În Breaza, numai cine nu vrea nu muncește

Chira Gheorghe, primarul comunei Breaza, a reușit să atragă investitori în comună prin implementarea unei rețete extrem de simplă. Care este aceasta, dar care sunt investițiile realizate în comună în ultima perioadă, le regăsiți în rândurile următoare.

Rep.: Știm foarte bine că bugetul local nu e unul foarte avantajos dezvoltării. Dumneavoastră totuși, ați reușit. Cum?
Chira Gheorghe: Am căutat societăți care să aștepte banii pentru lucrările pe care le vor contracta, într-o anumită perioadă de timp, specificată în contract. Aceasta e una din atribuțiile primarului, să găsească soluții de finanțare, bineînțeles, respectând cadrul legal și tot ceea ce înseamnă Legea 34, privind achizițiile. Lucrările au fost postate pe SEAP, site-ul de licitații. Mai mult decât atât, la nivel de primărie avem o persoană care se ocupă strict cu achizițiile publice, iar atunci, rezultatele se pot vedea la noi în comună.

Rep.: Ce ați oferit cetățenilor pentru a beneficia de faptul că și ei contribuie la bugetul local?
Chira Gheorghe: Am încercat ca prin intermediul investițiilor realizate, să le ofer acest lucru. Căminul Cultural din Filpișu Mare reprezintă o investiție extrem de importantă pentru cetățenii de acolo. Am decis să lucrăm doar la acest cămin și să nu deschidem două șantiere în locuri diferite, pentru a nu avea surpriza să nu le putem finaliza din lipsa fondurilor. Se lucrează și în acest moment la acest cămin, și sper ca, în cel mai scurt timp, să putem inaugura un Cămin Cultural la Filpișu Mare care să se ridice la cerințele cetățenilor din localitate. Fiecare contribuie la bugetul local, iar eu consider că e de bun simț să îi faci să și simtă că administrația locală se gândește la ei, prin investiții în folosul lor, al cetățenilor.  Căminul Cultural din Filpișu Mic este solicitat pentru retrocedare, dar nu l-am lăsat de izbeliște, am sprijinit cât am putut pentru ca acesta să fie menținut pe linia de plutire, dar avem proiect pentru un cămin cultural nou, iar în Breaza, Așezământul Cultural a fost reabilitat în totalitate în 2012. Una dintre cele mai mari dorințe ale mele se referă la introducerea canalizării în întreaga comună. Nu am mers niciodată pe varianta să investesc doar în centrul de comună. Orice proiect care l-am realizat, l-am făcut global, pentru întreaga comună. Proiectul pentru canalizare l-am depus în 2008, pe Măsura 322, dar nu am obținut finanțare. Am insistat de-a lungul timpului să aducem și alte finanțări, dar apoi am intrat în ADI Aqua Invest. Intrând în această asociație, nu mai poți accesa fonduri europene pentru acest serviciu. Până în 2020, sperăm să avem soluționată această canalizare, pentru că e extrem de necesară pentru comuna noastră. Din bugetul local nu putem realiza această investiție, pentru că e extrem de costisitoare. Ne dorim canalizarea și apa potabilă. Noi avem realizată Strategia de Dezvoltare pentru 2016-2020 și vom analiza în Consiliul Local, vom solicita păreri unor firme de consultanță și vom vedea dacă vom rămâne în Asociație sau ne vom retrage și vom încerca să accesăm din nou fonduri europene, pentru că la comunitatea europeană sunt bani, doar că birocrația ne cam oprește în aceste demersuri.

Rep.: Ce alte proiecte de viitor aveți?
Chira Gheorghe: Asfaltarea este o altă prioritate a noastră, pe care vom continua să o menținem până în momentul în care toate străzile și drumurile laterale vor fi asfaltate. Cetățenii trebuie să aibă răbdare, pentru că aceste lucruri nu se pot face de azi pe mâine, dar puțin câte puțin, vom reuși. Trebuie să lucrăm cu cap, să începem cu introducerea utilităților pe sub pământ, pe urmă să încheiem cu asfaltarea. Le-am demonstrat de-a lungul timpului că nu sunt omul vorbelor, ci al faptelor, iar ei au încredere că atunci când se face o investiție, aceasta e de o calitate foarte bună și trainică.

Rep.: Breaza e o comună apropiată de municipiul Reghin, a crescut din această cauză numărul cetățenilor?
Chira Gheorghe: Din fericire populația comunei Breaza nu a scăzut, din contră, există o creștere, prin migrarea celor care își cumpără o locuință sau construiesc aici. Acum avem 2563 de locuitori în comuna Breaza, numărul ar mai trebui să crească, pentru că proiectele se referă strict pe localități, iar Breaza ar trebui să aibă singură peste 2000 de locuitori pentru a avea un punctaj mai mare. Sunt și alte căi pentru a atrage fonduri și vom vedea care sunt cele mai potrivite surse de finanțare pentru a continua dezvoltarea comunei noastre și a nu avea de suferit din pricina faptului că nu ne putem încadra ca număr de locuitori la finanțări europene.

Rep.: Primarul este un bun gospodar al comunei, cum rămâne cu cetățeanul?
Chira Gheorghe: Majoritatea cetățenilor de pe raza comunei își fac datoria de bun gospodar, pornind de la achitarea impozitelor către stat, continuând cu curățenia, unde comuna Breaza e fruntașă, deoarece fiecare are grijă de felul în care arată porțiunea din fața casei și a curții. Pentru cei care nu pot face aceste munci, din cauza sănătății, Primăria are în cadrul ei un Serviciu pentru Salubritate, care realizează acest lucru în comuna Breaza.

Rep.: Cum ați reușit să atrageți investitori în comuna Breaza, în urma cărora s-au creat locuri de muncă și implicit, cetățenii nu se mai confruntă cu lipsa banilor, atât de acut?
Chira Gheorghe: Când vorbim despre bani, aceștia niciodată nu ajung. Sunt probleme financiare, în fiecare familie există probleme financiare, dar mă gospodăresc în așa fel încât să îmi ajungă banii pe are îi am. În Breaza, numai cine nu vrea nu muncește, aici îmi asum orice risc care ar putea să apară după această declarație. Am adus agenți economici în Breaza însemnați, care au creat locuri de muncă pentru cetățeni și a crescut și bugetul local în urma derulării activității acestora pe raza comunei noastre. Nu a fost ușor să convingi pe cineva din conducerea unei societăți să vină la Breaza. Ce îi poți oferi? În primul rând deschidere, apoi înțelegere, un mediu bun pentru dezvoltare și baza de impozitare pe clădiri și terenuri, respectând legea. Cea mai vie dovadă e faptul că investitorii au venit la noi în Breaza, au rămas și s-au extins. Am un respect deosebit pentru acești investitori, pentru că au oferit prioritate spre angajare cetățenilor din comună.

Alexandra COTOI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*