De ce alegi să alăptezi dintr-un milion de alte posibilități? Fiindcă alăptarea este despre respect pentru tine și dragoste pentru copilul tău

13396793_1154886251199718_1461756478_oDoar o mamă din zece continuă să-și alăpteze bebelușul până la vârsta de șase luni, arată un studiu UNICEF. În România, rata alăptării a scăzut până la îngrijorătoarea valoare de 12%, una dintre cele mai mici din Europa. Cu toate că majoritatea mamelor încep să alăpteze în maternitate, o dată ajunse acasă multe dintre ele abandonează această experiență din cauza problemelor cu care se confruntă sau a miturilor învechite, precum „Nu am suficient lapte”, „Laptele meu nu este bun” și altele.

Fiindcă reprezintă un subiect sensibil și controversat, pentru multe mame reprezintă un ideal greu de atins tocmai deoarece nu este potrivit înțeles. Motiv pentru care înlocuitorii laptelui matern sunt lesne introduși în alimentația nou-născutului, uneori chiar din primele ore ale vieții, neglijând astfel un element atât de important pentru sănătatea copilului, dar și a mamei. Furia laptelui, răni mamelonare, angorjarea, greva suptului sunt doar câteva dintre experiențele care, pentru proaspetele mame, reprezintă dificultăți ce contribuie la o stare generală, psihică și fizică, proastă.

Așa s-a născut ideea conferinței „Alo, mama – Alăptarea, un dar pentru întreaga viață”, misiunea fiind aceea de a oferi sprijin, informare și încurajare în ceea ce privește cel mai prețios lucru pe care o mamă îl poate oferi bebelușului, și anume alăptarea. Viitoarele și proaspetele mămici, dar și tăticii, vor afla de la specialiști în lactație care sunt beneficiile alăptării și vor avea oportunitatea de a participa la discuții libere și sesiuni de întrebări și răspunsuri pentru orice nelămurire sau grijă legată de alăptare.

Conferința va avea loc sâmbătă, 11 iunie, în incinta Grand Hotel Tîrgu Mureș, cu un program alcătuit din două părți și o pauză. Prima parte se va derula între 10.00 – 13.30 și se adresează în special gravidelor și proaspătelor mămici, iar cea de a doua se va desfășura între 14.30 – 17.00 și se adresează mamelor cu copilași mai mari decât șase luni. Pentru întreaga conferință costul biletului este de 100 lei, iar pentru una dintre părți este de 65 lei.

Gazda evenimentului va fi Alexandra Lațcu – medic pediatru la Spitalul de Pediatrie 1 din Tîrgu Mureș și membru fondator al „Asociației My Happy Family” (de asemenea organizator), iar ca și speakeri vor fi prezenți: Mihaela Drilea – trainer și specialist în lactație și alăptare acreditat IBCLC, Ioana Loghinescu – asistent medical și consilier în alăptare, Andrea Ola – psiholog și specialist în lactație și alăptare acreditat IBCLC, Miriam Comaniciu – asistent medical generalist și consultant în alăptare, precum și Monica Gorea – medic pediatru. Numitorul comun al acestor specialiști este proiectul de suflet „Alo, mama” care a luat naștere acum aproximativ 10 luni, având ca scop sprijinul adus mamelor ce întâmpină dificultăți la alăptare. Și pentru că alăptarea este considerată o prelungire a cordonului ombilical, o bază trainică, emoțională și fizică, ce o oferim copiilor noștri, în cadrul acestui proiect s-a dezvoltat o linie telefonică valabilă 24/24; o linie care vine în întâmpinarea momentelor, adesea pline de disperare, cu care o mamă se confruntă pentru a-și crește în armonie copilul.

Principalele subiecte abordate vor fi: îngrijirea nou-născutului, începuturile alăptării, problemele care pot apărea în timpul alăptării, somnul copilului alăptat (în cadrul primei părți a programului) și patologia sânului, diversificarea hranei copilului alăptat, înțărcarea (teme specifice celei de a doua părți a programului).

Așadar, mamele (chiar și împreună cu copilașii lor), viitoarele mame sau alte persoane care doresc sa protejeze, să promoveze sau să cunoască tainele acestui obiectiv vital – alăptarea – sunt așteptate cu drag. Mai mult, tăticii care vor face act de prezență (și de atenție) la acest eveniment primesc un atestat de puericultură ce le va permite să primească 15 zile de concediu plătit. Pe lângă un cadru cald și familiar, o tombolă cu numeroase premii și prezența unui invitat surpriză, conferința „Alo, mama”  va divulga și secretele privind sănătatea oferită de natură prin intermediul uleiurilor esențiale terapeutice.

Laptele de mama furnizează în mod inegalabil hrana ideală pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului, influentând până și viața acestuia ca adult. Mămico, îndrăznește! Alăptează!

 Lidia Laszlo

13382141_1154886241199719_1536369258_n

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*