La Deda se creează locuri de muncă

Călită de greutățile vieții, puternică la caracter și sănătoasă în decizii, Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, a trecut peste greutățile vieții, păstrându-și demnitatea și câștigând respectul cetățenilor prin munca depusă pentru binele comunității pe care o conduce. Candidează pentru al patrulea mandat de primar deoarece mai are de muncă în ceea ce privește dezvoltarea comunei Deda.
13220759_227850157597264_2730122977122668691_o

Rep.: În 12 ani ați transformat comuna Deda, ce planuri de viitor aveți?
Cadar Lucreția: Am gândit în primul rând asfaltarea drumurilor comunale și a străzilor secundare, aceasta însemnând un procent de aproximativ 90% din drumurile comunei asfaltate la sfârșitul anului 2016. Acum, asfaltăm 6 kilometri de drumuri, proiect ce urmează să fie finalizat în următoarele două luni. Acesta a fost licitat în iarnă și momentan este în faza de execuție. Am realizat un proiect pe fonduri europene pentru o grădiniță cu program prelungit cu trei grupe, programul educativ desfășurat incluzând și servirea mesei și recreerea copiilor prin programul de odihnă, iar condițiile vor fi foarte bune. Instituția va fi realizată în centrul localității Deda, în locul unui vechi cabinet de informare și documentare, o clădire veche ce va fi demolată. Valoarea proiectului este de peste 250.000 euro. Un alt proiect pe care l-am gândit, pentru care s-a făcut vizita în teren și dorim să începem lucrările în toamna aceasta este referitor la modernizarea Căminului Cultural din Deda și a sălii de spectacole din Deda, care sunt elemente de bază ale păstrării tradițiilor noastre, valoarea proiectului fiind de 5 milioane de euro și intenționăm să realizăm dotarea și modernizarea pe măsură a ceea ce se prezintă în momentul de față centrul comunei Deda. Ne-am gândit că este o necesitate completarea și extinderea canalizării în toate satele comunei, Bistra, Pietriș, Filea și în Deda, ceea ce nu s-a realizat la cei 10 kilometri de rețea de canalizare care funcționează în momentul de față cu o stație de epurare foarte modernă. Un alt proiect care este necesar este modernizarea Liceului Tehnologic ”Vasile Netea”, care va avea o valoare de 5 milioane de euro. Pe lângă acestea, deși în acest an am inaugurat în Centrul Medico-Social o nouă secție care cuprinde 15 paturi, pe lângă cele 30 existente, va avea noi lucrări de modernizare în sensul măririi numărului de paturi pentru internări a persoanelor vârstnice și a persoanelor cu dizabilități, până la 80-100 de locuri. Acestea sunt 5 proiecte mari care vor schimba înfățișarea comunei Deda, dar care vor aduce locuri de muncă, pe lângă faptul că vor asigura rezolvarea problemelor sociale de acest tip ale comunității din Deda și din împrejurimi.

Rep.: Prin proiectele implementate s-au creat și locuri de muncă?
Cadar Lucreția: Anul acesta, la Centrul Medico-Social s-au făcut 6 angajări, vor trebui pe viitor încă 12-15 posturi în condițiile în care vom renova și vom moderniza acest Centru. La noua grădiniță vom avea nevoie de aproximativ 8 persoane angajate și este o posibilitate ca modernizând și realizând proiecte din fonduri europene, să asigurăm și locuri de muncă. Pe lângă toate acestea vom continua lucrările de înfrumusețare a comunei cu trotuare, parcuri, spații verzi și întreținerea și funcționarea serviciilor pe care le avem în comuna noastră. Poliția locală cu 4 angajați, Serviciul de Evidența Populației cu 3 angajați, Serviciul voluntar pentru Situații de Urgență cu 3 angajați, mai avem un Centru al asistenților comunitari pe zona Văii Mureșului Superior cu sediul în Deda unde avem 5 angajați, asistenți comunitari, plus un mediator rrom. Deasemenea, avem 14 angajați la SMURD și la Centrul Medico-Social avem 22 de angajați. Toate acestea sunt locuri de muncă în care își desfășoară activitatea numai cetățeni ai comunei Deda, locuri de muncă create prin realizarea acestor servicii.

Rep.: V-ați dedicat comunității, de cele mai multe ori ați pus Primăria pe primul loc în defavoarea familiei, a casei. Merită sacrificiul?
Cadar Lucreția: Cel mai mare lucru pe care îl văd și simt este respectul pe care mi-l poartă cetățenii comunei, începând de la copii, până la vârstnici. Acesta este modul în care sunt răsplătită de cetățeni. Respectul din partea oamenilor, pentru ceea ce am făcut există, sigur că există și oameni care nu percep lucrurile așa cum sunt, dar consider că în timp vor realiza că în comună s-a muncit, că primarul Lucreția Cadar a încercat să facă ceea ce trebuie pentru oameni și menționez că întotdeauna prioritatea numărul unu a fost activitatea mea la Primărie și locul doi a fost familia și casa. De aceea, consider că m-am sacrificat oarecum pentru a duce la bun sfârșit lucrurile începute și este  satisfacția muncii împlinite pentru mine și pentru faptul că în urma mea rămâne ceva și pot cu mândrie să raportez că la final de al treilea mandat, comuna Deda a cunoscut o dezvoltare în perioada în care am fost la conducerea acesteia.

Rep.: Ați fost și dezamăgită…
Cadar Lucreția: Dezamăgirile le-am tratat uneori cu indiferență, este mai bine să rămânem cu amintirile plăcute. Lucrurile negative au trecut și le consider șterse din memoria și imaginea mea.

Rep.: Ce le transmiteți cetățenilor, acum când mai sunt câteva zile până la alegerile locale?
Cadar Lucreția: Așa cum au avut încredere în anii în care m-am aflat la cârma comunei Deda, și femeie fiind, să aibă în continuare încrederea necesară pentru că doresc să duc la bun sfârșit proiectele pe care le-am realizat, nu cu puține eforturi și să continui dezvoltarea și asigurarea condițiilor de viață decente în localitatea care este pentru mine motivul sau dorința de viață personală.

Alexandra COTOI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*