Modernizarea Liceului din Gurghiu, proiect cu o valoare de jumătate de milion de euro

Comuna Gurghiu a avut parte de investiții numeroase. Care sunt lucrurile care se vor implementa în viitor, citiți în interviul acordat de edilul comunei Gurghiu, Boar Laurențiu.

Rep.: De ce vă doriți să rămâneți primarul comunei Gurghiu?
Boar Laurențiu: Mă gândeam să nu mai candidez, nu este ușor, este o comună mare cu 10 sate cu multe probleme, multe lucruri care au rămas față de alte comune din împrejurimi, în care se vedea că este evoluție, progres, iar la noi nimic. Deși am adus foarte mulți bani atunci de la Guvernul României, în jur de 220 de miliarde de lei vechi, a fost foarte greu până am adus pe linia de plutire comuna, după care să ne ridicăm. Oamenii au văzut ce s-a realizat atunci, chiar îmi spuneau că atât de multe lucruri câte s-au făcut în acel mandat nu s-au făcut în 30 de ani. A fost foarte mare consumul psihic pentru mine, mă duceam de multe ori acasă și efectiv nu știam ce am făcut în ziua respectivă, trebuia să mă odihnesc, lucru cu care nu eram obișnuit ziua, să mă pun pe pat o jumătate de oră sau o oră.
Rep.: Ați fost printre puținii primari care la alegerile trecute, nu a avut contracandidat. Acest lucru nu ar trebui să le dea de gândit actualilor contracandidați?
Boar Laurențiu: Desigur că le dă de gândit celor care vor să aibă această funcție, dar acum ei s-au bazat pe votul dintr-un singur tur de scrutin. S-au făcut înțelegeri, astfel încât cetățenii din Glăjărie să voteze cu un anumit candidat, și-au împărțit deja electoratul. Eu am încredere în consătenii mei și sunt sigur că nu mă vor dezamăgi.
Rep.: De ce credeți că vor fi de partea dumneavoastră cetățenii?
Boar Laurențiu: Mă vor vota pentru ceea ce am făcut și vreau să fac în viitor. Am depus două proiecte pe fonduri europene, reabilitarea Liceului Silvic, pentru care am obținut cel mai bun punctaj din țară. Finanțarea este de 500 de mii de euro. Asfaltarea drumul comunal Gurghiu Comori și o stradă laterală din Glăjărie, Ulița Mică, așa cum o știu oamenii, sunt alte proiecte aflate pe rol. M-am axat pe această stradă pentru a obține punctaj, pentru că această stradă duce la cinci obiective de interes local. Suntem în derularea a două proiecte, reabilitarea Grădiniței Gurghiu cu extindere sală de mese și bucătărie, și asfaltarea drumurilor forestiere, proiect în valoare de 1,5 milioane de euro . Sper să prindem finanțarea, toate cheltuielile cu aceste proiecte sunt suportate de bugetul local, dar acolo unde se obține finanțarea pe proiect, toate cheltuielile realizate pe studiul de fezabilitate și proiectare vor fi recuperate, sunt sume eligibile.
Rep.: Comuna a avut parte de investiții majore.
Boar Laurențiu: Nu poți face prea multe într-un singur an, pentru că bugetul este de așa natură. Din 2009, nu am mai prins nicio finanțare din nicio parte. În Gurghiu am făcut o casă mortuară, am extins și reabilitat dispensarele. Din bugetul local am avut curajul să realizăm un proiect de alimentare cu apă în satele Orșova Pădure, Orșova Sat, Comori, Gurghiu, am finalizat această lucrare, iar acum locuitorii se branșează la rețeaua de apă. Sunt singurul primar care am avut curajul să preiau drumurile forestiere, pentru că pe zona respectivă, sunt construcții, case locuite de oameni, care plăteau impozit la primărie, iar eu nu puteam să fac nimic pentru ei, nici măcar nu puteam pune balastru pe drumurile acelea. Unii înțelegeau că dacă nu suntem proprietari pe drumurile respective, nu putem cheltui, alții nu înțelegeau. Sunt drumuri pe care acum se circulă bine, cu excepția faptului că vara se face praf, dar lumea evoluează, cresc pretențiile și eu sper să prindem finanțare și să le asfaltăm. În Glăjărie am asfaltat tot drumul comunal, am extins cam un kilometru, din centrul Glăjăriei până la drumul forestier, acum trei ani. Din bugetul local, anul acesta asfaltăm încă 640 de metri pe drumul forestier până la intrarea în pădure. Anul acesta, în localitatea Orșova asfaltăm 810 metri de la biserică în sus, tot pe drum forestier, investiții prevăzute deja la începutul anului în buget, până să putem afla că putem depune și un proiect european, dar dacă tot s-a promis oamenilor că facem lucrările respective, trebuie să le facem, să ne ținem de cuvânt. Se va asfalta încă o stradă în Gurghiu, strada Morii, rămânând astfel în Gurghiu două străduțe de asfaltat. Cea mai mare problemă a cetățenilor din Gurghiu este canalizarea, pentru care am depus un proiect, dar la momentul respectiv am fost depunctat, pentru că așa se acordau în 2009 fondurile, pe criterii politice. În schimb, alte comune au prins finanțare, deși probabil la noi cerințele erau mai mari pentru că avem o canalizare din anii 70, cu două fose septice și din păcate apa se scurge în râu. Suntem cuprinși în Master Planul pe județ, alături de alte 50 de comune unde nu există canalizare și sperăm ca din 2018 să înceapă lucrările la canalizare. Eu nu pot să promit că așa va fi, dar din câte am înțeles, finanțările vor fi dintr-un împrumut de la Banca Mondială, realizat de ADI Aqua Invest, unde am aderat și noi ca membri. Altfel nu aveam cum să realizăm o canalizare în comuna noastră. Pe fonduri europene nu mai pot depune proiecte, pentru că am aderat la asociația aceasta, iar comunele care fac parte dintr-un astfel de plan, nu mai sunt eligibile ca să acceseze fonduri europene.
Rep.: Ce le transmiteți cetățenilor din comună?
Boar Laurențiu: Să nu uite cum arăta comuna până în 2004, să-și amintească, și să vadă cum arată acum, de când sunt eu primar. Să țină cont de ceea ce am în vedere pentru mandatul viitor. Să fie uniți, fac apel la unitate!
Alexandra COTOI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*