat pe podium şi ai auzit imnul ţării?
A.M: Când am urcat pe podium încă nu realizasem dacă sunt eu câştigătorul sau dacă s-a făcut vreo greşeală. S-a premiat locul 3… locul 2… şi aud deodată la locul 1 numele meu: Man Adelin – România…M-am uitam în stânga şi în dreapta, crezând ca s-a făcut vreo greşeală, dar nu, totul era real. În acele momente, eram foarte entuziasmat şi foarte mândru că am câştigat şi că sunt primul din România care a câştigat un astfel de premiu. Eram mândru că după 15 ediţii a ajuns şi România pe podium. Sunt mândru pentru rezultatul pe care l-am obţinut la echipe, sunt mândru deoarece România de când participă la acest concurs niciodată nu a ajuns aşa de aproape de podium. Colegiul Silvic a mai avut două prezenţe la Concursul European, prima dată s-au întors cu locul 10 pe echipe, a doua oară au revenit cu locul şapte, iar acum ne-am întors cu locul 5.

13263841_594383740743386_2135366665708090586_n

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*